Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom E 115 pracowni edomy.pl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 996
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

większa cena za materiały i robociznę, lepszy strop, w projekcie orginalnie jest monolit, dużo wykonawców nie umie zrobić dobrze monolitu lub teriva idzie szybko i proponują żeby architekt zaprojektował terivę to dodatkowy koszt, w projekcie na dachu są ławice oparte na stolcach na terivie to nie jest wskazane, ja zrobiłem monolit koszt materiałów to 35 tys plus robocizna

większa cena za materiały i robociznę, lepszy strop, w projekcie orginalnie jest monolit, dużo wykonawców nie umie zrobić dobrze monolitu lub teriva idzie szybko i proponują żeby architekt zaprojektował terivę to dodatkowy koszt, w projekcie na dachu są ławice oparte na stolcach na terivie to nie jest wskazane, ja zrobiłem monolit koszt materiałów to 35 tys plus robocizna

Nam architekt rozrysował terive. Czytam różne fora i zdarza się że ludzie piszą ze monolit jest tańszy od terivy ;o zglupiec idzie.

Ktoś ma doświadczenie z teriva, co myślicie o wytrzymałości? Nie chce popekanego sufitu :p

nie jest tańszy, może klawiszować, czyli pękać, chyba że sufit podwieszany, już pisałem każdy wykonawca namawia na terivę bo jest szybsza, i nie trzeba się znać, przy monolicie trzeba dobrze wykonać szalunki i zbrojenie, wytrzymałość słabsza

PRZEPRASZAM, ŻE WTRĄCĘ SWOJE PIĘĆ GROSZY, ALE TRZEBA SIĘ ZNAĆ PRZY TERRIVIE, JEŚLI PRAWIDŁOWO ARCHITEKT ROZRYSUJE ŻEBRA ROZDZIELCZE I PRAWIDŁOWO WYKONANE SĄ PODCIĄGI NIE MA PRAWA NIC PĘKNĄĆ.

Ktoś wcześniej pytał o ten strop i kilkanaście stron wstecz wysłałem projekt terrivy na E- 115. Sam takowy wykonałem. Wcześniej miałem kontakt z monolitami,płytami i terrivą, gdyż jestem budowlańcem od ponad 5 lat w w Norwegiii. Terriva- tak zdecydowałem.

Witam to ja pytałem o zdjęcie stropu teriva, to jak będzie ktoś szukał wykonawcy i niech powie ,że chce monolit to zobaczy ilu odmówi , a ci co podejmą się roboty ile zaśpiewają, u mnie poszło 12m3 desek , 400 stempli i 3m3 kantówki 10x10, ponad 5 ton stali, 36m3 betonu b25 , 4 ludzi robiło to 6 tygodni, bardzo dokładnie, wieńce podmurowane pełną cegłą na porothermie2015-07-22 20.25.22.jpg

strop nie popęka , ale tynk na suficie

Dzięki za wszystkie opinie !

Szczerze, po wysłuchaniu Waszych opinii, opinii znajomych i znajomych budowlańców ... Już nic nie wiem :D

Większość znajomych ma terive i nie narzeka. Owszem, coś o kogoś popękało, ale w planie i tak mieli sufit podwieszany więc jest spokój.

Na szczęście główną decyzję podejmuje Mąż a nie ja, więc w razie co będzie na niego :p

Podobają mi się te płaskie dachówki

Witam Wszystkich budujących e-115. My budujemy e-152 z małymi zmianami. Pozwole sobie podpiąć się pod temat, gdyż domy z pracowni e-domy sa do siebie bardzo podobne, a nie ma oddzielnego wątku z naszym projektem.

Obecnie czekamy na położenie dachówki. Wrzucam zdjęcia z 21 padziernika. Mamy nadzieję, że wyrobimy sie z dachówka przed wiekszymi sniegami...

Jak widać budowaliśmy z pustaków max ze stropem monolitycznym. Całość przykryje meyer holsen piano grafit krysztalowa glazura:)

DSC_01041.jpg

DSC_01051.jpg

DSC_01041.jpg

DSC_01051.jpg

Edytowane przez riderd

Witam Wszystkich budujących e-115. My budujemy e-152 z małymi zmianami. Pozwole sobie podpiąć się pod temat, gdyż domy z pracowni e-domy sa do siebie bardzo podobne, a nie ma oddzielnego wątku z naszym projektem.

Obecnie czekamy na położenie dachówki. Wrzucam zdjęcia z 21 padziernika. Mamy nadzieję, że wyrobimy sie z dachówka przed wiekszymi sniegami...

Jak widać budowaliśmy z pustaków max ze stropem monolitycznym. Całość przykryje meyer holsen piano grafit krysztalowa glazura:)

EDIT: próbuję ogarnąć wrzucanie fotek:)

Jaką dachówkę mieliście w projekcie?

• 2 weeks później...
Witam,

Bonsay ja buduję dom z projektu E-118 - mam pytanie - na zdjęciu jest podłoga drewnana czy gres drewnopodobny? Jeżeli gres to moge prosić o informację jakiej firmy i model ?

pozdrawiam

Witam

na podłodze są panele Quick Step Q0076 Dąb Moonlight Jasny (Chyba taki symbol - kolor na pewno ten)