Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maleńka sypialnia, czy warto?

Rudi Rood

Recommended Posts

Bardzo fajny układ mieszkania,jednak nie wyobrażam sobie podziału 17m na 2 pokoje,mieszkanie zamieni się w małą norkę z dwiema klitkami.Jedyne co wymyśliłam to wydzielenie części pokoju na łóżko(140x200cm),które będzie schowane za parawanem,mimo to zostawiłabym tak jak jest i nic nie zmianiała.

http://img13.imageshack.us/img13/480/z27l.png

• 3 weeks później...
Moim zdanie sypialnia 7 m jest jak najbardziej możliwa, moja jest również bardzo mała ma 7,8 m. Wstawiłam tam łóżko 160x200, 2 szafeczki nocne, oraz szafke rtv z telewizorkiem. Wstawiłam również drzwi przesuwne naścienne, które odzyskały zajmowane wcześniej miejsce. Zamiast szafeczek z lampkami można zastosować zwisające z obu stron piękne lampki. Ważne aby była wydzielona część sypialniana, nie musi mieć ona ogromnych rozmiarów, wystarczy, że będzie przytulnie :)

• 2 months później...
Proponuję nie robić osobnego pomieszczenia na łóżko tylko oddzielić część salonu ścianką np:

http://www.meble.net/rysunki/2012/02/Salon-z-sypialni%C4%851.jpg

Super to wygląda. Moja znajoma też ma aneks sypialniany, który wygląda jakby był szafą (lustrzane, przesuwne drzwi, tyle że do końca ściany - nie tak jak ja powyższym zdjęciu). Podwójna korzyść: lustra powiększają pokój i jednocześnie nie dopuszczają niepowołane osoby do łóżka. Element zaskoczenia też jest ciekawy.

Polecam takie rozwiązanie :)

Edytowane przez iminde

Podoba mi się twój pomysł Kinko. Rzeczywiście będzie to ciekawie wyglądać :)

Tak to nic bym już nie zmieniała.

Patrząc na układ ja kombinowałbym coś z kuchnią.

Nie wiem jak z mediami sprawa wygląda, ale na pierwszy rzut oka zabudowałbym kuchnię od strony przedpokoju, otworzył od strony salonu, żeby trochę światła do niej dochodziło. Do jadalni też będzie wygodniejszy dostęp :)

Moim zdaniem warto zrobić taką sypialnię. Ja mieszkam na 32 metrach. Układ mieszkania bardzo podobny i taką sypialnię mam. Łóżko jest, szafa narożna jest, komoda i mała szafeczka. Dzięki temu w pokoju dziennym nie ma rozłożonej pościeli, a pokój można zamknąć jak nie chce mi się tam sprzątać... Co do kuchni - ja bym zrobiła w L, więcej miejsca.

Jeśli chce się mieć intymne miejsce, oddzielone od dźwięków z telewizora to warto zrobić 2 oddzielne pomieszczenia. Wersje z parawanami i innymi regałami oddzielającymi pokoje też ma swoje plusy, ale według mnie przyjmując gości lub wypoczywając w salonie jakoś średnio by mi się patrzyło na szafę ubraniową i niezaścielone łóżko ;)

Może coś takiego? :cool:

bez tytułu1.JPGbez tytułu.JPG

Praktyczniejsza oczywiście szafa w miejscu komody (dł.120). :] Najlepiej z lustrzanymi drzwiami.

Stół (śr.105) zasłania drzwi balkonowe, ale jak jesteście we dwoje można go odsunąć maksymalnie pod ścianę.

Dałam ściankę działową (dł.~255) przy łóżku, ale w ostateczności można dać wąską szafkę na tv (choć to niebezpieczne dla tego ostatniego).

Łóżko (140x200) kupiłabym z pojemnikiem - takie podnoszone w całości do góry - na szwedzkiej stronie ikei jest taki model łóżka malm, które tu wykorzystałam. Albo na nóżkach, by można było wykorzystać przestrzeń pod meblem.

Nie wiem, czy widoczne na planie drzwi do pokoju w ogóle istnieją, ale bym się ich pozbyła.