krzysztofjolanta 05.01.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 dzieki za szybka odpowiedz bonsay Postaramy się z żoną zorganizować sobie dzień wolnego oczywiście wczesniej uprzedzimy i dostosujemy się do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian 03 05.01.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witam i pozdrawiam wszystkich budujących E-115. Znalazłem jak obiecałem chwilę czasu i wrzucam swoje foto z placu budowy. Dach zadeskowany i opapowany. Aktualnie oczekuję na transport dachówki. Wybór padł na rubin 13v czarny kryształ Moniera.Drogo, ale myślę,że warto Mam nadzieję, że w marcu uda mi się ją wrzucić na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian 03 05.01.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Oto reszta zdjęć,którycz nie udało mi się załadować za pierwszym podejściem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian 03 05.01.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 [ATTACH=CONFIG]297419[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsay 06.01.2015 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 dzieki za szybka odpowiedz bonsay Postaramy się z żoną zorganizować sobie dzień wolnego oczywiście wczesniej uprzedzimy i dostosujemy się do Ciebie Nie ma problemu, chętnie pochwalimy się Naszym domkiem My długo szukaliśmy naszego wymarzonego domku i do tej pory nie żałujemy wyboru E-115 Dajcie tylko znać wcześniej, ze chcielibyście się wybrać i na pewno ustalimy jakiś termin:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsay 06.01.2015 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Witam i pozdrawiam wszystkich budujących E-115. Znalazłem jak obiecałem chwilę czasu i wrzucam swoje foto z placu budowy. Dach zadeskowany i opapowany. Aktualnie oczekuję na transport dachówki. Wybór padł na rubin 13v czarny kryształ Moniera.Drogo, ale myślę,że warto Mam nadzieję, że w marcu uda mi się ją wrzucić na dach.[ATTACH=CONFIG]297400[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297401[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297402[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297403[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297404[/ATTACH] Damian, super że znalazłeś chwilę, żeby pochwalić się swoim domkiem Widzę, że nie zmieniałeś nic w rozmieszczeniu pomieszczeń? Dachówkę widziałam na stronie internetowej - na pewno będzie wyglądać super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsay 06.01.2015 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Ja tez postaram się wrzucić kilka "zimowych" zdjęć Aneta i Darek, a co u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsay 06.01.2015 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Bonsay a mozesz powiedziec jaki macie strop i ile was kosztował. My zastanawiamy sie czy nie zmienic stropu na Filigram gora80 my strop mamy betonowy - beton B 25 - cenę muszę sprawdzić z FV Filigram - czytałam o nim - brzmi fajnie, nie wiem czy mąż brał takie rozwiązanie pod uwagę Daj znać jak Ci wycenią, ciekawa jestem, jaki to koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian 03 06.01.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 W środku trochę pozmieniałem. Ze względu na strop terriva mam 2 nośne ściany. Zlikwidowałem komunikację przy dużej łazience, wskutek czego ma ona teraz ok.9m2. Zrezygnowałem z małego tarasu -sypialnia ma ok. 18m2. Taras powstał na m blokach równocześnie z fundamentami domu, więc jest już na nim wylany chudy beton, no i filarek murowany cegłą z klinkieru . Pozmniejszałem też okna w sypialniach, a to dlatego,żeby mieć gdzie umieścić grzejniki ogrzewania centralnego, gdyż w sypialniach nie będę montować podłogówki. Z ciekawostek - zdjąłem 1 pustak ponad nadprożem i podniosłem poddasze o ten 1 pustak i drugi wieniec. Wydłużyłem troszkę krokwie, w skutek czego odległość między okapem dachu a nadprożami pozostała prawie niezmienna. [ATTACH=CONFIG]297469[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brydzia11 06.01.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 W środku trochę pozmieniałem. Ze względu na strop terriva mam 2 nośne ściany. Zlikwidowałem komunikację przy dużej łazience, wskutek czego ma ona teraz ok.9m2. Zrezygnowałem z małego tarasu -sypialnia ma ok. 18m2. Taras powstał na m blokach równocześnie z fundamentami domu, więc jest już na nim wylany chudy beton, no i filarek murowany cegłą z klinkieru . Pozmniejszałem też okna w sypialniach, a to dlatego,żeby mieć gdzie umieścić grzejniki ogrzewania centralnego, gdyż w sypialniach nie będę montować podłogówki. Z ciekawostek - zdjąłem 1 pustak ponad nadprożem i podniosłem poddasze o ten 1 pustak i drugi wieniec. Wydłużyłem troszkę krokwie, w skutek czego odległość między okapem dachu a nadprożami pozostała prawie niezmienna. [ATTACH=CONFIG]297469[/ATTACH] Witam, Widzę że mamy zrobione podobne zmiany również zmniejszylam okna w sypialniach i zrezygnowałam z mniejszego tarasu dzięki czemu córka zyskała w swoim pokoju garderubkę, jeżeli chodzi o łazienki to kosztem komunikacji powiekszyłam mała łazienkę przez co mam miejsce na prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsay 06.01.2015 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 W środku trochę pozmieniałem. Ze względu na strop terriva mam 2 nośne ściany. Zlikwidowałem komunikację przy dużej łazience, wskutek czego ma ona teraz ok.9m2. Zrezygnowałem z małego tarasu -sypialnia ma ok. 18m2. Taras powstał na m blokach równocześnie z fundamentami domu, więc jest już na nim wylany chudy beton, no i filarek murowany cegłą z klinkieru . Pozmniejszałem też okna w sypialniach, a to dlatego,żeby mieć gdzie umieścić grzejniki ogrzewania centralnego, gdyż w sypialniach nie będę montować podłogówki. Z ciekawostek - zdjąłem 1 pustak ponad nadprożem i podniosłem poddasze o ten 1 pustak i drugi wieniec. Wydłużyłem troszkę krokwie, w skutek czego odległość między okapem dachu a nadprożami pozostała prawie niezmienna. [ATTACH=CONFIG]297469[/ATTACH] Damian, likwidacja tarasu to bardzo fajny pomysł - żałujemy, że w naszym przypadku było już późno na tą zmianę.. ale trudno, będzie wyjście na ogród dodatkowe.. Majster namawiał nas natomiast na powiększenie salonu kosztem tarasu, ale stwierdziliśmy, że nie potrzebujemy. Okien nie zmniejszaliśmy, gdyż podobał nam się właśnie on z takimi oknami Nasz taras też był wylany razem z chudziakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsay 06.01.2015 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 W środku trochę pozmieniałem. Ze względu na strop terriva mam 2 nośne ściany. Zlikwidowałem komunikację przy dużej łazience, wskutek czego ma ona teraz ok.9m2. Zrezygnowałem z małego tarasu -sypialnia ma ok. 18m2. Taras powstał na m blokach równocześnie z fundamentami domu, więc jest już na nim wylany chudy beton, no i filarek murowany cegłą z klinkieru . Pozmniejszałem też okna w sypialniach, a to dlatego,żeby mieć gdzie umieścić grzejniki ogrzewania centralnego, gdyż w sypialniach nie będę montować podłogówki. Z ciekawostek - zdjąłem 1 pustak ponad nadprożem i podniosłem poddasze o ten 1 pustak i drugi wieniec. Wydłużyłem troszkę krokwie, w skutek czego odległość między okapem dachu a nadprożami pozostała prawie niezmienna. [ATTACH=CONFIG]297469[/ATTACH] Co do powiększania łazienki, to nie mieliśmy w planach natrysku z małej łazienki, więc i powiększanie jej nie ma w Naszym przypadku zastosowania, ale pomysł ogólnie fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gora80 06.01.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 damian a powiedz jak rozwiazaliscie podparcie dachu na podwalinie przy terivie.Tez brałem ten strop pod uwage ale w projekcie ida słupki drewniane ok 1m od sciany nosnej.Wyciagałes w tym miejscu pustaki czy jakis inny patent masz na to.w tym tygodniu zaoze projekt do wyceny Filigramu dam znac jak wyceniaBonsay mi bardziej chodzi o całosciowa cene za strop.Beton to u mnie cena 240 za m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gora80 06.01.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 co do zmian. To powiekszylismy taras do konca murów. Okien nie zmieniamy jedynie niewiem czy zostanie narozne w kuchni poniewaz musielismy troche dach zmienic ( plan miejscowy ma dziwne wymagania) i nie dało sie tego przejsc przez co bedziemy mieli pod dachem schody wejsciowe do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian 03 07.01.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 gora. Nie bardzo wiem co masz na myśli,ale zdaje mi się,że chodzi Ci o słupki od tzw stolca.Otóż byłem u kierownika budowy,który rozrysował mi strop terriva tak, że w tym miejscu, gdzie wypadają słupy idą żebra rozdzielcze w postaci 2 belek stropowych biegnących jedna koło drugiej. Na taras idą podciągi żelbetowe zbrojone w kosze,które opierają się na słupie murowanego cegłą, który jest zbrojony i zalany od środka żelbetonem.Na tarasie też położyłem belki stropowe i gary. załączam poniżej rzut stropu na terrivę, zauważ tylko jak mam poprowadzone ściany nośne,gdyż trochę pozmieniałem ze względu na terrivę- chodzi o to, by belki stropowe nie przekraczały określonej długości. [ATTACH=CONFIG]297676[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gora80 07.01.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Damian własnie chodziło jak rozwiazaliscie problem podparcia <ja nie zmieniam nic w konstrukcji scian.I raczej albo zrobie strop tak jak w projekcie lub Filigram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian 03 07.01.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 gora Jeśli nie chcesz zmieniać układu ścian nośnych, to na twoim miejscu robiłbym lany strop tj w projekcie - najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o nośność, naprężenia i nacisk stolca i zero spękań na tynkach sufitu .Też rozważałem tę opcję, ale pracochłonna ze względu na ilość szalunków i zbrojenia,a w okolicy nie miałem żadnej firmy,która wypożycza szalunki.Moja rada jeśli będzie lany to dobry kierownik budowy lub przypilnować murarza jeśli chodzi o zbrojenie.Jak zrobisz lany, to układ ścian i ścianek- wolna amerykanka.Pozdrawiam:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baha130 08.01.2015 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 (edytowane) A to nasze dzieło Edytowane 8 Stycznia 2015 przez baha130 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gora80 09.01.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 czy mógł by ktos wrzucic zdjecia poddasza przy pokrytym dachu Macie jakies pomysły na adaptacje poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brydzia11 10.01.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 czy mógł by ktos wrzucic zdjecia poddasza przy pokrytym dachu Macie jakies pomysły na adaptacje poddasza Taką wersje dostalam od E-domy to jest odbicie lustrzane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts