Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrównanie sufitów płytami K-G

Recommended Posts

W trakcie tynkowania domu wyszło na jaw, że sufity są na tyle źle wylane, że w żaden sposób nie uda się ich wytynkować (tynki ręczne). Chyba płyty były źle podstemplowane, bo miejscami jest kilka cm różnicy w wysokości. Nie chcę mieć fal Dunaju zamiast 90 stopniowych rogów, więc zapadła decyzja o wyrównaniu sufitu płytami z k-g.

Wysokość pokoju to ok 2,62cm (około, bo się miejscami znacznie różni), wielkość to 6mx5m.

W jaki sposób najlepiej wybrnąć z tej sytuacji? Tak, aby nie opuszczać sufitu o kilkanaście centymetrów, tylko jak najmniej się da.

Dać profil przyścienny UD30, profili głównych nie kłaść w ogóle a profil nośny bez wąsów czy drutów dać bezpośrednio do sufitu na stalowe dyble i wypoziomować?

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie albo porady?

najmniejsza grubość zabudowy sufitu jaką można zrobić (oprócz rozwiązania "na placki", którego nie polecam) to ~45mm licząc od miejsca, w którym twój strop jest najbardziej wysunięty w dół.

zastanowiłbym się na podwójnym płytowaniem, czyli dochodzi kolejne 12,5mm, ale ewentulane pęknięcia na płytach nie mają się wtedy prawa pojawić,

u siebie wszystkie sufity podwieszane i zabudowy skosów mam podwójne i jak do tej pory jest dobrze

najmniejsza grubość zabudowy sufitu jaką można zrobić (oprócz rozwiązania "na placki", którego nie polecam) to ~45mm licząc od miejsca, w którym twój strop jest najbardziej wysunięty w dół.

zastanowiłbym się na podwójnym płytowaniem, czyli dochodzi kolejne 12,5mm, ale ewentulane pęknięcia na płytach nie mają się wtedy prawa pojawić,

u siebie wszystkie sufity podwieszane i zabudowy skosów mam podwójne i jak do tej pory jest dobrze

uwazam ze podwojne plytowanie to niepotrzebny wydatek. Dlaczego plyty podiweszone pod betonowym stropem maja pekać?

O profilu kapeluszowym czytałem, ale jego raczej stosuje się na równych sufitach, u siebie mam szans wypoziomować go poprawnie.

Kleić płyt też nie chcę, bo nie mam zaufania do tej metody.

Myślałem o zastosowaniu tego systemu Rigips 4Pro:

http://www.youtube.com/watch?v=8M-bZnBRXDA

tylko zamiast haków, dać wąsy. Czy wtedy uzyskam te ~45mm?

Nie mam jeszcze docelowej podłogi, na razie tylko chudziak, ale od przewidywanego poziomu podłogi, wysokości mieszczą się w zakresie 2,61 - 2,65m.

• 2 months później...

Jako, że urlop zbliża się dużymi krokami, postanowiłem zrobić niezbędne zakupy do remontu i podjąć ostateczną decyzję.

W mniejszych pomieszczeniach zrobię CD60 i ES (wymiary pokoi nie przekraczają 5x5), co da mi minimalną wysokość obniżenia.

Niestety w salonie (5x6) muszę już chyba zastosować kratownicę z profili, przez co obniżę go o ok 70mm, a to już może być za dużo.

Gdzieś wyczytałem, że na pojedynczym profilu robi się pomieszczenia w których wymiary nie przekraczają 4x4m, więc ten salon robi mi się problematyczny.

Wymyśliłem więc sufit podwieszany dwupoziomowy

DSC08137-625x468.jpg

w dwóch opcjach:

1. niższy poziom o szerokości ~0,5m, przez co pokój prawie zmniejsza mi się do tych wymaganych 4x4m. Wtedy mogę zastosować pojedynczy profil w środku i wyrównać sufit płytami

2. zrobić tylko obniżenie o szerokości ~0,5m i zaciągnąć gipsem środek pokoju.

Którą z opcji wybrać? 1 nie jestem pewien, bo sumarycznie chyba i tak wychodzi na to, że ten jeden poziom profili utrzymuje cały sufit 5x6.

W opcji nr 2 nie wiem z jakich materiałów skorzystać. Kiedyś robiło się tak: unigrunt, 2x gips szary (Dolina Nidy) i 3 warstwa Cekol. Jednowarstwowym tynkiem pewnie wszystkie nie wyrównam (dodatkowo są przewody na suficie), więc chciałbym wiedzieć czy ten sposób jest dobry.

P.S. Opcji nr 3 - daj zarobić fachowcom, jak na razie nie przewiduję ;)