_olo_ 25.03.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Witam. Mam takie pytanie (trochę odbiegające od tematu) - zdecydowałem się na budowę ścian z Porotherm 30 i mam pewne wątpliwości co do wysokości kondygnacji - w projekcie ma być (jeszcze nie ukończony) 264 cm (jest częściowe podpiwniczenie i poddasze - prawdopodobnie płyta lana na cały fundament), czyli 11 rzędów + kilka cm na zaprawę. Teraz pytanie - czy nie jest to zbyt mało jeżeli myślałbym w przyszłości o ogrzewaniu podłogowym? Dołożenie kolejnego rzędu pustaków da ok. +/- 290 cm (z kolei trochę dużo) - czy jest jakieś pośrednie rozwiązanie? Z góry dzięki. Robi się tyle, ile jest w projekcie bo to ważny parametr. O parę cm pewnie nikt się nie będzie szczypał ale o kilkanaście to już nie wiadomo. Ja miałem w projekcie również wysokość 264cm od podłogi do sufitu więc zrobiłem 11 pustaków co daje 275cm - 10 na wylewkę i styropian - 1 na tynk na suficie co daje 264cm. Stąd jak sądzę się taki wymiar w projektach bierze. Jednak aby mieć to 264cm musiałem zrobić wieniec stropowy odwrócony bo gdyby był standardowy wysokość urosła by o 10cm. Jeżeli nie pasuje moduł wysokości pustaka do zaprojektowanej wysokości pomieszczeń można wymurować o pustak mniej i wylać wyższy wieniec lub np obmurować warstwą cegły na płasko lub na wozówkę, ewentualnie ciąć pustaki na wymiar gdy masz nadmiar czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.03.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 A kto się ma szczypac o te kilkanascie cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 25.03.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 A kto się ma szczypac o te kilkanascie cm ? "Uprzejmie donoszę że Pan... prowadzi budowę niezgodnie z wydanym pozwoleniem na budowę i zatwierdzonym projektem budowlanym....." W najlepszym wypadku pozwolenie zamienne. Przy takim budynku jak domek jednorodzinny dokładność wymiarów z projektu budowlanego powinna się zgadzać do kilku centymetrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.03.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Jestem ciekaw, kto to wychwyci. Murarze, jak sie im nie zaplaci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 25.03.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Jestem ciekaw, kto to wychwyci. Murarze, jak sie im nie zaplaci ? Jestem ciekawy Twojej miny jak już ktoś to wychwyci i na kabluje do nadzoru;) Nigdy nie wiesz kiedy komuś zajdziesz za pazur. Po to jest projekt i adaptacja projektu żeby budować zgodnie z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.03.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Gdybym miał wybudowanie niezgodnie z projektem, to może mialbym taka minę. Ale to tylko teoriaW praktyce, to moze wychwycić ktoś, kto ma dostęp do projektu i budynku. Widzę tylko kierownika i murarzy/dekarzy. Inni projektu już nie potrzebują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 25.03.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Losowo i sporadycznie przychodzi do odbioru komisja. Jeżeli starasz się o oddanie do użytkowania niezakończonej budowy to o ile mi wiadomo zawsze jest odbiór na budowie.Nie wiem jak ze zmianą prawa budowlanego ale coś tam w ubiegłym roku było w temacie zwiększenia odpowiedzialności kierownika budowy za zgodność z projektem - o ile partactwa w budowie czy np niezgodności zbrojenia stropów, fundamentów, materiałów murów etc z projektem nie widać więc nie ma czego kontrolować o tyle zmierzyć to i owo by się wykazać jest bardzo łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 25.03.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Gdybym miał wybudowanie niezgodnie z projektem, to może mialbym taka minę. Ale to tylko teoria W praktyce, to moze wychwycić ktoś, kto ma dostęp do projektu i budynku. Widzę tylko kierownika i murarzy/dekarzy. Inni projektu już nie potrzebują. składając wniosek o pozwolenie na użytkowanie możesz spodziewać się kontroli, a tamci to napewno zmierzą to i owo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.03.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Na pewno atelega każdy dom w Polsce oddawany do użytkowania jest dokładnie mierzony :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 26.03.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Na pewno atelega każdy dom w Polsce oddawany do użytkowania jest dokładnie mierzony :yes: Czytanie ze zrozumieniem się kłania, pisze że można się spodziewać kontroli a nie że zawsze jest. Po drugie czytaj cały temat a nie tylko ostatni post zanim coś napiszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.03.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 składając wniosek o pozwolenie na użytkowanie możesz spodziewać się kontroli, a tamci to napewno zmierzą to i owo. Trzy domu oddane w okolicy w ostatnim okresie, żadnych kontroli. Jak dostaną cynk, to przyjdą, rzecz oczywista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 26.03.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Trzy domu oddane w okolicy w ostatnim okresie, żadnych kontroli. Jak dostaną cynk, to przyjdą, rzecz oczywista. Przypuszczam że w całym powiecie na żaden domek nie idą Co nie zmienia faktu że należy budować zgodnie z pozwoleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek592 07.04.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 29 cm porotherm i do tego 15 cm styropianu lambda 0,031 grafit.a z betonu koórkowego białego to bym stodoły nie postawił.poza tym 29 cm udzwignie strop betonowy w skosacha nie wełna i k/g co potem pękaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 18.04.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 29 cm porotherm i do tego 15 cm styropianu lambda 0,031 grafit. a z betonu koórkowego białego to bym stodoły nie postawił. poza tym 29 cm udzwignie strop betonowy w skosacha nie wełna i k/g co potem pękaja. Nośność Porothermu jest tak duża, że spokojnie wytrzyma strop monolityczny, który najlepiej tłumi hałasy i drgania. W przypadku betonu komórkowego trudno byłoby zastosować podobną konstrukcję, ze względu na zbyt niskie Mpa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Lewański 23.04.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Ja też jestem zwolennikiem pustaków porotherm. System dryfix jest bardzo trafiony. Stawiałem dom z tego systemu i byłem pod wrażeniem jak sprawnie idzie praca. Złego zdania nie mogę powiedzieć o tym materiale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 27.04.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Ja też jestem zwolennikiem pustaków porotherm. System dryfix jest bardzo trafiony. Stawiałem dom z tego systemu i byłem pod wrażeniem jak sprawnie idzie praca. Złego zdania nie mogę powiedzieć o tym materiale. Dryfix to nie materiał. To system spoinowania. Materiał to "zwykła" ceramika poryzowana, tyle że ma przeszlifowane krawędzie poziome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.04.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Sądzisz kolego że przedmówca skoro stawiał dom w tej technologii nie wie tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 28.05.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Ja również biorę na parter P30 Dryfix i na to 15cm styro co da mi współczynnik 0,17 W projekcie mam 25+20 ale zmieniam na 30 po pierwsze po to aby mieć większą akumulacyjność, po drugie strop monolityczny zgodnie z pierwotnym projektem będzie zachodził tylko 25cm - co zostawia mi dodatkowe 5cm. W ten sposób od podstawy stropu dalej w górę pójdzie P25 oraz styropian 20cm. To jeszcze lepiej dociepli użytkowe poddasze oraz pozwoli mi lepiej odizolować mostek jakim jest strop i wieniec. Z tego co wiem można tez ów strop zrobić na 23cm a pozostałe 8 otoczyć pustakiem 8 cm - co też rozważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 28.05.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Niegłupia decyzja o zamianie z 25 cm na 30 cm Oprócz lepszej akumulacyjności cieplnej zyskasz też trochę decybeli przy izolacyjności akustycznej ściany. Porotherm 30 cm ma trochę nietypowy wymiar, w związku z tym na każdy metr kwadratowy ściany przypada trochę więcej pustaków. Ja dostałem od murarzy kosztorys dla 25 i 30 cm i ten grubszy porotherm był trochę (jakieś 15%) droższy w robociźnie... To też warto uwzględnić przy kalkulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts