Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom E 115 pracowni edomy.pl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 996
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

Rozpoczynam budowę domu E115. W zasadzie to dopiero zacznę budowę na wiosnę.

Mam pytanie - czy jest ktoś na forum z okolic Bydgoszczy kto byłby tak uprzejmy i pokazałby nam swoją budowę/ dom ?

Drugie pytanie, które nas z żoną nurtuje. Czy w salonie zmieści się duży stół ? Chodzi o okazyjne imprezy rodzinne, aby móc go rozłożyć na 12-15 osób przy zachowaniu możliwości swobodnej komunikacji.

Czy ma ktoś już takie doświadczenia ?

będę ogromnie zobowiązany za pomoc.

:) jak będziecie mieć jeszcze raz potrzebę pooglądania to oczywiście nie widzę problemu przyjezdzajcie wiecie gdzie ;)

Pozdrawiam:bye:

Ok trzymam za słowo 8)

NORMAN-BS Witamy na forum.

Co do przestrzeni w salonie to zależy od rozmieszczenia mebli itp. ale generalnie nie powinno być problemu ze zmieszczeniem takiej ilości osób.

Może na :wiggle: nie pozostanie wiele miejsca ale ścisku nie powinno być

Witajcie,

Mam pytanie - czy jest ktoś na forum z okolic Bydgoszczy kto byłby tak uprzejmy i pokazałby nam swoją budowę/ dom ?

Drugie pytanie, które nas z żoną nurtuje. Czy w salonie zmieści się duży stół ? Chodzi o okazyjne imprezy rodzinne, aby móc go rozłożyć na 12-15 osób przy zachowaniu możliwości swobodnej komunikacji.

Witam,

Nie wiem czy Ci to pomoże ale na zdjęciu mniej więcej widać ile jest miejsca IMG_20141220_151907.jpg

Myślę że powinno być OK

Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie zmiany kata nachylenia dachu , czy ktoś z Was zmieniał kat z 30/35 stopni i czy obiekt nie starci swojego pięknego wizerunku. Kolejne pytanie czy jest ktoś z woj dolnośląskiego kto chciałby się pochwalić realizacja budowy. Bardzo proszę ool odpowiedz

Tak ogólnie o kosztach,

mój S.S.O to ok. 190tys.(w tym koszty dachu przy dachowce Roben to ok. 65 tys. pustak Leier 25PW + połówki na ściany działowe 11tys, beton B20 na fundamenty,pustaki + drut fi 12 i 6 piach, ocieplenie ponad 17tys, koszty stropu jeśli dobrze zliczylam to ok 37tys z robocizną -dochodzą koszty pozostałych materiałów gwoździe, pręty,folie , rury kanalizacyjne, kamień, koparka drenaż itp

Do stanu zamknietego : okna od 15 do 25 tyś, brama garazowa 5,5 - 7 tyś, drzwi wejściowe 5 - 7 tyś

To tak mniej więcej chyba nic nie pomotałam :D

W tym tygodniu w końcu dostanę brakujące dokumenty (przyłącza) i planuję w sobotę wybrać się do mojego projektanta.

Będziemy ostatecznie ustalać zmiany a on ma wszystko nanieść na projekt i starać się o PNB :lol2:

Pytanie do wszystkich o czym powinienem pamiętać, pytać i na co zwrócić uwagę

Wiem już o

- zmniejszeniu wysokości pomieszczeń i bramy garażowej (do wymiarów standardowych)

- obniżeniu okien w garażu

- zmianie więźby dachowej (będzie blachodachówka)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :)

W tym tygodniu w końcu dostanę brakujące dokumenty (przyłącza) i planuję w sobotę wybrać się do mojego projektanta.

Będziemy ostatecznie ustalać zmiany a on ma wszystko nanieść na projekt i starać się o PNB :lol2:

Pytanie do wszystkich o czym powinienem pamiętać, pytać i na co zwrócić uwagę

Wiem już o

- zmniejszeniu wysokości pomieszczeń i bramy garażowej (do wymiarów standardowych)

- obniżeniu okien w garażu

- zmianie więźby dachowej (będzie blachodachówka)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :)

jerry - nam budowalańcy proponowali jeszcze rezygnację z małego tarasu - spokojnie jego kosztem można powiększyć sypialnię.

duży taras, aż do słupka, można dołączyc do salonu - wtedy trzeba by było tylko powiększyć taras i przesunąć drzwi tarasowe w sypialni - salon będzie dłuższy o jakiś 1-2 metra. Minusem będzie to, ze sypialnia stanie się dużo mniej ustawna. No i trzeba przemyśleć, czy wiekszy salon faktyczne jest potrzebny -0 my zdecydowaliśmy, że nie - nie trzeba nam dodatkowych metrów do sprzątania :)

warto przemyśleć kwestię łazienek - padł pomysł na powiększenie małej łazienki kosztem korytarza - my pozostaliśmy przy korytarzu. Natomiast nie żałuje my decyzji o częściowym podpiwniczeniu domu - kotłownię przenieśliśmy do piwnicy, a kosztem pomieszczenia gospodarczego powiększyliśmy dużą łazienkę - stała się bardzo przestronna - wejdzie spokojnie i prysznic i wanna plus wysoka zabudowa na pralkę, środki czystości itd.

My zrezygnowaliśmy także ze spiżarni w kuchni - mamy za to dużą kuchnię z półwyspem.

To tyle u nas :)

Mam wycenę.... ciut ponad 30 tyś za robociznę z czego 9 tyś to poddasze - tylko ocieplenie dachu i karton gipsy

brydzia, my mamy na oku kilka firm - zbieramy właśnie wyceny.

Wszystkie są własnie na poziomie ok. 30 tys +/-

Jedna ekipa, którą chyba najwyraźniej poniosła fantazja, chciała od nas 75 tys :wtf:??????? ( 55 tys dół + 20 tys zł góra).

Dziś jedziemy obejrzeć dom, który teraz wykańcza ekipa, która najbardziej się nam spodobała i do końca tygodnia pewnie będzie decyzja :)

Terminy róznie - od czerwca do sierpnia - w zależności od ekipy.

brydzia, my mamy na oku kilka firm - zbieramy właśnie wyceny.

Wszystkie są własnie na poziomie ok. 30 tys +/-

Jedna ekipa, którą chyba najwyraźniej poniosła fantazja, chciała od nas 75 tys :wtf:??????? ( 55 tys dół + 20 tys zł góra).

Dziś jedziemy obejrzeć dom, który teraz wykańcza ekipa, która najbardziej się nam spodobała i do końca tygodnia pewnie będzie decyzja :)

Terminy róznie - od czerwca do sierpnia - w zależności od ekipy.

No to faktycznie 75tys to jakiś kosmos:o

Ale 30 tyś to chyba norma na tyle się nastawiałam, mam zgryz co do tynków zastanawiam się nad koniecznością szpachlowania ( koszt 6,5tys) pytam wśród znajomych i są opinie że tynki cementowy wapienne dobrze zrobione nie trzeba szpachlować, ściany są chropowate ale proste i wyglądają OK :confused: a mi nie zależy na tym żeby były gładkie jak szkło ...... Sama nie wiem A co wy robocie????

Edytowane przez brydzia11

Czy ktoś z państwa jest w stanie zdradzić realny koszt stanu surowego zamkniętego stolarka okienna.

Tak ogólnie o kosztach,

mój S.S.O to ok. 190tys.(w tym koszty dachu przy dachowce Roben to ok. 65 tys. pustak Leier 25PW + połówki na ściany działowe 11tys, beton B20 na fundamenty,pustaki + drut fi 12 i 6 piach, ocieplenie ponad 17tys, koszty stropu jeśli dobrze zliczylam to ok 37tys z robocizną -dochodzą koszty pozostałych materiałów gwoździe, pręty,folie , rury kanalizacyjne, kamień, koparka drenaż itp

Do stanu zamknietego : okna od 15 do 25 tyś, brama garazowa 5,5 - 7 tyś, drzwi wejściowe 5 - 7 tyś

To tak mniej więcej chyba nic nie pomotałam :D

U nas S.S.Z - ok. 190 tys zł - w tym

SSO

Protherm 25

Beton B25

styropian czarny

okna (29 tys)

brama garażowa (7 tys)

struktura pod elewację

dach - blachodachówka Rukki Finnera

Roboty ziemne robiliśmy sani, bo mamy koparkę do dyspozycji - mąż kopał, więc tylko koszty paliwa.

No to faktycznie 75tys to jakiś kosmos:o

Ale 30 tyś to chyba norma na tyle się nastawiałam, mam zgryz co do tynków zastanawiam się nad koniecznością szpachlowania ( koszt 6,5tys) pytam wśród znajomych i są opinie że tynki cementowy wapienne dobrze zrobione nie trzeba szpachlować, ściany są chropowate ale proste i wyglądają OK :confused: a mi nie zależy na tym żeby były gładkie jak szkło ...... Sama nie wiem A co wy robocie????

brydzia - my hydraulikę i szambo mamy już wycenione - razem 6 tys robota i ok 20 tys materiały już z piecem

elektryk - już wydaliśmy ok. 5 tys na kable i podstawowe materiały, myślę, ze elektryka z materiałem też wyniesie ok 20 tys

meble - zaczniemy zbierać wyceny jak projektantki skończą projekt - będziemy znać wymiary, co pod zamówienie co nie i będzie można coś wyceniać :)

Witajcie,

Witaj Norman :)

Nie wiem czy zerkałeś trochę na wizualizacje, które wrzucałam na forum. Nasz stół jadalniany stoi między kuchnią a kanapą - można go naprawdę spokojnie rozłożyć na długość. Na pewno zmieści się sporo osób :)