SzyH 11.07.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Witam, Na początku chciałem się przywitać, i od razu przejść do pytania, bo Czas goni nas. Na dniach mam kupować działkę, ale mój niepokój spowodowały odwierty. Odwierty były 2 ale nie na moje działce. Moja działka leży pomiędzy nr 24 i 25, z tym że dom będzie stał od środka (środek pomiędzy 24 i 25) i w stronę pkt 25. Czy jesteście mi w stanie na podstawie tych wyników powiedzieć, czy będą problemy w wykopem i fundamentami i o ile może być wyższy koszt wykonania stanu '0' ? Jeśli jest to akceptowalne, to po zakupie będę robił odwierty w miejscu przeznaczonym na fundamenty. Dziękuję za pomoc, Pozdrawiam Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 12.07.2013 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Kolego, Ja teraz zaczynam budować na podobnym gruncie jak twoim,Jak wejdziesz w moje posty, to znajdziesz zbliżony wątek i odwierty moje i innych wraz z komentarzami i poradami.Generalnie nie będąc ekspertem: Niech geolog określi czy można budować na warstwie gliny piaszczystej - jeśli tak, to będziesz musiał kopać do tego 1,2 - 1,4mMasz do wyboru płytę lub fundament.Rozum podpowiada płytę bo to lepsze rozwiązanie na glinę....... ale:Jesteś w dolinie, te badania wskazują że masz prawdopodobnie wysokie wody gruntowe a grunty są słabo przepuszczalne (chyba że się mylę i niema wody, ale i tak w czasie deszczu będzie ściekać do Ciebie, bo grunt będą powoli wpijać).Ja bym Ci radził w projekcie podnieść posadowienie terenu bo inaczej będziesz miał duże problemy (ja mam w projekcie, że mogę podnieść fundamenty o 1 m w górę a na działkę nawieźć terenu żeby ją podwyższyć i wyrównać).Sprawdź czy w okolicy nie rosną czasem brzozy.Idź do konstruktora i niech przeliczy ile potrzeba dać zbrojenie i betonu na fundamenty i ile na płytę.Płyta będzie wiązać się z wymianą gruntu – sprawdź, gdzie w twojej okolicy są kopalnie / żwirownie i po ile jest kruszywo bo to bardzo może wpłynąć na cenę (kruszywo + transport)! Jak nie chcesz podnosić działki, płyta będzie lepszym rozwiązaniem, ale jeżeli będzie podnoszone, może się to okazać bardzo kosztowne, chyba że dom jest wysoki a podstawa mała (u mnie bardzo rozległa) Jest na forum kolego, który fajnie wycenia płyty - jak odnajdziesz mój wątek, tam powinno być napisane kto. Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzyH 12.07.2013 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedź. Nie wygląda to różowo, ale mam nadzieję, że powstająca droga przy moich działkach będzie skuteczniej odprowadzać wodę spływającą z góry. Brzozy nie rosną. Same pola i łąki Na śląsku kopalni jest pod dostatkiem. Zobaczę,. co powie geolog po wykonaniu odwiertów pod samym domem. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 13.07.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Oczywiście geolog który będzie robił badania wypowie się najlepiej jako obecny na miejscu ale ja nie widzę problemów z wykopami lub z posadowieniem budynku w tych warunkach. Nie wiemy nic o poziomie wody gruntowej. Spadek między 24 i 25 jest dość spory (ponad 1,5 m, chociaż nie wiemy jaka jest skala tego przekroju) dlatego pewnie wyższe fundamenty trzeba będzie, albo wyższą piwnicę. Czy robić płytę to już pytanie do konstruktora i inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 13.07.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Doprawdy zrób odwierty PRZED kupnem działki. Będziesz miał jasność: czy można i o ile drożej.Chyba że koszty nie grają dla Ciebie roli.Niestety z doświadczenia własnego to piszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 15.07.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Bez czekania na geologa, można wykopać łopatą dziurę na np. 2 metry i zobaczyć czy jest woda.Ale nawet jak nie będzie, na bank trzeba podnieść fundamenty biorąc pod uwagę ukształtowanie terenu.Cała deszczówka będzie tam szła, a jak się nie siedzi na piaskach, to woda będzie w dłużej wsiąkać, a w tym przypadku bardzo długo.Najlepiej udać się na działkę gdy pada i obserwować.Ja mam jeszcze gorsze grunty, ale równiny i byłem w najgorsze ulewy w tym i tamtym roku żeby śledzić wodę.Dobry beton (w8), izolacja pionowa i pozioma, drenaż i podwyższone fundamenty i można spokojnie robić..Ja bym się bał piwnicy u siebie na działce, ale może na tej niema problemu.Popytać w okolicy czy mają problem z wodą i czy mają piwnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzyH 15.07.2013 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Dzięki za wszystkie sugestie. Wody gruntowe nie występują do/na głębokości odwiertów. Odwierty było robione co ok 50m. Moja działka będzie miała ok 27m i wpadnie centralnie pomiędzy te 2 punkty. Spadek będzie tak ok 0,7 - 1m na całej działce. Chyba tragedii nie ma? W okolicy nikt nie ma piwnic, a na tym terenie powstanie kilkanaście podobnych domów. Kilkadziesiąt metrów powyżej mojej działki będzie droga, która zbiera/będzie zbierała deszczówkę. Aktualnie zlew całej deszczówki jest kilkadziesiąt metrów od mojej działki i tam zawsze stoi woda. W tym miejscu też postanie droga z instalacja na deszczówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts