Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dane projektowe Domu

pow. u. = 190m2 (187,3)

pow. c. = 225m2 (224,9)

kubatura=778m3

Bryła zwarta (parter + poddasze)

Porotherm 25 + 14-15 cm styropian

1. Projekt przewiduje:

Zapotrzebowanie na CO = 12,685 kW ( tajmne wyliczenia)

Piec Vaillant VU PLUS 200-5 =20kW

Zasobnik Vaillant VIH CR 200 =200dm3

Skąd taka różnica? 12kW / 20kW

2. Według obliczeń dla amatorów:

Zapotrzebowanie na CO = 70 W x 190 =13,300 kW

-zalecane niedoszacowanie pieca na poziomie 10%

co daje 12 kW

1

CZY KOTŁOWNIA JUNKERS CERASMART MODUL 3-16 kW Z WARSTWOWYM ZASOBNIKIEM 83 dm3

WYSTARCZY, CZY TRZEBA KUPIĆ 7-22 kW?

2

A MOŻE LEPIEJ VAILLANT ecoCOMPACT vsc 196-C 150 o mocy 21kW

Z WARSTOWY M PODGRZEWACZEM WODY 100 dm3.

EWENTUALNIE PROSZE RÓWNIEŻ O OPINIĘ:

3.1. PIEC KONDENSACYJNY, A PRAKTYCZNIE BRAK OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO?

3.2 PODŁOGOWE OGRZEWANIE A PODŁOGA DREWNIANA?

P.S.

Oba piece są typu kondensacyjnego.

Prosze nie zamieszczać negatywnych opinii na temat kotłów kondensacyjnych lub z zamknięta komorą spalania, ponieważ tylko takie rozwiązanie ma według mnie sens. ( krok w tył w nowobudowanym domku jest bez sensu.)

Wszystkim bardzo dziekuję za poświęcenie odrobiny czasu.

https://forum.murator.pl/topic/18100-jak-duy-piec-kotownia/

1. przeszacowanie mocy 12 na 20 kW wynika z podwojnej roli kotla

Do ogrzewania wystarczy 12 kW ale do cwu 12 kW MOZE BYC za malo

2. Ilosci lazieniek, etc stad zapotrzebowanie na ciepla wode

a stad dopiero wielkosc zasobnika i max moc kotla

Zasobnik moze byc duzo mniejszy lub wogole moze go nie byc

gdy kociol ma moc wystarczajaca do pogrzewania przeplywowego (na biezaco) lub odwrotnie (wazne sa wydajnosc 10 min i ciagla)

3. Nie jest wazny rodzaj ogrzewania ale temp wody wracajacej do kotla

z instalacji ktora POWINNA BYC nizsza od punktu rosy gdy woda

w spalinach skrapla sie uwalniajac z nich dodatkowe cieplo skraplania

Wystarczy by taka sytuacja miala miejsce przez wieksza czesc roku

by utrzymac dobra ekonomie kotla kondensacyjnego wiec temp. projektowe 70/55 tez beda dobre

4. Warto pamietac, ze w przeciwienstwie do kotlow klasycznych nawet tych z zamknieta komora spalania, sprawnosc kotlow kondensacyjnych przy obciazeniu czesciowym (wieksza czesc sezonu) nie maleje,

Obciazenie czesciowe to najczesciej nizsze temperatury zasilania.

5. Warto rozwazyc zastosowanie pogodowki zintegrowanej z kotlem

tak by temperatura zailania dobierana byla automaycznie na najnizszym wystarczajacym poziomie. Poniewaz nie masz podlogowki i w instalacji bedzie tylko jeden obieg - grzejnikowy - nie bedzie to wymagalo zakupu dodatkowych pomp ani zaworow a jedynie uzupelnienie samego kotla o elektroniczny modul z pomiarem temp na zewnatrz.

