Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom E 115 pracowni edomy.pl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 996
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jestem mega wkurzona!

Stolarz jeszcze się grzebie.. :mad: ostatnio podczas transportu pracownik uszkodził bok łóżka - i znowu element do lakierowania i kolejne 1.5 tyg czekania.. :mad:

Pokój córki jest skończony, kuchnia też

w naszej sypialni kończą łóżko - i też koniec - materace zamówione

w łazienkach kończą montować szafki łazienkowe - w małej zostało wycięcie otworów na wylewkę i odpływ

w wiatrołapie szafka na buty już stoi - brakuje frontów fornirowanych - czekamy jeszcze

Stół i krzesła jadalniane zamówione

stolik kawowy - zamówiony

Mam nadzieje, że w przyszłym tygodniu będę mogła już posprzątać :mad:

Jerry , to nie krytyka, w projekcie są słupy betonowe podpierające to nadproże od samej ławy betonowej , powinno być wypuszczone zbrojenie już w ławie fundamentowej, to nadproże jest bardzo długie i ciężkie i może siadać na tym gazobetonie, możesz mieć z tym problem, nawet przy słupach nadproże powinno wychodzić na ściany zewnętrzne garażu, nie wiem jaki masz strop, jak monolit to wieńce mogą trochę odciążyć to nadproże, pozdrawiam, zobacz na moich fotkach, na paru pustakach masz oparty strop i cały dach nad garażem, nie wiem jak kierownik budowy na to się zgodził, wszystko jest w projekcje narysowane, budowlańcy wszystko chcą zrobisz szybko,a szalowanie jest pracochłonne , u mnie wykonawca po co ci daszek nad oknem kuchennym i okno narożnikowe w kuchni, namawiał mnie że to nie potrzebne,a ja nie ma tak być jak w projekcje, no i szalowali to ponad tydzień, a potem za kilka lat to już nie ich problem Edytowane przez lilo1111

brydzia, pięknie to wygląda! :) Naprawdę mi się podoba :)

A jak w środku?

W środku bez zmian, był przestuj, piec został uruchomiony i suszymy, końcem miesiąca wraca ekipa i wykańcza łazienki i robi podłogi, jeszcze w tym roku schody na poddasze i pewnie tyle

Bonsay proszę o aktualne fotki z twoich wnętrz :D

W środku bez zmian, był przestuj, piec został uruchomiony i suszymy, końcem miesiąca wraca ekipa i wykańcza łazienki i robi podłogi, jeszcze w tym roku schody na poddasze i pewnie tyle

Bonsay proszę o aktualne fotki z twoich wnętrz :D

Fotki wyślę dzisiaj, jak mi sie uda - nie byłam wczoraj na budowie.

Wczoraj stolarze działali - mam nadzieje, że duży efekt wizualny będzie dzisiaj :)

Jerry , to nie krytyka, w projekcie są słupy betonowe podpierające to nadproże od samej ławy betonowej , powinno być wypuszczone zbrojenie już w ławie fundamentowej, to nadproże jest bardzo długie i ciężkie i może siadać na tym gazobetonie, możesz mieć z tym problem, nawet przy słupach nadproże powinno wychodzić na ściany zewnętrzne garażu, nie wiem jaki masz strop, jak monolit to wieńce mogą trochę odciążyć to nadproże, pozdrawiam, zobacz na moich fotkach, na paru pustakach masz oparty strop i cały dach nad garażem, nie wiem jak kierownik budowy na to się zgodził, wszystko jest w projekcje narysowane, budowlańcy wszystko chcą zrobisz szybko,a szalowanie jest pracochłonne , u mnie wykonawca po co ci daszek nad oknem kuchennym i okno narożnikowe w kuchni, namawiał mnie że to nie potrzebne,a ja nie ma tak być jak w projekcje, no i szalowali to ponad tydzień, a potem za kilka lat to już nie ich problem

lilo1111 dzięki za uwagi pogadam z moim kierownikiem zobaczę co powie.

Tylko u mnie nie ma ławy fundametowej na której miały by się opierać nadproże bo mam płytę fundamentową a nie standardowe fundamenty.

Wydaje mi się że jest ok (ale jeszcze popytam) strop terriva jest na wieńcu dookoła budynku. Nadproże jest zezbrojone i wylane razem z wieńcem i stropem.

Powoduje to że nadproże jest "podczepione" do wieńca i to on podtrzymuje główny ciężar.

Nie będę się wymądrzał bo po prostu nie mam na ten temat wiedzy - mam nadzieje że kier bud wiedział co robi.

Jerry swojego kierownika nie pytaj, zapytaj kogoś innego lub architekta, na płycie też można zrobić słupy, to nie chodzi o to że jest podczepione ,tu chodzi o grawitację, strop teriva jest lekkim stropem i nie jest on tak wytrzymały jak monolit, jak masz np ścianki działowe nad poddaszu to powinny być podwójne belki do terriwy, masz jeszcze szanse coś z tym zrobić bo potem może być to bardzo kosztowne, ty będziesz tam mieszkał a nie budowlańcy czy kierownik budowy,