Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom E 115 pracowni edomy.pl

Recommended Posts

Hej brydzia 11

Idzie obejść Twój problem. Wystarczy, że na małym oknie narożnym zamontujesz roletę na zewnątrz. Jak dojdzie ocieplenie styropianem 18 cm to skrzynki nie będzie widać.

Ja z mężem budowaliśmy E-118 lustro i tak to załatwiliśmy. Problem to jest z tą ozdobną belką nad wejściem. Nam wykonawca poradził, żeby lepiej wykonać ją ze styropianu. Mówił, że jeśli byśmy ją zrobili z cementu to podobno po latach może wyjść grzyb. No ale ja się na tym nie znam. Szerzej o tym zagadnieniu pisałam z innymi budującymi na forum E-118. Domek nasz jest troszkę większy od E-115.

Pozdrawiam

Wioleta :)

Przestroga dla tych którzy są na etapie murowania ścian a chcą mieć rolety zewnetrzne na oknie narożnym w kuchni. Jest problem bo ozdobna betonowa "belka" nad wejściem głównym powoduje że nie da się zamocować rolety na mniejszym bocznym oknie:-x Tak to jest jak się nie ma pojęcia o budowlance a ekipa budująca nie podpowie :(

[ATTACH=CONFIG]309901[/ATTACH]

• Odpowiedzi 996
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej brydzia 11

Idzie obejść Twój problem. Wystarczy, że na małym oknie narożnym zamontujesz roletę na zewnątrz. Jak dojdzie ocieplenie styropianem 18 cm to skrzynki nie będzie widać.

Ja z mężem budowaliśmy E-118 lustro i tak to załatwiliśmy. Problem to jest z tą ozdobną belką nad wejściem. Nam wykonawca poradził, żeby lepiej wykonać ją ze styropianu. Mówił, że jeśli byśmy ją zrobili z cementu to podobno po latach może wyjść grzyb. No ale ja się na tym nie znam. Szerzej o tym zagadnieniu pisałam z innymi budującymi na forum E-118. Domek nasz jest troszkę większy od E-115.

Pozdrawiam

Wioleta, dziękujemy za podpowiedź :)

My jeszcze się nie zdecydowaliśmy na rolety..

Hej brydzia 11

Pozdrawiam

No właśnie przez tą belkę która u nas jest wylana z betonu :bash:nie da się zamontować rolety bo ona jest zaraz nad oknem i skrzynka na rolete się nie zmieści

u nas było ich 4 czy 5 robili od soboty do czwartku, z tym że większość to gipsowe w garażu i kotłowni mamy cemenoto-wapienne i dłużej im to zajęło :) wyszło 640 m. Wylewki 1,5 dnia 172m

Baha pisząc o wylewkach 172m2 rozumie że masz na myśli tylko dół domu a co z poddaszem? Ocieplaliscie strop, ile cm styropianu?

Ta tylko dół góra dopiero będzie wylewane chyba 8 albo 10 a wy jaki styropian dajecie na górę

No jeszcze dokładnie nie wiem, czytałam że daje się folie, styropian, znowu folie i na to wylewke 4-5cm i na to jeszcze siatkę stalową zbrojoną :confused:

Może ktoś kto ma pojęcie wypowie się w tym temacie

witam, czym ocieplaliście fundamenty i jaką grubością i ile tego poszło ? Ja chcę kupić poliester ekstrudowany 12cm i folia kubełkowa ,ale to jest drogie ,ponad 400zł za m3, jestem po próbie zdięcia humusu, ale było za mokro , koparko spycharka się zakopywała ,no i ma padać jeszcze 2 tygodnie.

Drugie pytanie jak rozwiązaliście problem z prądem przy budowie, bardzo proszę o odpowiedz, dziękuję i pozdrawiam

U nas tynki skończone, układają już chłopcy styropian :)

Wtorek - hydraulik będzie kładł podłogówkę. Czwartek, piątek - wylewki :)

[ATTACH=CONFIG]310697[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310698[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310699[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310700[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310701[/ATTACH]

No pięknie :) bonsay co to za pomieszczenie na 2 i 3 zdjęciu :-?

witam, czym ocieplaliście fundamenty i jaką grubością i ile tego poszło ? Ja chcę kupić poliester ekstrudowany 12cm i folia kubełkowa ,ale to jest drogie ,ponad 400zł za m3, jestem po próbie zdięcia humusu, ale było za mokro , koparko spycharka się zakopywała ,no i ma padać jeszcze 2 tygodnie.

Drugie pytanie jak rozwiązaliście problem z prądem przy budowie, bardzo proszę o odpowiedz, dziękuję i pozdrawiam

Fundamenty mam ocieplone styropianem chyba 15cm plus folia kubełkowa nie wiem ile dokładnie tego poszło, co do prądu na czas budowy to nieocenione było wsparcie sąsiada a w tej chwili mam już wsłasną skrzynkę i będę płacić taryfę budowlaną :roll:

Witam,

u nas fundamenty ocieplono 10 cm styropianem i folią. Całość zabezpieczono jeszcze Dysperbitem.

Co do prądu, to u nas jest łatwiej - na działce obok stoi dom, siedlisko, które teść kupił razem z ziemią - na początku był plan aby go remontować, bo stoi pusty, ale zdecydowaliśmy się jednak stawiać swój.

W siedlisku jest prąd i po prostu przeciągneliśmy prąd do nas.

U nas też teraz mokro - ma padać przez 2 tygodnie.. :////

No pięknie :) bonsay co to za pomieszczenie na 2 i 3 zdjęciu :-?

brydzia, to wiatrołap i korytarz :) mamy w projekcie takie "okno" wybite między tymi pomieszczeniami - będzie tam wstawiona ozdobna, piaskowana szyba, która będzie podświetlona LED'em :)

Wypatrzyłam to kiedyś w jakiejś gazecie z wystrojem wnętrz - ciekawie wygląda i więcej światła w tych dwóch pomieszczeniach będzie :)

Będzie to wyglądało mniej więcej tak:

1.jpg2.jpg4.jpg

brydzia, to wiatrołap i korytarz :) mamy w projekcie takie "okno" wybite między tymi pomieszczeniami - będzie tam wstawiona ozdobna, piaskowana szyba, która będzie podświetlona LED'em :)

Wypatrzyłam to kiedyś w jakiejś gazecie z wystrojem wnętrz - ciekawie wygląda i więcej światła w tych dwóch pomieszczeniach będzie :)

Będzie to wyglądało mniej więcej tak:

[ATTACH=CONFIG]310705[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310706[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310707[/ATTACH]

Fajny pomysł, bardzo jestem ciekawa ostatecznego wyglądu :)

U nas tynki skończone, układają już chłopcy styropian :)

Wtorek - hydraulik będzie kładł podłogówkę. Czwartek, piątek - wylewki :)

[ATTACH=CONFIG]310697[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310698[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310699[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310700[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310701[/ATTACH]

Słuchajcie, zadzwonił do nas nasz wykończeniowiec, że wcześniej skończy jedną pracę i może być u nas już 15 kwietnia :wiggle: :jawdrop:

Zacznie od sufitów podwieszanych i poddasza - około 3 tygodni, potem reszta :)

Liczy, że do końca lipca będzie już po wszystkim :) :wiggle:

Słuchajcie, zadzwonił do nas nasz wykończeniowiec, że wcześniej skończy jedną pracę i może być u nas już 15 kwietnia :wiggle: :jawdrop:

Zacznie od sufitów podwieszanych i poddasza - około 3 tygodni, potem reszta :)

Liczy, że do końca lipca będzie już po wszystkim :) :wiggle:

No to pięknie :lol2:

Ale jedno pytanie ile trzeba czekać żeby tynki i wylewki wyschły??? Ja słyszałam że ok 1miesiąca