Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dach za ... ile i jaki ? Pomocy

remda

Recommended Posts

Cały dzień (od 9 a jest po 19) siedzę przed komputerem czytam i szukam i nic nie wiem. Ale zacznę od początku ...

Mam do wymiany dach namiotowy około 150 metrów kwadratowych z dwoma kominami bez okapu, poddasze nieużytkowe więc bez ocieplenia a do wydania mam około 20-25 tyś razem z robocizną (chociaż im mniej tym lepiej w przyszłym roku chcę remontować dalszą część domu dlatego nie chcę wydać wszystkiego na dach).

Wymiary mojego dachu

002.JPG

Stan więźby na której wspiera się obecny dach (eternit który odbierze i zutylizuje gmina) nie umiem ocenić ale pewnie do wymiany, tym bardziej, że w niektórych miejscach korę zjadły już korniki. Zdjęcia więźby na dole.

I teraz mam 3 warianty:

1) (chciałbym) stara więźba zostaje w niektórych miejscach ewentualnie wymienić najbardziej uszkodzone elementy, tania ekipa z okolicy i dach za mniej niż 20 tyś

2) (pewnie tak będzie) nowa więźba dachowa i blachodachówka lub dachówka ale na tą to chyba nie starczy pieniędzy w tym budżecie ?

3) (najmniej realny 5 % szans) nowa więźba i zmiana konstrukcji dachu na dwuspadowy

Zwróciłem uwagę na dwie blachodachówki polecane przez forumowiczów Plannja Flex i Bud-Mat Wenecja czy w tej cenie znajdę dachówkę do wariantu 2 moich rozważań ? Czy każda (czyt. tania) dachówka jest lepsza od blachodachówki ?

20130711_122306.jpg

20130711_122137.jpg

20130711_122158.jpg

20130711_122233.jpg

Edytowane przez remda

Witam, też stoję przed zakupem dachu, już jakiś czas zbieram informację wyceny itp

zauważyłem że przy takim dachu kopertowym - 4 spadowym różnica w zakupie blachodachówki a dachówki jest nie wielka, mówię tu o dobrych blachodachówkach firm które wymieniłeś. Na Twoim dachu przy blachodachówce będzie sporo odpadów, pojeździj i zrób wycene.

Trzeba pamiętać że pod dachówkę więźba droższa jak i położenie ale za to spokój przez lata

przy moim dachu kopertowym różnica w zakupie blachodachówki a dachówki to ok 1000zł więc chyba nie warto pchać się w blachę

Witam

Dałem ogłoszenie w internecie wczoraj, że szukam ekipy do dachu, zgłosiło się jak narazie 3 firmy z wycenami po 60-65 zł netto/m2 za robociznę na moim dachu ale nie wiem ile mam do tej ceny doliczyć 8 czy 23 % vat ? I czy te ceny są rozsądne czy znajdę niższe ?

Edytowane przez remda

Oka czyli muszę liczyć się z ceną 10tyś za robociznę ale jeszcze popytam na żywo ale to jak będę miał urlop teraz się szykuję i czytam.

Zacząłem sam obliczać ile i jakiego materiału potrzebuję i mam pytanie, tylko nie wiem czy mnie zrozumiecie :rolleyes:

002.JPG

dach składa się z 4 takich samych trójkątów a więc biorę jeden z tych trójkątów i łamię go na pół (na papierze ;) ) i łączę bokami przeciwprostokątnymi powstaje prostokąt o bokach 6,40mx5,50m. Zakładając że krokwie są co 0,80-1 metr na taki kwadrat potrzebuję 5 krokwi o długości 6,40m razy 4 trójkąty dachu daje 20 krokwi po 6,40 metra ? Plus 4 krokwie po 8,43 metra (narożne) . Dobrze to liczę i czy tą metodę można zastosować do obliczenia łat i kontr łat ?