jerrry1 01.02.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 U mnie dach skończony ale przysypany śniegiem [ATTACH=CONFIG]302113[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]302114[/ATTACH] Mimo śniegu coś widać,na żywo wygląda o wieeeeele lepiej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brydzia11 02.02.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Mimo śniegu coś widać,na żywo wygląda o wieeeeele lepiej Pozdrawiam jak będziecie mieć jeszcze raz potrzebę pooglądania to oczywiście nie widzę problemu przyjezdzajcie wiecie gdzie Pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NORMAN-BS 03.02.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Witajcie, Rozpoczynam budowę domu E115. W zasadzie to dopiero zacznę budowę na wiosnę. Mam pytanie - czy jest ktoś na forum z okolic Bydgoszczy kto byłby tak uprzejmy i pokazałby nam swoją budowę/ dom ? Drugie pytanie, które nas z żoną nurtuje. Czy w salonie zmieści się duży stół ? Chodzi o okazyjne imprezy rodzinne, aby móc go rozłożyć na 12-15 osób przy zachowaniu możliwości swobodnej komunikacji. Czy ma ktoś już takie doświadczenia ? będę ogromnie zobowiązany za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 03.02.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 jak będziecie mieć jeszcze raz potrzebę pooglądania to oczywiście nie widzę problemu przyjezdzajcie wiecie gdzie Pozdrawiam:bye: Ok trzymam za słowo NORMAN-BS Witamy na forum. Co do przestrzeni w salonie to zależy od rozmieszczenia mebli itp. ale generalnie nie powinno być problemu ze zmieszczeniem takiej ilości osób. Może na nie pozostanie wiele miejsca ale ścisku nie powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brydzia11 03.02.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Witajcie, Rozpoczynam budowę domu E115. W zasadzie to dopiero zacznę budowę na wiosnę. Mam pytanie - czy jest ktoś na forum z okolic Bydgoszczy kto byłby tak uprzejmy i pokazałby nam swoją budowę/ dom ? Drugie pytanie, które nas z żoną nurtuje. Czy w salonie zmieści się duży stół ? Chodzi o okazyjne imprezy rodzinne, aby móc go rozłożyć na 12-15 osób przy zachowaniu możliwości swobodnej komunikacji. Czy ma ktoś już takie doświadczenia ? będę ogromnie zobowiązany za pomoc. Witam, Nie wiem czy Ci to pomoże ale na zdjęciu mniej więcej widać ile jest miejsca Myślę że powinno być OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balonic 05.02.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie zmiany kata nachylenia dachu , czy ktoś z Was zmieniał kat z 30/35 stopni i czy obiekt nie starci swojego pięknego wizerunku. Kolejne pytanie czy jest ktoś z woj dolnośląskiego kto chciałby się pochwalić realizacja budowy. Bardzo proszę ool odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balonic 05.02.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Czy ktoś z państwa jest w stanie zdradzić realny koszt stanu surowego zamkniętego stolarka okienna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brydzia11 05.02.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Tak ogólnie o kosztach, mój S.S.O to ok. 190tys.(w tym koszty dachu przy dachowce Roben to ok. 65 tys. pustak Leier 25PW + połówki na ściany działowe 11tys, beton B20 na fundamenty,pustaki + drut fi 12 i 6 piach, ocieplenie ponad 17tys, koszty stropu jeśli dobrze zliczylam to ok 37tys z robocizną -dochodzą koszty pozostałych materiałów gwoździe, pręty,folie , rury kanalizacyjne, kamień, koparka drenaż itp Do stanu zamknietego : okna od 15 do 25 tyś, brama garazowa 5,5 - 7 tyś, drzwi wejściowe 5 - 7 tyś To tak mniej więcej chyba nic nie pomotałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balonic 05.02.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 dziekuje za szybka odpowiedz. Czyli koszty podane do projektu 240000 są realne. Bardzo pomogła mi ta informacja za co serdecznie dziękuje. Mam kolejne pytanie czy ekipa budowlana odpowiedzialna za s.s.z. wyceniła prace na 60.000 to rynkowa cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brydzia11 06.02.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 dziekuje za szybka odpowiedz. Czyli koszty podane do projektu 240000 są realne. Bardzo pomogła mi ta informacja za co serdecznie dziękuje. Mam kolejne pytanie czy ekipa budowlana odpowiedzialna za s.s.z. wyceniła prace na 60.000 to rynkowa cena ? U mnie ekipa za s.s.o. wzięła 45tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brydzia11 07.02.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Hej, czy ktoś się orientował w cenach majstrów od wykończeniówki? Mam wycenę.... ciut ponad 30 tyś za robociznę z czego 9 tyś to poddasze - tylko ocieplenie dachu i karton gipsy Edytowane 7 Lutego 2015 przez brydzia11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gora80 08.02.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Balonic ja mam do wrocławia 60 km i buduje domek.Narazie mam wymórowane zero i czekam na pogode by zalac słupki i zasypac wszytsko i zalac płyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerrry1 10.02.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 W tym tygodniu w końcu dostanę brakujące dokumenty (przyłącza) i planuję w sobotę wybrać się do mojego projektanta. Będziemy ostatecznie ustalać zmiany a on ma wszystko nanieść na projekt i starać się o PNB Pytanie do wszystkich o czym powinienem pamiętać, pytać i na co zwrócić uwagę Wiem już o - zmniejszeniu wysokości pomieszczeń i bramy garażowej (do wymiarów standardowych) - obniżeniu okien w garażu - zmianie więźby dachowej (będzie blachodachówka) Będę wdzięczny za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsay 12.02.2015 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 W tym tygodniu w końcu dostanę brakujące dokumenty (przyłącza) i planuję w sobotę wybrać się do mojego projektanta. Będziemy ostatecznie ustalać zmiany a on ma wszystko nanieść na projekt i starać się o PNB Pytanie do wszystkich o czym powinienem pamiętać, pytać i na co zwrócić uwagę Wiem już o - zmniejszeniu wysokości pomieszczeń i bramy garażowej (do wymiarów standardowych) - obniżeniu okien w garażu - zmianie więźby dachowej (będzie blachodachówka) Będę wdzięczny za wszelkie sugestie jerry - nam budowalańcy proponowali jeszcze rezygnację z małego tarasu - spokojnie jego kosztem można powiększyć sypialnię. duży taras, aż do słupka, można dołączyc do salonu - wtedy trzeba by było tylko powiększyć taras i przesunąć drzwi tarasowe w sypialni - salon będzie dłuższy o jakiś 1-2 metra. Minusem będzie to, ze sypialnia stanie się dużo mniej ustawna. No i trzeba przemyśleć, czy wiekszy salon faktyczne jest potrzebny -0 my zdecydowaliśmy, że nie - nie trzeba nam dodatkowych metrów do sprzątania warto przemyśleć kwestię łazienek - padł pomysł na powiększenie małej łazienki kosztem korytarza - my pozostaliśmy przy korytarzu. Natomiast nie żałuje my decyzji o częściowym podpiwniczeniu domu - kotłownię przenieśliśmy do piwnicy, a kosztem pomieszczenia gospodarczego powiększyliśmy dużą łazienkę - stała się bardzo przestronna - wejdzie spokojnie i prysznic i wanna plus wysoka zabudowa na pralkę, środki czystości itd. My zrezygnowaliśmy także ze spiżarni w kuchni - mamy za to dużą kuchnię z półwyspem. To tyle u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsay 12.02.2015 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Mam wycenę.... ciut ponad 30 tyś za robociznę z czego 9 tyś to poddasze - tylko ocieplenie dachu i karton gipsy brydzia, my mamy na oku kilka firm - zbieramy właśnie wyceny. Wszystkie są własnie na poziomie ok. 30 tys +/- Jedna ekipa, którą chyba najwyraźniej poniosła fantazja, chciała od nas 75 tys ??????? ( 55 tys dół + 20 tys zł góra). Dziś jedziemy obejrzeć dom, który teraz wykańcza ekipa, która najbardziej się nam spodobała i do końca tygodnia pewnie będzie decyzja Terminy róznie - od czerwca do sierpnia - w zależności od ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brydzia11 12.02.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) brydzia, my mamy na oku kilka firm - zbieramy właśnie wyceny. Wszystkie są własnie na poziomie ok. 30 tys +/- Jedna ekipa, którą chyba najwyraźniej poniosła fantazja, chciała od nas 75 tys ??????? ( 55 tys dół + 20 tys zł góra). Dziś jedziemy obejrzeć dom, który teraz wykańcza ekipa, która najbardziej się nam spodobała i do końca tygodnia pewnie będzie decyzja Terminy róznie - od czerwca do sierpnia - w zależności od ekipy. No to faktycznie 75tys to jakiś kosmos:o Ale 30 tyś to chyba norma na tyle się nastawiałam, mam zgryz co do tynków zastanawiam się nad koniecznością szpachlowania ( koszt 6,5tys) pytam wśród znajomych i są opinie że tynki cementowy wapienne dobrze zrobione nie trzeba szpachlować, ściany są chropowate ale proste i wyglądają OK a mi nie zależy na tym żeby były gładkie jak szkło ...... Sama nie wiem A co wy robocie???? Edytowane 12 Lutego 2015 przez brydzia11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brydzia11 12.02.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 W sobotę będę mieć na budowie ekipę od wszelkich instalacji i gościa od mebli, jak będę mieć jakieś wyceny to dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsay 12.02.2015 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Czy ktoś z państwa jest w stanie zdradzić realny koszt stanu surowego zamkniętego stolarka okienna. Tak ogólnie o kosztach, mój S.S.O to ok. 190tys.(w tym koszty dachu przy dachowce Roben to ok. 65 tys. pustak Leier 25PW + połówki na ściany działowe 11tys, beton B20 na fundamenty,pustaki + drut fi 12 i 6 piach, ocieplenie ponad 17tys, koszty stropu jeśli dobrze zliczylam to ok 37tys z robocizną -dochodzą koszty pozostałych materiałów gwoździe, pręty,folie , rury kanalizacyjne, kamień, koparka drenaż itp Do stanu zamknietego : okna od 15 do 25 tyś, brama garazowa 5,5 - 7 tyś, drzwi wejściowe 5 - 7 tyś To tak mniej więcej chyba nic nie pomotałam U nas S.S.Z - ok. 190 tys zł - w tym SSO Protherm 25 Beton B25 styropian czarny okna (29 tys) brama garażowa (7 tys) struktura pod elewację dach - blachodachówka Rukki Finnera Roboty ziemne robiliśmy sani, bo mamy koparkę do dyspozycji - mąż kopał, więc tylko koszty paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsay 12.02.2015 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 No to faktycznie 75tys to jakiś kosmos:o Ale 30 tyś to chyba norma na tyle się nastawiałam, mam zgryz co do tynków zastanawiam się nad koniecznością szpachlowania ( koszt 6,5tys) pytam wśród znajomych i są opinie że tynki cementowy wapienne dobrze zrobione nie trzeba szpachlować, ściany są chropowate ale proste i wyglądają OK a mi nie zależy na tym żeby były gładkie jak szkło ...... Sama nie wiem A co wy robocie???? brydzia - my hydraulikę i szambo mamy już wycenione - razem 6 tys robota i ok 20 tys materiały już z piecem elektryk - już wydaliśmy ok. 5 tys na kable i podstawowe materiały, myślę, ze elektryka z materiałem też wyniesie ok 20 tys meble - zaczniemy zbierać wyceny jak projektantki skończą projekt - będziemy znać wymiary, co pod zamówienie co nie i będzie można coś wyceniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonsay 16.02.2015 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Witajcie, Rozpoczynam budowę domu E115. W zasadzie to dopiero zacznę budowę na wiosnę. Mam pytanie - czy jest ktoś na forum z okolic Bydgoszczy kto byłby tak uprzejmy i pokazałby nam swoją budowę/ dom ? Drugie pytanie, które nas z żoną nurtuje. Czy w salonie zmieści się duży stół ? Chodzi o okazyjne imprezy rodzinne, aby móc go rozłożyć na 12-15 osób przy zachowaniu możliwości swobodnej komunikacji. Czy ma ktoś już takie doświadczenia ? będę ogromnie zobowiązany za pomoc. Witaj Norman Nie wiem czy zerkałeś trochę na wizualizacje, które wrzucałam na forum. Nasz stół jadalniany stoi między kuchnią a kanapą - można go naprawdę spokojnie rozłożyć na długość. Na pewno zmieści się sporo osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts