Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ZDS - czy to dobry wybór

IvanS

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam pytanie, muszę kupić pompę do studni głębinowej. Studniarz polecił firmę ZDS. Po konsultacjach wybór padł na ZDS QS4X.5-17 DRP 230V.

Czy to dobra firma?

zastanawiałem się jeszcze nad nad pompami firm:

MALEC - ale to ponoć chińszczyzna

Omnigena - ponoć to samo co MALEC tyle że droższe :)

PEDROLLO - propozycja z sklepu internetowego :)

GRUNDFOS - czy warto tyle płacić za pompę do celów domowych?

Wypowie się ktoś?

Witam wszystkich.

Mam pytanie, muszę kupić pompę do studni głębinowej. Studniarz polecił firmę ZDS. Po konsultacjach wybór padł na ZDS QS4X.5-17 DRP 230V.

Czy to dobra firma?

zastanawiałem się jeszcze nad nad pompami firm:

MALEC - ale to ponoć chińszczyzna

Omnigena - ponoć to samo co MALEC tyle że droższe :)

PEDROLLO - propozycja z sklepu internetowego :)

GRUNDFOS - czy warto tyle płacić za pompę do celów domowych?

Wypowie się ktoś?

Wszystko zależy do czego ci pompa potrzeba. Jaka studnia, jaka jej średnica i wydajność, oraz jakie masz zapotrzebowanie na wodę.

ZDS to dobra ale droga marka, prawie tak droga jak grundfos. Ja mam SPO3 Omnigeny z silnikiem sumoto i bardzo sobie chwalę ten wybór.

Studnia w rurze 160, wydajność studni ponad 6 000 litrów na godzinę, zapotrzebowanie na wodę - dom + w przyszłości zraszacze.

Mam jeszcze jedno pytanie - czy w instalacji powinno być jakieś naczynie magazynujące wodę ? oczywiście pytam o zimną. (ciepła będzie magazynowana i podgrzewana w pompie ciepła CWU) a zimna? bezpośrednio z pompy czy przez jakieś naczynie magazynujące i wytwarzające odpowiednie ciśnienie....

p.s. zestaw Grundfoss zabija cenowo, skąd taka cena???? ponad 5k :/ zestaw w sensie naczynie 80l + włącznik ciśnieniowy itd....

Mam jeszcze jedno pytanie - czy w instalacji powinno być jakieś naczynie magazynujące wodę ? oczywiście pytam o zimną. (ciepła będzie magazynowana i podgrzewana w pompie ciepła CWU) a zimna? bezpośrednio z pompy czy przez jakieś naczynie magazynujące i wytwarzające odpowiednie ciśnienie.....

Sa 2 metody. Pompa sterowana elektronicznie (np taki grundfoss wlasnie). Praktycznie brak zbiornika (hydrofora) pompa wlacza sie za kazdym odkreceniem kranu.

Albo zbiornik (hydrofor) plus wylacznik cisnieniowy ktory wlacza pompe gdy trzeba dopompowac zbiornik.

p.s. zestaw Grundfoss zabija cenowo, skąd taka cena???? ponad 5k :/ zestaw w sensie naczynie 80l + włącznik ciśnieniowy itd....

Sama pompa to okolo 2500-3000PLN zaleznie od wydajnosci. Wylacznik cisnieniowy jakies...100PLN? Zbiornik 80L pewnie w okolocy 500, wiec nie wiem skad wziales cene ponad 5k.

5k to kosztuje wersja elektroniczna ze sterownikiem, ktora dziala ze stalym cisnieniem bez zbiornika.

Czy badales wode? Jesli woda wymaga uzdatnienia (najczesciej zelazo) to zazwyczaj ma sens montaz zbiornika hydroforoewego w wersji bez worka.

marcin

Wody nie badałem - chyba jeszcze za wcześnie - studniarze mówili żeby odczekać jakiś czas - nawet 2 - 3 miesiące...

Co do stacji uzdatniania wody - myślę że będę takową montował. Żebym dobrze zrozumiał - przy stacji uzdatniania wody ma sens montaż zbiornika czy montaż zbiornika bez worka - dlaczego ?

Całość systemu będzie sterowana systemem IQ Home - więc załączanie pompy to nie problem.

Zastanawiam się tylko który system będzie lepszy... bardziej wydajny... mniej problemowy....

Czy system bez zbiornika nie skraca zdecydowanie żywotności pompy? (częste włączanie i wyłączanie pompy)

Co do oferty Gryndfoss'a - analizują ją jeszcze.

S.

Wody nie badałem - chyba jeszcze za wcześnie - studniarze mówili żeby odczekać jakiś czas - nawet 2 - 3 miesiące...

Przepompuj studnie 12h ciagiem i pobierz wode do badania. Zakladajac ze studniarze nic nie spaprali to bedzie jak najbardziej OK. Badanie fizykochemiczne. Do badan bakteriologicznych nalezaloby studnie zdezynfekowac, pompowac i wtedy pobierac do badania zeby sie dowiedziec czy bakterie sa w warstwie wodonosnej czy pochodza z wiercenia.

Co do stacji uzdatniania wody - myślę że będę takową montował. Żebym dobrze zrozumiał - przy stacji uzdatniania wody ma sens montaż zbiornika czy montaż zbiornika bez worka - dlaczego ?

To jaka jest stacja uzdatniania zalezy co chcesz z wody usunac. Najczestszym zanieczyszczeniem wody jest zelazo. CIezko z tym zyc bo bardzo brudzi. Najprostsza i najtansza metoda pozbycia sie zelaza to w miare solidny zbiornik bez worka w ktorym zelazo czesciowo sie utleni tlenem z powietrza, a dodatkowo tlen sie wymiesza z woda, reszta sie utleni i wyfiltruje w zlozu filtracyjnym. System praktycznie bezoblugowy. Inne metody moga juz wymagac dosypywania czegos raz na miesiac co sluzy do regeneracji filtra. Jesli to usuniecai bedzie tylko zelazo metoda z hydroforem sprawdza sie najczesciej bardzo dobrze.

Całość systemu będzie sterowana systemem IQ Home - więc załączanie pompy to nie problem.

Albo masz wylacznik cisnieniowy na rurze ktory wlacza pompe o stalej wydajnosci pompujac hydrofor od cisnienia min do max. Np od 2 do 4 atm. Zbiornik stanowi bufor wody. Odkrecasz kran woda leci z hydroforu, jak cisnienie w hydroforze spadnie ponizej minimalnego pompa sie wlaczy i dopompuje do cisnienia maksymalnego. Pompa ma wydjanosc duzo wieksza niz pobor wody.

Druga opcja to czujnik cisnienia ktory elektoczninie steruje obrotami pompy ktora zmienia wydajnosc zaleznie od tego czy odkrecisz 1 czy 2 krany. Wtedy bufor nie jest potrzbny bo pompa z wydajnoscia dostosuje sie do wielkosci poboru wody.

Miejsca na zaden IQ home tu nie za bardzo widze. Sensu takoz.

Zastanawiam się tylko który system będzie lepszy... bardziej wydajny... mniej problemowy....

Czy system bez zbiornika nie skraca zdecydowanie żywotności pompy? (częste włączanie i wyłączanie pompy)

S.

Producent deklaruje dluga zywtosc pomp sterowanych elektronicznie. Maja powolny start i sa konstrukcyjnie przystosowane do czestych rozruchow.

Ktory bedzie lepszy zalezy od Twoich potrzeb. Jak juz napisalem zbadaj wode, bo Twoje potrzeby moga zdefiniowac ktory system bedzie dla Ciebie lepszy.

marcin

12 godzin pompowania - sąsiedzi by mnie zabili, nie mam gdzie odpompować wody, nie mam rowu żeby ją odprowadzić. tzn jest rów ale po drugiej stronie drogi i ciężko będzie przez drogę przełożyć rurę żeby nie przeszkadzała ....

studnia była pompowana przez jakieś kilka - kilkanaście godzin zaraz po wywierceniu, ale miałem już ww problemy :)

coś muszę wymyślić.

Zbadać wodę - sanepid ?

czym w przyszłości zdezynfekować studnię ?

12 godzin pompowania - sąsiedzi by mnie zabili, nie mam gdzie odpompować wody, nie mam rowu żeby ją odprowadzić. tzn jest rów ale po drugiej stronie drogi i ciężko będzie przez drogę przełożyć rurę żeby nie przeszkadzała ....

studnia była pompowana przez jakieś kilka - kilkanaście godzin zaraz po wywierceniu, ale miałem już ww problemy :)

coś muszę wymyślić.

Zbadać wodę - sanepid ?

czym w przyszłości zdezynfekować studnię ?

Waz strazacki w oplocie. Nawet jak sie po nim przejedzie samochodem w czasie pompowania to sie nie mu nie dzieje.

Jesli byla pompowana studnia po wywieceniu to wlacz teraz na pol godziny (zeby wymienic to co stoi w rurze) i pobierze probke do czystej butelki tak zeby w butelce nie zostal pecherzyk powietrza. Do badan bakteriologicznych zeby byly miarodajne to trzeba dezynfekowac waz/kran itp. Grubsza zadyma.

Sandepid jest OK, tylko zazwyczaj drogi. Firmy oferujace systemu uzdatnania, lokalne wodociagi zrobia to zazwyczaj duzo taniej.

Do dezynfekcji studni albo podchloryn sodu albo jakies wszelakiej masci tabletki. Po zaaplikowaniu ze 24h powinno postac.

marcin

A czy jeśli chciał bym zastosować instalację bez zbiornika (bufora) potrzebuję jakąś inną pompę? elektroniczną? ze zmienną wydajnością w zależności od zapotrzebowania chwilowego? i co jeszcze - jakiś sterownik z falownikiem? dobrze kombinuję? wiem że są takie zestawy Grundfos - np SQE 3-65 + CU301 ale cena zabija :) można taki zestaw "skompletować" we własnym zakresie?

co w przypadku pompy o stałej wydajności i podłączenia bezpośredniego np zraszaczy (nie przez instalację wewnątrz domu), które potrzebują o wiele mniej wody niż wydajność pompy?

Co do badania i dezynfekcji - jeśli nie mam jeszcze podłącza to pewnie wystarczy zdezynfekować samą studnię? może warto to teraz zrobić a za miesiąc - dwa zrobić badanie wody?

A czy jeśli chciał bym zastosować instalację bez zbiornika (bufora) potrzebuję jakąś inną pompę? elektroniczną? ze zmienną wydajnością w zależności od zapotrzebowania chwilowego? i co jeszcze - jakiś sterownik z falownikiem? dobrze kombinuję? wiem że są takie zestawy Grundfos - np SQE 3-65 + CU301 ale cena zabija :) można taki zestaw "skompletować" we własnym zakresie?

Dobrze kombinujesz. Pompa z falownikiem.Oczywiscie sam silnik pompy jest inny. Sa SQ 3-65 i SQE 3-65. Pierwszej pompy do CU301 nie podlaczysz. Cena samej pompy SQE jest pewnie ze 200-300 wieksza od takiej samej SQ. Wiec jedyne gdzie mozesz szukac oszczednosci to sam sterownik. Szczerze watpie czy znajdziesz cos co out of the box bedzie z pompa wspolpracowac bez problemu.

Jak kiedys szukalem to nie znalazlem tanich pomp glebinowych sterowanych elektronicznie :-( Choc moze slabo szukalem.

co w przypadku pompy o stałej wydajności i podłączenia bezpośredniego np zraszaczy (nie przez instalację wewnątrz domu), które potrzebują o wiele mniej wody niż wydajność pompy?

Bedzie dzialac z wysokim cisnieniem. Lub inaczej dopompuje do takiego cisnienia przy ktorym jej wydajosc rowna sie poborowi wody. Dajmy na to potrzebujesz do zraszaczy 0,5m3/h. Zobacz przy jakim cisnieniu ma taka wydajosc. Moze to byc np 6atm albo wiecej. Zraszacze moga nie wytrzymac. Czarne rury do nawodnien sa najczesciej robione na nie wiecej niz 4atm. Wiec zly pomysl. Lepiej zaprojektowac sekcje nawodnienia tak, zeby kazda pobierala duzo, np 3m3/h. Choc moze to byc trudne. Da sie tak zrobic np glowne sekcje do trawnika na zraszaczach obortowych ale jesli potrzeba w jakichs katach podokladac pare zraszaczy statycznych, to moze byc trudno zrobic taka sekcje. Choc wtedy czesc zraszaczy obrotowych mozna wywalic i zrobic statyczne zeby sekcje sie zrownaly. Statycznych i obrotowych nie laczy sie w jednej sekcji bo drastycznie rozne wydatki wody maja i nierowno by sie nawadnialo. Generalnie kombinatoryka. A jesli zrobisz sekcje gdzie najmniejsza ma wydajnosc powiedzmy 0,5 czy 1m3, to taka pompa elektroniczna juz sie do niego dostosuje.

marcin

rozumiem :)

dziękuję!

czyli mój pomysł z ominięciem instalacji wewnątrz domu do zasilenia zraszaczy to za dużo kombinowania.

No i wersja pompy ze zbiornikiem (buforem) jest sporo tańsza jak widzę :)

Pozostaje zakup najtańszej pompy na czas dokończenia budowy (pewnie jakieś 2 - 3 lata - prawie skończyła by się gwarancja) a jak już będzie czas wprowadzania wtedy zdecyduję o finalnym rozwiązaniu.

dziękuję za pomoc.

czyli mój pomysł z ominięciem instalacji wewnątrz domu do zasilenia zraszaczy to za dużo kombinowania.

Niekoniecznie. Spory hydrofor to koszt w okolicach 1000PLN. Jesli kupujesz pompe grundfossa to wersja elektroniczna jest drozsza o 2000PLN.

Roznica juz "tyko" 1000. Do tego mniej kombinowania z rurami. Do tego rowne cisnienie rowno podleje trawnik. Bufor to jednak zmiany cisnienia i przez chwile sika dalej przez chwile blizej.

Jesli zas nie chcesz kupowac grundfossa tylko jakas tansza pompe glebinowa to sprawa raczej prosta.

marcin

no a jak wygląda kwestia stacji uzdatniania wody? nie jak było pisane wcześniej zbiornik bez przepony tylko taka co się do niej dosypuje różne różności ;-) dla niej jest bez różnicy z którym systemem działa??

a codzienne użytkowanie - odczuwalna jest zmiana ciśnienia w instalacji z buforem? mój instalator twierdzi że nie - ale i tak poleca grundfos'a :)

bo zraszacze to dodatek :) nie chciał bym tylko dla tego kupować sporo droższej instalacji.

Edytowane przez IvanS