remda 11.07.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) Cały dzień (od 9 a jest po 19) siedzę przed komputerem czytam i szukam i nic nie wiem. Ale zacznę od początku ... Mam do wymiany dach namiotowy około 150 metrów kwadratowych z dwoma kominami bez okapu, poddasze nieużytkowe więc bez ocieplenia a do wydania mam około 20-25 tyś razem z robocizną (chociaż im mniej tym lepiej w przyszłym roku chcę remontować dalszą część domu dlatego nie chcę wydać wszystkiego na dach). Wymiary mojego dachu Stan więźby na której wspiera się obecny dach (eternit który odbierze i zutylizuje gmina) nie umiem ocenić ale pewnie do wymiany, tym bardziej, że w niektórych miejscach korę zjadły już korniki. Zdjęcia więźby na dole. I teraz mam 3 warianty: 1) (chciałbym) stara więźba zostaje w niektórych miejscach ewentualnie wymienić najbardziej uszkodzone elementy, tania ekipa z okolicy i dach za mniej niż 20 tyś 2) (pewnie tak będzie) nowa więźba dachowa i blachodachówka lub dachówka ale na tą to chyba nie starczy pieniędzy w tym budżecie ? 3) (najmniej realny 5 % szans) nowa więźba i zmiana konstrukcji dachu na dwuspadowy Zwróciłem uwagę na dwie blachodachówki polecane przez forumowiczów Plannja Flex i Bud-Mat Wenecja czy w tej cenie znajdę dachówkę do wariantu 2 moich rozważań ? Czy każda (czyt. tania) dachówka jest lepsza od blachodachówki ? Edytowane 11 Lipca 2013 przez remda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 11.07.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Witam, też stoję przed zakupem dachu, już jakiś czas zbieram informację wyceny itp zauważyłem że przy takim dachu kopertowym - 4 spadowym różnica w zakupie blachodachówki a dachówki jest nie wielka, mówię tu o dobrych blachodachówkach firm które wymieniłeś. Na Twoim dachu przy blachodachówce będzie sporo odpadów, pojeździj i zrób wycene. Trzeba pamiętać że pod dachówkę więźba droższa jak i położenie ale za to spokój przez lataprzy moim dachu kopertowym różnica w zakupie blachodachówki a dachówki to ok 1000zł więc chyba nie warto pchać się w blachę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remda 12.07.2013 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 (edytowane) Witam Dałem ogłoszenie w internecie wczoraj, że szukam ekipy do dachu, zgłosiło się jak narazie 3 firmy z wycenami po 60-65 zł netto/m2 za robociznę na moim dachu ale nie wiem ile mam do tej ceny doliczyć 8 czy 23 % vat ? I czy te ceny są rozsądne czy znajdę niższe ? Edytowane 12 Lipca 2013 przez remda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 12.07.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Mysle ze ceny raczej normalne, jesli bedziesz kryl dachowkau mnie za dach 270m2 zrobienie wiezby 5000 czyli 18zl m2, a polozenie dachowki razem z obrobkami 12000=44zl m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remda 13.07.2013 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Oka czyli muszę liczyć się z ceną 10tyś za robociznę ale jeszcze popytam na żywo ale to jak będę miał urlop teraz się szykuję i czytam. Zacząłem sam obliczać ile i jakiego materiału potrzebuję i mam pytanie, tylko nie wiem czy mnie zrozumiecie dach składa się z 4 takich samych trójkątów a więc biorę jeden z tych trójkątów i łamię go na pół (na papierze ) i łączę bokami przeciwprostokątnymi powstaje prostokąt o bokach 6,40mx5,50m. Zakładając że krokwie są co 0,80-1 metr na taki kwadrat potrzebuję 5 krokwi o długości 6,40m razy 4 trójkąty dachu daje 20 krokwi po 6,40 metra ? Plus 4 krokwie po 8,43 metra (narożne) . Dobrze to liczę i czy tą metodę można zastosować do obliczenia łat i kontr łat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts