Koveras 11.07.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 W trakcie tynkowania domu wyszło na jaw, że sufity są na tyle źle wylane, że w żaden sposób nie uda się ich wytynkować (tynki ręczne). Chyba płyty były źle podstemplowane, bo miejscami jest kilka cm różnicy w wysokości. Nie chcę mieć fal Dunaju zamiast 90 stopniowych rogów, więc zapadła decyzja o wyrównaniu sufitu płytami z k-g.Wysokość pokoju to ok 2,62cm (około, bo się miejscami znacznie różni), wielkość to 6mx5m.W jaki sposób najlepiej wybrnąć z tej sytuacji? Tak, aby nie opuszczać sufitu o kilkanaście centymetrów, tylko jak najmniej się da.Dać profil przyścienny UD30, profili głównych nie kłaść w ogóle a profil nośny bez wąsów czy drutów dać bezpośrednio do sufitu na stalowe dyble i wypoziomować?Macie jakieś doświadczenia w tym temacie albo porady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeembo 15.07.2013 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 najmniejsza grubość zabudowy sufitu jaką można zrobić (oprócz rozwiązania "na placki", którego nie polecam) to ~45mm licząc od miejsca, w którym twój strop jest najbardziej wysunięty w dół. zastanowiłbym się na podwójnym płytowaniem, czyli dochodzi kolejne 12,5mm, ale ewentulane pęknięcia na płytach nie mają się wtedy prawa pojawić, u siebie wszystkie sufity podwieszane i zabudowy skosów mam podwójne i jak do tej pory jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 16.07.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 najmniejsza grubość zabudowy sufitu jaką można zrobić (oprócz rozwiązania "na placki", którego nie polecam) to ~45mm licząc od miejsca, w którym twój strop jest najbardziej wysunięty w dół. zastanowiłbym się na podwójnym płytowaniem, czyli dochodzi kolejne 12,5mm, ale ewentulane pęknięcia na płytach nie mają się wtedy prawa pojawić, u siebie wszystkie sufity podwieszane i zabudowy skosów mam podwójne i jak do tej pory jest dobrze uwazam ze podwojne plytowanie to niepotrzebny wydatek. Dlaczego plyty podiweszone pod betonowym stropem maja pekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeembo 17.07.2013 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 . Dlaczego plyty podiweszone pod betonowym stropem maja pekać? bo lubią ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 17.07.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Przy kapeluszowych będzie miał problem z wypoziomowaniem..Jaką masz wys. w najniższym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koveras 18.07.2013 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 O profilu kapeluszowym czytałem, ale jego raczej stosuje się na równych sufitach, u siebie mam szans wypoziomować go poprawnie.Kleić płyt też nie chcę, bo nie mam zaufania do tej metody.Myślałem o zastosowaniu tego systemu Rigips 4Pro:http://www.youtube.com/watch?v=8M-bZnBRXDAtylko zamiast haków, dać wąsy. Czy wtedy uzyskam te ~45mm? Nie mam jeszcze docelowej podłogi, na razie tylko chudziak, ale od przewidywanego poziomu podłogi, wysokości mieszczą się w zakresie 2,61 - 2,65m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 18.07.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Możesz zrobić na cd60 i na wieszakach ES od najniższego punktu sufitu uzyskasz spokojnie ~45mm ( profil 30mm +płyta 12.5mm ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koveras 18.07.2013 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Chyba właśnie w ten sposób zrobię. Muszę tylko rozejrzeć się za tymi płytami Rigips, bo fazy z każdej strony, znacznie przyspieszą i ułatwią mi pracę.Mam nadzieję, że 2,55m w salonie ~35m^2 nie będzie zbytnio przytłaczało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 18.07.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Zrobisz biały pasek na około, to daje wrażenie wyższego pomieszczenia, ale 255cm to i tak nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koveras 18.07.2013 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Oby wszystko poszło dobrze, bo przez takie wpadki człowiek zaczyna mieć dość całej tej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koveras 23.09.2013 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Jako, że urlop zbliża się dużymi krokami, postanowiłem zrobić niezbędne zakupy do remontu i podjąć ostateczną decyzję. W mniejszych pomieszczeniach zrobię CD60 i ES (wymiary pokoi nie przekraczają 5x5), co da mi minimalną wysokość obniżenia. Niestety w salonie (5x6) muszę już chyba zastosować kratownicę z profili, przez co obniżę go o ok 70mm, a to już może być za dużo. Gdzieś wyczytałem, że na pojedynczym profilu robi się pomieszczenia w których wymiary nie przekraczają 4x4m, więc ten salon robi mi się problematyczny. Wymyśliłem więc sufit podwieszany dwupoziomowy w dwóch opcjach: 1. niższy poziom o szerokości ~0,5m, przez co pokój prawie zmniejsza mi się do tych wymaganych 4x4m. Wtedy mogę zastosować pojedynczy profil w środku i wyrównać sufit płytami 2. zrobić tylko obniżenie o szerokości ~0,5m i zaciągnąć gipsem środek pokoju. Którą z opcji wybrać? 1 nie jestem pewien, bo sumarycznie chyba i tak wychodzi na to, że ten jeden poziom profili utrzymuje cały sufit 5x6. W opcji nr 2 nie wiem z jakich materiałów skorzystać. Kiedyś robiło się tak: unigrunt, 2x gips szary (Dolina Nidy) i 3 warstwa Cekol. Jednowarstwowym tynkiem pewnie wszystkie nie wyrównam (dodatkowo są przewody na suficie), więc chciałbym wiedzieć czy ten sposób jest dobry. P.S. Opcji nr 3 - daj zarobić fachowcom, jak na razie nie przewiduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts