Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom E 115 pracowni edomy.pl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 996
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tym tygodniu prace przy domu zostały zakończone.

Efekt poniżej

DSC_1228.jpg

Co do tematu nadproża poruszonego przez lilo111 to wyjaśniam że wszystko jest ok.

Kierownik powiedział że większość domów tak robi i nigdy nie było problemów, pokazywał mi też pare projektów w których jest jak u mnie bez betonu.

Można ale nie trzeba było - coś tam mi jeszcze wyliczył w programie i kazał spać spokojnie :)

Nieźle wam idzie dopiero co była papierologia a tu już dom stoi.... super oby tak dalej :bye:

Pozdrawiam

W tym tygodniu prace przy domu zostały zakończone.

Efekt poniżej

[ATTACH=CONFIG]339666[/ATTACH]

Co do tematu nadproża poruszonego przez lilo111 to wyjaśniam że wszystko jest ok.

Kierownik powiedział że większość domów tak robi i nigdy nie było problemów, pokazywał mi też pare projektów w których jest jak u mnie bez betonu.

Można ale nie trzeba było - coś tam mi jeszcze wyliczył w programie i kazał spać spokojnie :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
wszyscy śpią :)

mam jeszcze jedno pytanie - czy ktoś z Was nie robił lanych schodów ? z tego co wiemy to idą nad łazienką i chyba trzeba je robić ... czy jest jakieś inne rozwiązanie?

Ją nie zrobiła schodów lanych bo mi się nie podobają, więc mam częściowo zabudowane tak żeby zrobić sufit dla łazienki a reszta będzie ażurowa tj na konstrukcji stalowej z drewnianymi trepami :-)

getattach,mid,16161,mpid,5,uid,7ac9389191b94205.jpggetattach,mid,16155,mpid,5,uid,7ac9389191b94205.jpg CH=CONFIG]343484[/ATTACH

Na jednym zdjęciu widok z korytarza, będzie to wykończone w drzewie na drugim zdjęciu widok z łazienki zabudowa karton gips

Edytowane przez brydzia11

Ją nie zrobiła schodów lanych bo mi się nie podobają, więc mam częściowo zabudowane tak żeby zrobić sufit dla łazienki a reszta będzie ażurowa tj na konstrukcji stalowej z drewnianymi trepami :-)

[ATTACH=CONFIG]343483[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]343484[/ATTACH] CH=CONFIG]343484[/ATTACH

Na jednym zdjęciu widok z korytarza, będzie to wykończone w drzewie na drugim zdjęciu widok z łazienki zabudowa karton gips

Czyli rozumiem, że będziesz robić schody tylko po prostu zamieniasz lane na te stalowe?

My byśmy chcieli całkiem je zlikwidować, przynajmniej na kilka (dziesiąt?) lat, bo dół nam wystarczy. Chcemy tylko zrobić klapę w suficie tylko nie wiemy czy to możliwe :)

Świetne są narożne, my będziemy mieć z drugiej strony, zamieniliśmy miejscami kuchnię i spiżarnie.

U Was wygląda pięknie :)

Czyli rozumiem, że będziesz robić schody tylko po prostu zamieniasz lane na te stalowe?

My byśmy chcieli całkiem je zlikwidować, przynajmniej na kilka (dziesiąt?) lat, bo dół nam wystarczy. Chcemy tylko zrobić klapę w suficie tylko nie wiemy czy to możliwe :)

Świetne są narożne, my będziemy mieć z drugiej strony, zamieniliśmy miejscami kuchnię i spiżarnie.

U nas też były na początku założenia że nie robimy wcale schodów na górę bo dół nam wystarczy, miał być tylko właz z garażu. Ale po przemyślenia tematu i wysłuchaniu rad znajomych mających domy dałam się przekonać że warto zrobić schody bo na górze jest ogromna przestrzeń która można wykorzystać np: na pralnię, plac zabaw dla dzieci lub wstawić stół do pinponga itp :D. Więc stanęło na tym że robimy schody, wymurowalismy ścianki na górze, zrobilismy sufit, wstawiamy drzw i w ten sposób odetniemy górę dzięki czemu nie będziemy musieli jej ogrzewać w zimie:yes:

Przemyślcie to :bye:

U nas też były na początku założenia że nie robimy wcale schodów na górę bo dół nam wystarczy, miał być tylko właz z garażu. Ale po przemyślenia tematu i wysłuchaniu rad znajomych mających domy dałam się przekonać że warto zrobić schody bo na górze jest ogromna przestrzeń która można wykorzystać np: na pralnię, plac zabaw dla dzieci lub wstawić stół do pinponga itp :D. Więc stanęło na tym że robimy schody, wymurowalismy ścianki na górze, zrobilismy sufit, wstawiamy drzw i w ten sposób odetniemy górę dzięki czemu nie będziemy musieli jej ogrzewać w zimie:yes:

Faktycznie, to dobry pomysł żeby zabudować to drzwiami ... Widzisz, jak się nie ma wyobraźni przestrzennej to trudno to planować, ale na zdjęciu wyraźnie widać że drzwi w tym miejscu niczemu by nie przeszkadzały :) a wtedy pralnia do góry jak znalazł :)

dzięki!

My u siebie zostawiamy dziurę w suficie, ale schodów na razie nie robimy.

Jeśli zajdzie taka potrzeba będziemy musieli zlikwidować pralnie (jest teraz w miejscu schodów)

Na chwilę obecną parter na wystarczy... jeśli w przyszłości zajdzie taka potrzeba - mamy opcje rozbudowy.

Tak przy okazji powoli przymierzam się do elektryki.

Jeśli ktoś może mi coś doradzić, jakieś fajne pomysły/patenty będę wdzięczny za info :)

Generalnie jestem ciekawy jak wy poradziliście sobie z tym

Edytowane przez jerrry1

My mamy zrobiony normalnie wyłaz w suficie i wyciągane schody - trzymamy tam stare kartony ze starymi zabawkami córki itd

Dobrze jest zrobić choćby właśnie wyłaz, bo jak się nam zamarzy poddasze, to nie trzeba potem sufitu burzyć :)

brydzia, my mieszkamy w E - 155 od listopada. Mamy 4 letnią córkę i powiem, że przestrzeni jest duuuuużo... Naprawdę, dla 4-osobowej rodziny wystarczy.. a taki "użytkowy" strych to jednak kolejne pomieszczenia do sprzątania.. przy 130 m2 jest co robić, uwierz :)

Pralnie miałam na innym piętrze mieszkając u teściowej - KOSZMAR - bieganie z praniem góra dół to porażka..

My zostawiliśmy właz, gdyby co..

Ale teraz jak już mieszkamy, to naprawdę nie sądzę, żeby był nam potrzebny do innych celów jak kartony z ciuchami itd :)

Ale to już każdy musi zam przemyśleć :)

My u siebie zostawiamy dziurę w suficie, ale schodów na razie nie robimy.

Jeśli zajdzie taka potrzeba będziemy musieli zlikwidować pralnie (jest teraz w miejscu schodów)

Na chwilę obecną parter na wystarczy... jeśli w przyszłości zajdzie taka potrzeba - mamy opcje rozbudowy.

Tak przy okazji powoli przymierzam się do elektryki.

Jeśli ktoś może mi coś doradzić, jakieś fajne pomysły/patenty będę wdzięczny za info :)

Generalnie jestem ciekawy jak wy poradziliście sobie z tym

jerry - nie wiem czy masz małe dzieci, ale u nas rewelacyjnie sprawdzają sie takie małe ledowe lampki przy podłodze, które włączają sie na czujkę ruchu - w nocy widać, gdzie iść :)

U nas to przede wszystkim LED-owe halogeny.

Elektryk spisał się u nas na medal - fakt, że mamy 2 piloty do światła (jeden do części halogenów w salonie, a drugi do kolorowych LED-ów w zabudowie dookoła telewizora) i trochę kontaktów, ale światło robi w domu niesamowity efekt - różne kombinacje - aby wyeksponować stół jadalniany, ladę kuchenną, część "kanapową".. super

Żałuję że nie zrobiliśmy światła na czujkę w garażu - trzeba pamiętać, aby przed wyjazdem z garażu zgasić :)