Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom E 115 pracowni edomy.pl

Recommended Posts

No to faktycznie 75tys to jakiś kosmos:o

Ale 30 tyś to chyba norma na tyle się nastawiałam, mam zgryz co do tynków zastanawiam się nad koniecznością szpachlowania ( koszt 6,5tys) pytam wśród znajomych i są opinie że tynki cementowy wapienne dobrze zrobione nie trzeba szpachlować, ściany są chropowate ale proste i wyglądają OK :confused: a mi nie zależy na tym żeby były gładkie jak szkło ...... Sama nie wiem A co wy robocie????

brydzia, my robimy tynki tradycyjne. Nie wiem, mój mąż twierdzi, że nie ma opcji, żeby nie szpachlować.. a radziłaś się majstrów? tynkarzy?

• Odpowiedzi 996
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

brydzia, my robimy tynki tradycyjne. Nie wiem, mój mąż twierdzi, że nie ma opcji, żeby nie szpachlować.. a radziłaś się majstrów? tynkarzy?

Rozmawiałam z gościem który tynkuje i on twierdzi że nie trzeba szpachlować i faktycznie ogladałam dom który robił i ściany są*super, będę mieć jeszcze wizytę w innym domu gdzie robiła inna firma i też nie było szpachlowane. Jednak mój fachowiec od wykończeniówki twierdzi że bez szpachlowania się nie obejdzie :confused: sama nie wiem

Rozmawiałam z gościem który tynkuje i on twierdzi że nie trzeba szpachlować i faktycznie ogladałam dom który robił i ściany są*super, będę mieć jeszcze wizytę w innym domu gdzie robiła inna firma i też nie było szpachlowane. Jednak mój fachowiec od wykończeniówki twierdzi że bez szpachlowania się nie obejdzie :confused: sama nie wiem

To ja już też nie wiem :):)

Mój mąż trochę się obracał w budowlance i absolutnie twierdzi, że bez szpachlowania ani rusz:) ale może są teraz jakieś specjalne szpachle itd?

jerry - nam budowalańcy proponowali jeszcze rezygnację z małego tarasu - spokojnie jego kosztem można powiększyć sypialnię.

duży taras, aż do słupka, można dołączyc do salonu - wtedy trzeba by było tylko powiększyć taras i przesunąć drzwi tarasowe w sypialni - salon będzie dłuższy o jakiś 1-2 metra. Minusem będzie to, ze sypialnia stanie się dużo mniej ustawna. No i trzeba przemyśleć, czy wiekszy salon faktyczne jest potrzebny -0 my zdecydowaliśmy, że nie - nie trzeba nam dodatkowych metrów do sprzątania :)

warto przemyśleć kwestię łazienek - padł pomysł na powiększenie małej łazienki kosztem korytarza - my pozostaliśmy przy korytarzu. Natomiast nie żałuje my decyzji o częściowym podpiwniczeniu domu - kotłownię przenieśliśmy do piwnicy, a kosztem pomieszczenia gospodarczego powiększyliśmy dużą łazienkę - stała się bardzo przestronna - wejdzie spokojnie i prysznic i wanna plus wysoka zabudowa na pralkę, środki czystości itd.

My zrezygnowaliśmy także ze spiżarni w kuchni - mamy za to dużą kuchnię z półwyspem.

To tyle u nas :)

Dzięki za uwagi bonsay

Taras mały znika to na bank, co do zmian w salonie to i tak zamieniam miejscami z kuchnią którą chcę wydłużyć o 1 m (garaż też wydłużam to będzie spójne ze sobą), spiżarkę zostawiamy (żona się upiera)

Ze zmianą łazienki to będzie trudniej bo mam projekt E-116 :D.

Podpiwniczenie ze względu na podłoże torfowe i wysokie wody gruntowe nie może być wykonane :-(

Dzięki za uwagi bonsay

Taras mały znika to na bank, co do zmian w salonie to i tak zamieniam miejscami z kuchnią którą chcę wydłużyć o 1 m (garaż też wydłużam to będzie spójne ze sobą), spiżarkę zostawiamy (żona się upiera)

Ze zmianą łazienki to będzie trudniej bo mam projekt E-116 :D.

Podpiwniczenie ze względu na podłoże torfowe i wysokie wody gruntowe nie może być wykonane :-(

Jerrry, kiedy startujecie? :DPewnie już wszystko gotowe, ekipa czeka tylko jeszcze papierów nie ma :bash:

Wczoraj po prawie 3 miesiącach czekania otrzymałem warunki przyłącza wodno-kanalizacyjnego :bash::lol2:

Dziś będę się umawiać z projektantem aby jak najszybciej robił adaptację i załatwiał PNB :wiggle:

Mam nadzieję że na wiosnę zaczniemy ale życie zweryfikuje :)

Jerry

Poczytaj na necie

http://domus.wroc.pl/czytaj/zniesienie-pozwolenia-na-budowe-2015r

na temat PNB bo od tego roku zostało zniesione tylko trzeba spełniać konkretne warunki, może akurat będzie szybciej

baha130 możesz powiedzieć jaki jest koszt hydrauliki i elektryki? żebym wiedziała na jaką kasę się nastawić :roll:

Hej :)

budujemy, budujemy:)

U mnie dziś rusza hydraulika i elektryka :) juuuupi :):)

brydzia, u nas hydraulika 4 500zł plus szambo ekologiczne 1 500zł. Hydraulik wycenił, że razem z piecem to będzie to koszt ok. 20 tys szł.

Elektryka - już wydaliśmy 5 tys na podstawowe materiały. Oświetlenie będziemy mieli LED, więc wyliczyliśmy, że ok 3-4 tys wydamy na same żarówki i oprawki.. Mąż liczy, że wydamy ok 20 tys na elektrykę.

W marcu tynkujemy, a w czerwcu ruszamy z wykończeniówką !!!! :):)

:wiggle: :lol2: :wiggle:

baha130 możesz powiedzieć jaki jest koszt hydrauliki i elektryki? żebym wiedziała na jaką kasę się nastawić :roll:

brydzia, u nas hydraulika 4 500zł plus szambo ekologiczne 1 500zł. Hydraulik wycenił, że razem z piecem to będzie to koszt ok. 20 tys szł.

Elektryka - już wydaliśmy 5 tys na podstawowe materiały. Oświetlenie będziemy mieli LED, więc wyliczyliśmy, że ok 3-4 tys wydamy na same żarówki i oprawki.. Mąż liczy, że wydamy ok 20 tys na elektrykę.

DSC_2030.jpg

Dzięki za info :)

Skoro w marcu tynkujecie to dlaczego dopiero w czerwcu wykonczeniówka?? Chodzi o to że musi to wszystko wyschnąć:confused:

Hydraulika calosc ma kosztować 21 plus koszt oczyszczalni i zmiękczacza czy filtru wodu wody elektryke robi nam kolega więc trudno mi określić jak to wyjdzie umówiliśmy się na 20 zł od punktu

Dzięki za info :)

Skoro w marcu tynkujecie to dlaczego dopiero w czerwcu wykonczeniówka?? Chodzi o to że musi to wszystko wyschnąć:confused:

brydzia, ogólnie to im dłużej tynkowany budynek postoi, tym lepiej - wszystko musi dobrze wyschnąć :)

Poza tym, nasza ekipa wykończeniowa ma dla nas zarezerwowany termin właśnie maj/ czerwiec. Kończą jeden dom i wtedy przychodzą do nas :)

Dzieje się dzieje

Na początek foto mojej dzialki oraz projekt ze zmianami [ATTACH=CONFIG]305769[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]305770[/ATTACH]

jerry, widzę, że sporo zmian :)

rezygnujesz z okna rogowego i spiżarni, ale co to za pomieszczenie wydzielone w salonie?

mały taras zlikwidowałeś, i super. Ja żałuję, że nie pomyśleliśmy o tym.. :/

a kiedy spodziewasz się reszty papierów? Kiedy startujesz?