Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom E 115 pracowni edomy.pl

Recommended Posts

Jaki jest koszt takiego zmiekczacza? Sprawdzaliscie wcześniej wodę, wiedzieliscie że jest twarda?

brydzia, woda jest z wodociągu, więc nie było sensu jej sprawdzać - oni muszą trzymać normy i ich trzymają.

Z tego samego wodociągu korzysta cała nasza wieś i wiem jaka jest woda.. kamień wszędzie..

Koszt około 2 tys zł

• Odpowiedzi 996
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chodzi mi np. o zdjęcia przed wylewkami i czy państwo dawali jedną warstwę cegieł po okna tarasowe i w pokojach i czy Państwo ocieplali fundamenty tak jak w projekcie, i jak ktoś obniżył pomieszczenie o jedną cegłę , jak to wygląda jak śą zrobione podłogi, dziękuję

U mnie wygląda to tak IMG_20150509_142310.jpgIMG_20150509_142121.jpgIMG_20150509_142106.jpg dołożono pustaki przed montażem okien

Witam wszystkich ponownie!

Udało nam się wreszcie rozpocząć budowe naszego domku E-115:) jak dobrze pójdzie to w poniedziałek zalewamy wieniec na fundamencie. Ponawiam zapytanie czy ktoś buduje w okolicach Radomia +/-100 km? Chcemy w tym roku nakryć dom dachem i zanim przystąpimy do murowania ścian chętnie byśmy obejrzeli jakąś budowę, gdyż wciąż się zastanawiamy nad pewnymi zmianami.

Witam wszystkich ponownie!

Udało nam się wreszcie rozpocząć budowe naszego domku E-115:) jak dobrze pójdzie to w poniedziałek zalewamy wieniec na fundamencie. Ponawiam zapytanie czy ktoś buduje w okolicach Radomia +/-100 km? Chcemy w tym roku nakryć dom dachem i zanim przystąpimy do murowania ścian chętnie byśmy obejrzeli jakąś budowę, gdyż wciąż się zastanawiamy nad pewnymi zmianami.

SIasia87 - witaj w naszym skromnym gronie :)

Ja chętnie zapraszam do siebie, ale troche daleko do nas macie :)

Powodzenia w kolejnych etapach budowy :)

U nas okazało się, ze wylewki są wylane za wysoko.. chcieliśmy dać do kuchni płytki 80x80, cudne znaleźliśmy i nic z tego.. :( Ze wzgledu na wylewki, nie mozna za wysoko podnieść paneli, bo ogranicza szyna od drzwi tarasowych przesuwnych, a bez tego nie mogę położyć tych płytek, bo panel ma grubość 7mm, a płytka 12mm.. :(

Słuchajcie, Ci co mają podłogówkę pod panelami w salonie - czy dajecie zwykły podkład pod panele, czy specjalną membranę?

Ja przy Quick Stepie mam podkład za 10zł/m2 - pan mówi, że mają niby specjalną membranę właśnie do podłogówki, ale kosztuje 30zł/m2, ale wszyscy kładą tą za 10zł i jest ok - Quick STep dopiero od jakigoś roku wstawił niby lepsza do podłogówek..

A dziś mój mąż rozmawiał z Panem odośnie wentylacji domu energooszczędnego itd, który mówił. że po pierwsze warto zainwestować w tą droższą, zeby pod panelami nie skraplała się woda, a dodatkowo warto zainwestwać w wentylacje mechaniczną wszędzie, bo przy domu energooszczędnym lepiej się sprawdza.

Jak to jest u was?

Witam, mam pytanie do ludzi którzy mają strop terivę, jak rozwiązano u was nadproża i zbrojenie nad oknem kuchennym i w spiżarce . Jak mógłby ktoś zrobić zdjęcie planu stropu teriva i czy Państwo do stropu teriva musieli wzmacniać jakieś ściany nośne, byłbym bardzo wdzięczny i jak to wychodzi cenowo taki strop teriva a jak ktoś wylewał monolityczny jaka jest cena , wiem że może zadaje za dużo pytań,ale Państwo już są za tym etapem.Pozdrawiam wszystkich co zaczynają budować i tych co mają już to za sobą no i oczywiście tych co są w trakcie jak ja.

Nadproza robi sie samemu lub kupuje gotowe zbrojone.

Nastepnie ciagnie sie mur i na murze opiera sie belki, na ktore uklada sie terrive.

Terriva jest lzejszym stropem niz tradycyjny i napewno duzo cieplejszym i nie trzeba koniecznie dawac na niego styropian. Mozna odrazu lac podlogi i klasc panele itp.

Takie jest moje zdanie.

W 1 domu mam caly terriva miedzy parterem , a pietrem.

Po podlogach 13x11 m

Witam.

Odpowiadam na twoje pytanie, ale najpierw może zobacz jak to wygląda na foto.

Okno narożne po konsultacji z architektem i kierownikiem budowy rozwiązałem następująco.

Szalunek z płyt osb i kosz , który tworzy podciąg, biegnący nad okno garażowe (nadproże okna garażowego, zazbrojonego koszem) tworzą jedną całość.

Dodatkowo cały kosz połączony jest ze zbrojeniem słupków ściany kolankowej, gdyż podniosłem poddasze o jeden pustak wyżej.

Do zbrojenia kosza użyć można stali o średnicy zgodnej ze zbrojeniem ławy fundamentowej. Ja dodatkowo dorzuciłem fi 16.

Całość zalana żelbetonem. Podobnie rozwiązałem podciąg na tarasie.

Załączam rysunek ze stropem terriva. ( na rysunku nie widać belek stropowych nad wejściem do domu i nad tarasem, ale tam też są) .

Zwróć uwagę na żebra rozdzielcze oraz podciągi. Ten temat był poruszany wcześniej na forum ,więc możesz poczytać P6261824.jpgP6261818.jpgbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb 001.jpg