Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom E 115 pracowni edomy.pl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 996
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do zdjęć jak widzicie mamy bardzo zaniżoną działkę będzie trzeba dużo nawieść gruntu :) co do zmian jakie widać to jak wiecie nie ma małego tarasu,

schody też zostały zmienione, straciliśmy trochę miejsca na górze, ale to mała strata, a wygoda wchodzenia znacznie przyjemniejsza ;) .

Mamy też zamiar zmienić okno w pokoju obok łazienki gdyż ten pokój będzie bardzo nie ustawny i chyba też powiększymy w dół okno w łazience bo będzie za ciemno, Kolejne zdjęcia z wewnątrz dodamy na początku września jak nam stemple usuną i trochę posprzątamy ;)

Dzięki za fotki :)

Nim doczytałem opis zmian, od razu chciałem zapytać czy robiliście coś ze schodami bo nie wyglądają stromo, a wręcz przeciwnie, całkiem zwyczajnie funkcjonalnie.

Co do nawożenia ziemi, czeka nas to samo, w naszych okolicach dość płytko osadzone są wody gruntowe, czasem 1-2 szpadle, teraz jest w miarę spokój bo ostatnio dobrze grzało. Mniej więcej od metra w dół zaczyna się glina i ciągnie przynajmniej do 3 metrów, głębiej nie sprawdzaliśmy, na glinie jest piasek, całą woda gromadzi się w warstwie piasku nie przesiąkają głębiej przez glinę, taka naturalna wanienka. Na szczęście przy krawędzi działki jest bardzo duży rów melioracyjny głębokości powyżej 2m więc po uzgodnieniu z odpowiednimi służbami tam chcemy odprowadzać wodę z drenażu/dachu (rynny)

Edytowane przez Aneta i Darek 115

kasia dziękujemy za fotki!! :)

co do zmian, to ja też nad tymi oknami muszę pomyśleć...

u nas z większych zmian to strop drewniany a nie betonowy- nie będziemy robić poddasza użytkowego, tylko "schowek" na np. zimowe ubrania, wiec bez sensu strop betonowy, tym bardziej, ze chcemy obnizać sufity.

wnękę na szafę z holu chcemy włączyć do garderoby

zlikwidujemy wyjścia na taras z każdego pokoju

i chyba zlikwifujemy spiżarnię na rzecz większej kuchni.. co wy na to?? jeszcze jakieś pomysły?? bo czeka nas adaptacja projrktu?? ://

Kasia, a w materiałach coś zmienialiście??

czy ktoś dorabia piwnicę???

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Cześć wszystkim! Jak widzicie, jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość:)

Wraz z żoną, podjęliśmy decyzję o budowie domu. Kupiliśmy już działkę i zastanawiamy się nad projektem E-115 lub E-114. W zasadzie, projekty są bardzo podobne i różnią się wyłącznie tym, że E-115 jest troszkę wyciągnięty z tyłu, co daje mu większą ilość pokoi.

Dla nas projekt E-114 jest projektem idealnym choć nie możemy się pogodzić z tym, że nie ma w nim garderoby. W tym projekcie chcielibyśmy zrobić poddasze użytkowe na którym będą dwa pokoje + łazienka. Podobno, istnieje również szansa na zwiększenie powierzchni poddasza poprzez dodanie jednego pustaka podnosząc dach. Obawiamy się jednak, że taka zmiana sprawi, iż dom straci swój charakter.

W tej sytuacji, idealnym rozwiązaniem staje się projekt E-115. Zadam zatem pytanie do osób budujących ten dom. Proszę napisać, jak wyglądają realne koszty tej inwestycji do stanu surowego otwartego? W tej chwili, jedyną rzeczą która może mieć decydujące znaczenie jest cena.

Do. Aneta i Darek...

Wydaję się zatem, iż będziemy mieszkać w niedalekim sąsiedztwie ponieważ nasza działka znajduje się przy trasie Tarczyn - Warszawa.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Admit

Edytowane przez Admit

My za stan surowy z dachem mamy uzgodnione 160 000,00 zł. jeszcze dochodzą okna to kolejne 24 000,00 zł. Nie wiem czy to mało, dużo czy normalnie robi nam to firma developerska trochę po znajomości więc szczerze nie orientowaliśmy się jak to by wyglądało w innych firmach.

• 1 month później...
Cześć wszystkim! Jak widzicie, jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość:)

Wraz z żoną, podjęliśmy decyzję o budowie domu. Kupiliśmy już działkę i zastanawiamy się nad projektem E-115 lub E-114. W zasadzie, projekty są bardzo podobne i różnią się wyłącznie tym, że E-115 jest troszkę wyciągnięty z tyłu, co daje mu większą ilość pokoi.

Dla nas projekt E-114 jest projektem idealnym choć nie możemy się pogodzić z tym, że nie ma w nim garderoby. W tym projekcie chcielibyśmy zrobić poddasze użytkowe na którym będą dwa pokoje + łazienka. Podobno, istnieje również szansa na zwiększenie powierzchni poddasza poprzez dodanie jednego pustaka podnosząc dach. Obawiamy się jednak, że taka zmiana sprawi, iż dom straci swój charakter.

W tej sytuacji, idealnym rozwiązaniem staje się projekt E-115. Zadam zatem pytanie do osób budujących ten dom. Proszę napisać, jak wyglądają realne koszty tej inwestycji do stanu surowego otwartego? W tej chwili, jedyną rzeczą która może mieć decydujące znaczenie jest cena.

Do. Aneta i Darek...

Wydaję się zatem, iż będziemy mieszkać w niedalekim sąsiedztwie ponieważ nasza działka znajduje się przy trasie Tarczyn - Warszawa.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Admit

my w okolicach Suwałk, za postawienie stanu surowego płacimy 35 tys... ekipę, sprawdzoną już przez kilku znajomych i ich znajomych - mamy zamówioną na wiosnę..

• 2 weeks później...

Możemy się pochwalić fundamentami- ruszyliśmy dopiero w listopadzie...

Udało nam się również zrobić studnię.

Koncepcja dachu z gontu skończyła się szybciej niż sądziliśmy, jednak wygrywa dachówka ceramiczna/cementowa.

Mamy jednak ogromny dylemat jaki rodzaj ogrzewania wybrać-może podpowiecie co wy wybieracie-podłogówka na całość, kanałowe czy tradycyjne grzejniki CO?

20131123_121645.jpg

20131123_121839.jpg

20131123_122309.jpg

Koncepcja dachu z gontu skończyła się szybciej niż sądziliśmy, jednak wygrywa dachówka ceramiczna/cementowa.

Mamy jednak ogromny dylemat jaki rodzaj ogrzewania wybrać-może podpowiecie co wy wybieracie-podłogówka na całość, kanałowe czy tradycyjne grzejniki CO?

[ATTACH=CONFIG]228042[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]228043[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]228044[/ATTACH]

Aneta i Darek, fajnie, ze jednak z nami jesteście :) już myślałam, że się nie pojawicie :)

my też zaczynamy dopiero na wiosnę... nie wyrobiliśmy się z papierami..:///

mój mąż jest zwolennikiem podłogowego, ale ja nie jestem przekonana... :/// myślimy nad podłogówką pod częściom plus grzejniki..

• 1 month później...
Witam wszystkich. Jestem tu nowa. Wspólnie z mężem poważnie myślimy na temat budowy domu wg tego projektu. Jeśli to nie problem to bardzo prozę o kontakt mailowy osoby z okolic Warszawy. Bardzo chętnie obejrzelibyśmy domy już stawiające się. Zawsze to łatwiej zobaczyć pewne detale na żywo niż na papierze:yes:. szczególnie proszę o kontakt Anetę i Darka 115 oraz Admit-a. Mój adres mailowy: [email protected]. Pozdrawiam wszystkich

• 1 month później...
Witam, również jestem tu nowa, przymierzamy się do zakupu tego projektu tylko z wejściem od południa, jest to nowość w e- domach, ale jest prawie identyczny, zastanawiam się tylko czy na powierzchni mojej działki 10,5 arów nie będzie wyglądał głupio, jakie macie powierzchnie swoich działek ? moi znajomi twierdzą, że parterowy dom to tylko na dużą działkę...

Witam, również jestem tu nowa, przymierzamy się do zakupu tego projektu tylko z wejściem od południa, jest to nowość w e- domach, ale jest prawie identyczny, zastanawiam się tylko czy na powierzchni mojej działki 10,5 arów nie będzie wyglądał głupio, jakie macie powierzchnie swoich działek ? moi znajomi twierdzą, że parterowy dom to tylko na dużą działkę...

Witaj Olcia,

my ogólnie pod budowę mamy ogromną działkę, ale ogrodzimy tylko część. Ogólnie to ja też uważam, ze parterowy dom musi stać na większej działce - powierzchniowo taki dom zajmuje dużo miejsca i może rzeczywi8scie śmiesznie wyglądać, jeśli zaraz za ścianą będzie płot :)

zależy tak naprawdę co kto rozumie jako "mała działka" :)

• 2 weeks później...

Witam :-) Z mężem rownież zastanawiamy się nad tym projektem, na razie jesteśmy na etapie papierologii...

Czy może jest tu ktoś, kto buduje ten dom w wielkopolsce?

Jak to jest z kosztami budowy, bo te podane na stronie wysokie mi sie wydają, ale może się mylę...

Jaki jest rozmiar działek, na których budujecie?? My dopiero będziemy działkę wyznaczać, ale się zastanawiam, czy taka jaką planowaliśmy nie będzie za mała.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam :-)

• 2 weeks później...

[ATTACH=CONFIG]228042[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]228043[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]228044[/ATTACH]

jezeli planujecie plytki, ewentualnie panele w pokojach i dodatkowo ogrzewanie gazowe albo pompe ciepla - to odp jest jedna 100% podlogowka

Moim zdaniem laczenie podlogowki i grzejnikow to nieporozumienie a argumenty temu przyswiecajace do mnie nie przemawiaja;)