Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm 30 - opinie

Recommended Posts

Witam.

Mam takie pytanie (trochę odbiegające od tematu) - zdecydowałem się na budowę ścian z Porotherm 30 i mam pewne wątpliwości co do wysokości kondygnacji - w projekcie ma być (jeszcze nie ukończony) 264 cm (jest częściowe podpiwniczenie i poddasze - prawdopodobnie płyta lana na cały fundament), czyli 11 rzędów + kilka cm na zaprawę.

Teraz pytanie - czy nie jest to zbyt mało jeżeli myślałbym w przyszłości o ogrzewaniu podłogowym? Dołożenie kolejnego rzędu pustaków da ok. +/- 290 cm (z kolei trochę dużo) - czy jest jakieś pośrednie rozwiązanie? Z góry dzięki.

Robi się tyle, ile jest w projekcie bo to ważny parametr. O parę cm pewnie nikt się nie będzie szczypał ale o kilkanaście to już nie wiadomo.

Ja miałem w projekcie również wysokość 264cm od podłogi do sufitu więc zrobiłem 11 pustaków co daje 275cm - 10 na wylewkę i styropian - 1 na tynk na suficie co daje 264cm. Stąd jak sądzę się taki wymiar w projektach bierze. Jednak aby mieć to 264cm musiałem zrobić wieniec stropowy odwrócony bo gdyby był standardowy wysokość urosła by o 10cm.

Jeżeli nie pasuje moduł wysokości pustaka do zaprojektowanej wysokości pomieszczeń można wymurować o pustak mniej i wylać wyższy wieniec lub np obmurować warstwą cegły na płasko lub na wozówkę, ewentualnie ciąć pustaki na wymiar gdy masz nadmiar czasu.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A kto się ma szczypac o te kilkanascie cm ?

"Uprzejmie donoszę że Pan... prowadzi budowę niezgodnie z wydanym pozwoleniem na budowę i zatwierdzonym projektem budowlanym....."

W najlepszym wypadku pozwolenie zamienne.

Przy takim budynku jak domek jednorodzinny dokładność wymiarów z projektu budowlanego powinna się zgadzać do kilku centymetrów.

Losowo i sporadycznie przychodzi do odbioru komisja. Jeżeli starasz się o oddanie do użytkowania niezakończonej budowy to o ile mi wiadomo zawsze jest odbiór na budowie.

Nie wiem jak ze zmianą prawa budowlanego ale coś tam w ubiegłym roku było w temacie zwiększenia odpowiedzialności kierownika budowy za zgodność z projektem - o ile partactwa w budowie czy np niezgodności zbrojenia stropów, fundamentów, materiałów murów etc z projektem nie widać więc nie ma czego kontrolować o tyle zmierzyć to i owo by się wykazać jest bardzo łatwo.

Gdybym miał wybudowanie niezgodnie z projektem, to może mialbym taka minę.

Ale to tylko teoria

W praktyce, to moze wychwycić ktoś, kto ma dostęp do projektu i budynku.

Widzę tylko kierownika i murarzy/dekarzy. Inni projektu już nie potrzebują.

składając wniosek o pozwolenie na użytkowanie możesz spodziewać się kontroli, a tamci to napewno zmierzą to i owo.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
29 cm porotherm i do tego 15 cm styropianu lambda 0,031 grafit.

a z betonu koórkowego białego to bym stodoły nie postawił.

poza tym 29 cm udzwignie strop betonowy w skosacha nie wełna i k/g co potem pękaja.

Nośność Porothermu jest tak duża, że spokojnie wytrzyma strop monolityczny, który najlepiej tłumi hałasy i drgania. W przypadku betonu komórkowego trudno byłoby zastosować podobną konstrukcję, ze względu na zbyt niskie Mpa...

Ja też jestem zwolennikiem pustaków porotherm. System dryfix jest bardzo trafiony. Stawiałem dom z tego systemu i byłem pod wrażeniem jak sprawnie idzie praca. Złego zdania nie mogę powiedzieć o tym materiale.

Dryfix to nie materiał. To system spoinowania. Materiał to "zwykła" ceramika poryzowana, tyle że ma przeszlifowane krawędzie poziome :)

• 1 month później...

Ja również biorę na parter P30 Dryfix i na to 15cm styro co da mi współczynnik 0,17

W projekcie mam 25+20 ale zmieniam na 30 po pierwsze po to aby mieć większą akumulacyjność, po drugie strop monolityczny zgodnie z pierwotnym projektem będzie zachodził tylko 25cm - co zostawia mi dodatkowe 5cm. W ten sposób od podstawy stropu dalej w górę pójdzie P25 oraz styropian 20cm. To jeszcze lepiej dociepli użytkowe poddasze oraz pozwoli mi lepiej odizolować mostek jakim jest strop i wieniec. Z tego co wiem można tez ów strop zrobić na 23cm a pozostałe 8 otoczyć pustakiem 8 cm - co też rozważam :)

Niegłupia decyzja o zamianie z 25 cm na 30 cm :) Oprócz lepszej akumulacyjności cieplnej zyskasz też trochę decybeli przy izolacyjności akustycznej ściany. Porotherm 30 cm ma trochę nietypowy wymiar, w związku z tym na każdy metr kwadratowy ściany przypada trochę więcej pustaków. Ja dostałem od murarzy kosztorys dla 25 i 30 cm i ten grubszy porotherm był trochę (jakieś 15%) droższy w robociźnie... To też warto uwzględnić przy kalkulacji :)