Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom E 115 pracowni edomy.pl

Recommended Posts

Witam budujących, domki prezentują się super. Oglądamy różne dzienniki budowy projektów z pracowni e-domy i naprawdę te domy są świetne. Sami budujemy E-127 i stoimy przed wyborem okien (decyzja w sumie już zapadła aczkolwiek jeszcze umowy nie podpisaliśmy) i stąd moje pytanie - jak Oknoplast wypadł jakościowo i podczas montażu?

Hej:) podejrzałam Twój domek, też jest bardzo fajny :) w ogóle e-domy mają fajne pomysły :)

Co do Oknoplastu - my wybraliśmy okna Winergetic Premium w pakiecie 3-szybowym z opcją Ciepły Dom (szyby w oknach dopasowane do stron świata. Kolor Antracyt, z ramką WINERGETIC w kolorze okien. Wzieliśmy okna z poszerzaną ramą dolną, aby uniknąć mostka termicznego przy podłodze - rama okna jest zalewana posadzką. Dodatkowo wzieliśmy ciepły montaż okien.

Okna jeszcze moze nie sprawdzone w praktyce, ale..

Jakieś 2 tygodnie temu mieliśmy montowaną bramę garażową - okna są wstawione, a nie ma ani bramy ani drzwi wejściowych. Przy montowaniu bramy temp powietrza na zewnątrz wynosiła -3 stopnie, a w środku w pokojach +9!! To chyba o czymś świadczy :):) Więc myślę, ze nie będziemy żałować decyzji.. :)

Okna wizualnie prezentują się super :)

Co do montażu - nie montuje OKNOPLAST, tylko salon handlowy zleca montaż swojej firmie. My mieliśmy trochę zachodu z oknami..

1. przyjechało skrzydło tarasowe obite na ramie - i to bardzo widocznie

2. rama w oknie kuchennym, rogowa, też z bardzo wyraźnym "stuknięciem"

3. Wewnątrz okien, małe listwy w niektórych miejscach "nie schodizły" się, przez co wewnątrz okna były szpary (nie wiem czy jasno tłumaczę :)

4. Uszczelki na zewnątrz okien były źle zamontowane - "chowały się" do środka

Byliśmy po prostu wściekli!

Zgłosiliśmy sprawę salonowi, w którym zamawialiśmy. Pan przyjechał, zrobił zdjęcia - wszystkie reklamacje zostały uznane - przyjechał serwis OKNOPLAST'u wymienił całe skrzydło tarasowe, ramę w oknie kuchennym, wszytskie listwy w oknach zostały sprawdzone i wymienione, uszczelki wymienione. Dodatkowo, Panowie dokładnie obejrzeli wszystkie okna - teraz wszystko OK.

Więc mieliśmy kilka przygód, byliśmy wściekli na OKNOPLAST, ale z działania serwisu jesteśmy zadowoleni - szybko, sprawnie, fachowo.

Dodatkowo, wygraliśmy wycieczkę w wakacyjnym konkursie OKNOPLAST'u, co dodatkowo zatrało "złe wspomnienia" :)

Jeszcze jedna dziewczyna z forum wstawiała OKNOPLAST - nie pisała nic o problemach, wiec chyba wszystko OK

Życzę powodzenia i bezproblemowej budowy :):)

• Odpowiedzi 996
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej :) my za wszystkie okna zapłaciliśmy 29 900 zł. Wyszukałam wycenę, jaką dostaliśmy i HST kosztował nas niecałe 8 tys..??

Dopłaty u nas do okien:

- kolor okien Antracyt

- poszerzana rama okna, dzięki czemu nie tworzy się mostek cieplny w łączeniu okna z podłogą - rama okna jest zalewana posadzką

- ruchome słupki

- ramka WINERGETIC w kolorze okna

- dodatkowy zawias antywłamaniowy

Nasze okna to Winergetic Premium w pakiecie 3-szybowym. A wasze??

Brama faktycznie ma nietypowy wymiar - Wiśniowskiego mieliśmy wycenionego na 6100 właśnie w opcji niestandardowej.

My zdecydowaliśmy się jednak na Hormann'a, bo mają lepsze mechanizmy prowadzenia. Dodatkowo, w ich bramach jest opcja wysokiego prowadzenia bramy, co rozwiązało problem z oknami w garażu. Nie wiem czy jest taka opcja w Wiśniowskim. Nie trzeba było zwiększać wymiaru bramy. Nam doradca podpowiedział, aby zmniejszyć wymiar otworu, przez co zmieściliśmy się w wymiarze standardowym i unikneliśmy dopłat

Nasze okna są firmy Solo typ salamander bluevolution 3 szybowe nie ma dopłaty za antracyt, okna klasy A ze stalowymi wzmocnieniami, ciepły montaż, 6-komorowe, 82mm głębokość zabudowy, 3 zaczepy antywywazeniowe plus jakieś listwy i uszczelki z bajerami ;)

Co do rolet to wstępną wycenę mam na 12500 brutto z montażem ze sterownikami, ale zastanawiał się czy jest sens dawać je na wszystkie okna np garaż, pom. gospodarcze :???:

Co do bramy garazowej dzięki za podpowiedz spróbuje w Hormanie

Nasze okna są firmy Solo typ salamander bluevolution 3 szybowe nie ma dopłaty za antracyt, okna klasy A ze stalowymi wzmocnieniami, ciepły montaż, 6-komorowe, 82mm głębokość zabudowy, 3 zaczepy antywywazeniowe plus jakieś listwy i uszczelki z bajerami ;)

Co do rolet to wstępną wycenę mam na 12500 brutto z montażem ze sterownikami, ale zastanawiał się czy jest sens dawać je na wszystkie okna np garaż, pom. gospodarcze :???:

Bonsay w jaki sposób zmniejszyliście otwór garażowy??? Nie przeszkadza to że są nadproża albo lany beton.... bo nie bardzo wiem co jest u mnie

bryndzia, ja myślałam, że okna bierzesz z OKNOPLAST'u:) temu się zdziwiłam, ze taka cena :) Zwróćcie tylko uwagę, aby w drzwiach tarasowych, to nieruchome okno - żeby była rama okienna, wysoka jak okna bo nam w Drutex'ie chcieli takie nieruchome, niższe niż okna wcisnąć takie.. cena niższa, ale wyglądało to masakrycznie..:/

A jak parametry termoizolacyjne?

Znalazłam współczynnik Uf = 0,9 W/m2, jak to się ma do Ug=0,5W/m2K?

A rolety jakiej firmy? My oglądaliśmy Anvis'a. Jaki kolor? Podtynkowe czy na elewację?

bryndzia, rolety mają pełnić funkcję także przeciwwłamaniową, więc myślę, ze na wszystkie okna :)

Bonsay w jaki sposób zmniejszyliście otwór garażowy??? Nie przeszkadza to że są nadproża albo lany beton.... bo nie bardzo wiem co jest u mnie

bryndzia, po doliczeniu wysokości posadzki + płytek na podłodze w garażu, brakowało nam 10cm, aby zmieścić się w rozmiarze standardowym. Mąż dołożył na górę 10 cm więcej styropianu, co zmniejszyło otwór bramy :)

Doradził nam to doradca handlowy :)

bryndzia, ja myślałam, że okna bierzesz z OKNOPLAST'u:) temu się zdziwiłam, ze taka cena :) Zwróćcie tylko uwagę, aby w drzwiach tarasowych, to nieruchome okno - żeby była rama okienna, wysoka jak okna bo nam w Drutex'ie chcieli takie nieruchome, niższe niż okna wcisnąć takie.. cena niższa, ale wyglądało to masakrycznie..:/

A jak parametry termoizolacyjne?

Znalazłam współczynnik Uf = 0,9 W/m2, jak to się ma do Ug=0,5W/m2K?

A rolety jakiej firmy? My oglądaliśmy Anvis'a. Jaki kolor? Podtynkowe czy na elewację?

bryndzia, rolety mają pełnić funkcję także przeciwwłamaniową, więc myślę, ze na wszystkie okna :)

Rolety Integro antracytowe, podtynkowe -to są zwykłe rolety bo prawdziwe przeciwwłamaniowe kosztują koszmarne pieniądze Współczynnik okien dla szyb 0,6 i 1,0 W/m2K co by to nie znaczyło:???: u ciebie jest o połowę mniejszy.

HST ogladałam na żywo i wygląda super to co mnie przekonało to system bez progowy więc nie powinno być takich numerów jakie mieliście w Druteksie

Dzieki bonsay za szczegolowy opis, troche sie obawiamy bo jest kilka okien. Do tego kusi nas promocja za 100% zaliczki ale nie wiem czy sie zdecydujemy. My rowniez Winergetic Premium z ramkami Warmatec aczkolwiek kolor Winchester

Cosi - co nas dodatkowo urzekło w oknach Winergetic Premium to struktura drewna i profil barwiony w masie - okna naprawdę ładnie się prezentują. Przy uszkodzeniach mechanicznych, np zarysowaniach, nie są tak widoczne, bo nie pojawi się biała rama okna...

Moi teściowie mają okna brązowe i w kilku miejscach są zarysowane - widać białą ramę okna - koszmarnie to wygląda..

Fajna ta promocja :) My myślimy nad roletami zewnętrznymi.. :)

Rolety Integro antracytowe, podtynkowe -to są zwykłe rolety bo prawdziwe przeciwwłamaniowe kosztują koszmarne pieniądze Współczynnik okien dla szyb 0,6 i 1,0 W/m2K co by to nie znaczyło:???: u ciebie jest o połowę mniejszy.

HST ogladałam na żywo i wygląda super to co mnie przekonało to system bez progowy więc nie powinno być takich numerów jakie mieliście w Druteksie

Bryndzia - sprawdź też, czy rama okna jest malowana na antracyt, czy rama okna jest barwiona w masie

HST jest super - otwierają się jedną ręką.. okno pracuje samo, bez używania dużej siły. Każdy jak do nas przychodzi oglądać dom, nie może sie nadziwić z jaką lekkością te drzwi chodzą..

Znalazłam artykuł o współczynnikach

Współczynnik przenikania ciepła Ug pakietu szybowego ma wartość od 1 W/(m2·K) w standardowych oknach do 0,5 W/(m2·K) w oknach energooszczędnych. Warto jednak pamiętać, że parametry z czasem się pogarszają, bo nawet z najszczelniejszych pakietów szybowych gaz stopniowo się ulatnia, obniżając w ten sposóbich izolacyjność. Oprócz Ug bardzo ważnym parametrem pakietu szybowego jest współczynnik przepuszczalności energii słonecznej g.

Współczynnik g określa, jaki procent promieniowania słonecznego przenika przez szyby do wnętrza domu. Standardowa wartość to 35-40%, a im jest wyższy, tym większe są zyski energii. W oknach pasywnych zaleca się, aby współczynnik g osiągał nawet 55%.

my na początku nie byliśmy pewni, czy się zdecydujemy na rolety, więc przegapiliśmy moment, w którym można było zamontować rolety podtynkowe.. :// teraz zostały nam tylko w opcji montażu na elewacji.

Z uwagi na duże okna, nasz doradca zamówił taką "skrzynkę', o takich wymiarach jaką musielibyśmy zamontować, żebyśmu mogli zobaczyć na żywo jak to będzie wygladało.. zobaczymy

bryndzia moim zdaniem, nawet zwykła roleta zewnętrzna, to już jakieś zabezpieczenie przed włamaniem.. zawsze to dodatkowe utrudnienie dla złodzieja.. a chyba o to chodzi :):)

my na początku nie byliśmy pewni, czy się zdecydujemy na rolety, więc przegapiliśmy moment, w którym można było zamontować rolety podtynkowe.. :// teraz zostały nam tylko w opcji montażu na elewacji.

Z uwagi na duże okna, nasz doradca zamówił taką "skrzynkę', o takich wymiarach jaką musielibyśmy zamontować, żebyśmu mogli zobaczyć na żywo jak to będzie wygladało.. zobaczymy

bryndzia moim zdaniem, nawet zwykła roleta zewnętrzna, to już jakieś zabezpieczenie przed włamaniem.. zawsze to dodatkowe utrudnienie dla złodzieja.. a chyba o to chodzi :):)

My jestesmy bardzo ciepło lubni 8) wiec od początku chcieliśmy mieć rolety i dodatkowo zmiejszylismy (skrocilismy) okna we wszystkich sypialniach mamy h 1,54 .Co do ochrony przed włamaniem to ja będę mieć najlepszy system ...... owczarka niemieckiego :lol::wiggle: już nie mogę się doczekać

PS mój nick to brydzia bez N ;) pozdrawiam

My jestesmy bardzo ciepło lubni 8) wiec od początku chcieliśmy mieć rolety i dodatkowo zmiejszylismy (skrocilismy) okna we wszystkich sypialniach mamy h 1,54 .Co do ochrony przed włamaniem to ja będę mieć najlepszy system ...... owczarka niemieckiego :lol::wiggle: już nie mogę się doczekać

PS mój nick to brydzia bez N ;) pozdrawiam

brydzia sorki za przekręcenie nicku :)

Mi też się marzy duży pies :) Marzę właśnie o owczarku niemieckim, Leonberger, alaskan malamut albo mastiff'ie tybetańskim :) podobają mi się też Cane Corso Italiano :)

Pies oczywiscie nie w domu :)

Brydzia, to na pewno będziecie mieli ciepełko :)

brydzia sorki za przekręcenie nicku :)

Mi też się marzy duży pies :) Marzę właśnie o owczarku niemieckim, Leonberger, alaskan malamut albo mastiff'ie tybetańskim :) podobają mi się też Cane Corso Italiano :)

Pies oczywiscie nie w domu :)

Brydzia, to na pewno będziecie mieli ciepełko :)

Jako dziecko miałam wilczura i powiedziałem sobie że jeszcze kiedyś muszę mieć bo to bardzo mądre psy są tylko trzeba im poświecić sporo czasu ale warto a co do Cane Corso to siostra sobie kupiła miesiąc temu:yes: cudny jest

Zerknełam na Neta i sprawdziłam te rasy które podajesz ....... widzę że masz słabość do OLBRZYMICH psów :-)

Edytowane przez brydzia11

brydzia

chyba nasze forum umiera na zimę :):) tylko my trzymamy fason:)

V

No to fakt ale u mnie najbliższe dni i tygodnie będą pracowite, podpisuje umowę na okna wyceniam bramę i drzwi zamierzam również wstępnie ugadywac tematy instalacji wod.-kanaliz. elektryka itp.

Jak zamierzacie ogrzewać dom??

Jako dziecko miałam wilczura i powiedziałem sobie że jeszcze kiedyś muszę mieć bo to bardzo mądre psy są tylko trzeba im poświecić sporo czasu ale warto a co do Cane Corso to siostra sobie kupiła miesiąc temu:yes: cudny jest

Zerknełam na Neta i sprawdziłam te rasy które podajesz ....... widzę że masz słabość do OLBRZYMICH psów :-)

brydzia, ja uwielbiam duże psy :) Moim zdaniem są mądrzejsze i bardziej poukładane niż małe, które często z powodu swoich rozmiarów mają kompleksy. Ok, rozumiem, wielbicieli yorków itd, ale dla mnie to maskotki, nie psy :) ale to moje zdanie :)

Nam zależy na dużym psie, ale żeby był dobry przy dzieciach - mamy 2,5 letnią córkę. Nie może być też za bardzo dominujący - duży pies tak naprawdę nie usi być agresywny - samym swoim wyglądem wzbudza respekt..

Owczarki niemieckie też mi się podobają :) Mój mąż wspominał, aby wziąć jednego takiego "misia" i drugiego owczarka, bardziej stróża. Chociaż mi się za bardzo nie widzi wizja dwóch dużych psów..