Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie na stawik/oczko wodne

zuzka

Recommended Posts

• 1 month później...
Właśnie, było by to już "przegięcie pały" gdyby o takie duperele trzebabyło jeszcze pytać urzędasów. Sami nieraz wpadamy w jakąś obsesję pozwoleń, zezwoleń, koncesji itd. Tak na maginesie wyczułem że może chcesz delikatnie zapytać czy wolno wybudwać bez pozwolenia basen do którego wpuścisz zdechłą w akwarium rybkę i będziesz utrzymywał że to oczko. A tu Cię zaskoczę. Można bez pozwolenia wybudować basen i to żelbetowy, w myśl zasady co nie jest zabronione jest dozwolone, a przepisy nie wspominają nic o basenie. Jak ktoś będzie się czepiał że jest to obiekt trwale związany z gruntem to powiec żeby se go rozebrał albo go zasyp a potem odkop, ale wątpię by jakiś urzędas śmiał się tego czepiać bo nie ma podstaw. Pozdrawiam.

Pacul, częściowo nie masz racji. Obiekty małej architektury należy zgłosić do urzędu (art.29pkt1ust4 oraz art.30pkt1ust1 Prawa Budowlanego)

cytuję:

"(1a) W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć dowód stwierdzający prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia, właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia - wnosi sprzeciw, w drodze decyzji.

(2) Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, należy dokonać przed zamierzonym terminem rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie sprzeciwu.

(3) Właściwy organ może nałożyć, w drodze decyzji, obowiązek uzyskania pozwolenia na wykonanie określonego obiektu lub robót budowlanych, objętych obowiązkiem zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli ich realizacja może naruszać ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub spowodować:

1) zagrożenie bezpieczeństwa ludzi lub mienia,

2) pogorszenie stanu środowiska lub dóbr kultury,

3) pogorszenie warunków zdrowotno-sanitarnych,

4) wprowadzenie, utrwalenie bądź zwiększenie ograniczeń lub uciążliwości dla terenów sąsiednich."

Tak więc, aby mieć spokój święty, należy oczko zgłosić.

Moja porada była czysto praktyczna, a dotyczyła dołka dla kilku rybek. Jednak w sytuacji kiedy ten dołek miałby się rozrosnąć, bezpieczniej byłoby postąpić zgodnie z Prawem budowlanym tzn. zgłosić zamiar przeprowadzenia robót.

Pozdrawiam i również życzę szczęśliwego Nowego Roku.

Atlanta wszystko się zgadza, ale chodzi o to, że przepisy nie precyzują co jest a co nie elementem małej architektury (chodzi o basen). Wg wielu nawet urzędów to co wystaje ponad ziemię a basen jest wkopany. Poza tym nawet jeżeli "architektura" się przyczepi, a przepisy tego nie precyzują czyli są nie jednoznaczne sąd orzeka na korzyść strony słabszej, w tym wypadku osoby fizycznej. Tak więc uważam, że zgłaszanie tego do urzędu nie ma sensu w myśl zasady że jak g.... nie śmierdzi to nie należy go ruszać bo zacznie. Wooboo dooboo.

A mnie znajoma architektura zaskoczyla takim tekstem:

- A skad wezmiesz wode do basenu?

- Z wlasnej studni.

- A gdzie ja wypuscisz?

- Na pobliska lake i tak podmokla.

- A to potrzebne bedzie zezwolenie wodno-prawne.

I tu stwierdzilem, ze moze jednak obede sie bez basenu.

Ale jesli chce zrobic oczko wodne to nie ma wiekszych przeciwwskazan, nawet dla identycznych rozmiarow.

Oj, to nie radzę. Tylko wody stojące są własnością właściciela działki, jeśli podłączysz oczko do rowu melioracyjnego, to stanie się ono własnością Skarbu Państwa, łącznie z rybami, które w nim masz :smile: . Proponuję lekturę ustawy "Prawo wodne", jest przystępnie (jak na ustawę) napisana, znajdziesz w wyszukiwarce. A swoją drogą, basen jest zbiornikiem wodnym, więc jako "budowla" wymagałby pozwolenia na budowę,(nie jest wymieniony jako zwolniony z tego obowiązku), czy się mylę, bo sama się nad tym kiedys zastanawiałam?

• 2 weeks później...

O ile pamiętam, pobór wody z rowu melioracynego przebiegającego przez własny teren nie wymaga przeprowadzania rozprawy wodno - prawnej dotyczącej szczególnego korzystania z wód dla rybactwa. Wymaga natomiast pozwolenia na budowę stawu w którym piętrzona jest woda. Przy wysokości piętrzenia do 1 m zezwolenie takie wydaje starostwo.Z całą pewnością w takim obiekcie ryby stanowią własność uprawnionego do rybactwa, Skarbowi Państwa nic do tego. Zamiast basenu kąpielowego polecam stawik - opisywane to było onegdaj w Muratorze. Ja wykopałem taki staw - na tyle głęboko, by korzystać z wody gruntowej, wpuściłem kilka ryb ozdobnych by była w nim równowaga biologiczna ( a nie wylęgarnia komarów ). Moje 400 m2 lustra wody daje całej rodzinie i gościom mnóstwo radości.

• 1 year później...
  • 11 years później...
  • 3 weeks później...
dla basenów i oczek wodnych powyżej 30m2 powierzchni potrzebne jest pozwolenie tak jak jest to napisane w punkcie 5 w tym artykule

http://www.mgprojekt.com.pl/blog/budowa-domu-jednorodzinnego-czesc-2/

Nie masz tego matole.

Nie dyskutujcie z kłamliwym, leniwym, pajacem od forumowego marketingu.

Lata matoł po forach i wkleja swoje reklamy na forumbudowlanym nazywa się langdon