6. Warto zwrocic uwage na ochrone przed legionella tj. utrzymywanie temperatury w zasobniku na poziomie min 60 st. C. lub zastosowanie zasobnikow ze stali nierdzewnej pozwalajacych utrzymac nawet wyzsza temp. np ACV (woda z zasobnika jest mieszana w specjalnym zaworze z zimna do poziomu 50 st i stad trafia do kranow)

7. nie doradze w sprawie konkretnych modeli bo nie mam doswiadczenia

sam mam kociol kondensacyjny Remeha z regulatorem pogodowym wbudowanym w kociol bez zaworow mieszajacych etc.

8. nie jestem sprzedwaca, instalatorem, serwisantem kotlow

9. co do podlogowki z drewnianym wykonczeniem to wszystko zalezy od producenta podlogi drewnianej

W warunkach gwarancji musi byc zaznaczone dopuszczenie do takiej eksploatacji oraz specyfikacja sposobu realizacji

Najczesciej producenci wymagaja utrzymania wilgotnosci w przedziale

40-60 % co bez dobrej instalacji nawilzajacej dyskwalifikuje mariaz podlogowki z drewnem

https://forum.murator.pl/topic/18100-jak-duy-piec-kotownia/#findComment-306862

Neuron dziękuje za jasne w formie info. Tak też sądziłem, ale jest pewne "ale". Dom potrzebuje ca. 12,5 kW mocy projektowej na ogrzanie w ekstremalnie chłodne dla III strefy klimatycznej- myślę że jest to i tak z naddatkiem w przypadku zachodniopomorskiego i każdy zzestawów posiada warstwowy zasobnik cwu.

Moja wątpliwość polega głównie na tym że 16 kW podane przez JUNKERSA okaże się 14 kW, bo JUNKERS ustalał moc w laboratoryjnych warunkach i to dla najlepszego egzemplarza, kaloryczności gazu, siły wiatru, zawartości tlenu i jeszcze stu innych warunków.

Jeszcze okaże się że po trzech latach piec straci dalsze 5% mocy bo coś tam. Wtedy może być już na styk. A ten zasobnik 83dm3 z ładowaniem warstwowym to wcale nie zastepuje 150dm3 tylko 100dm3. Przy takich odstępstwach ciężko jest walczyć z producentem.

https://forum.murator.pl/topic/18100-jak-duy-piec-kotownia/#findComment-306983

Jak Ci pomoc?

Moze tak: w styczniu 8. mielismy w naszej okolicy noc gdy temp spadla do -14. Kociol sie wylacza na noc i rano zalacza ladujac przede wszystkim zimna podloge - polowa domu. Tego ranka moc chwilowa nie przekroczyla 80W/m2 (pol godziny) zas moc srednia za caly dzien wynosila 45W/m2. Max + styropian , jest tez rekuperator.

przemnoz te wielkosci przez Twoje powierzchnie. Co do pojemnosci zasobnika to nie patrz na pojemnosci ale na wydajnosci:

- ile wody w dziesiec minut (czy napelnisz wanne)

- wydajnosc ciagla (ile wanien + prysznicow + garow w kuchni na godzine)

- tu wszystko zalezy od ilosci osob w domu, zwyczajow, ilosci lazienek, czy gotujecie w domu a moze ... ;-)

https://forum.murator.pl/topic/18100-jak-duy-piec-kotownia/#findComment-307042

Neuron dziękuje za jasne w formie info. Tak też sądziłem, ale jest pewne "ale". Dom potrzebuje ca. 12,5 kW mocy projektowej na ogrzanie w ekstremalnie chłodne dla III strefy klimatycznej- myślę że jest to i tak z naddatkiem w przypadku zachodniopomorskiego i każdy zzestawów posiada warstwowy zasobnik cwu.

Moja wątpliwość polega głównie na tym że 16 kW podane przez JUNKERSA okaże się 14 kW, bo JUNKERS ustalał moc w laboratoryjnych warunkach i to dla najlepszego egzemplarza, kaloryczności gazu, siły wiatru, zawartości tlenu i jeszcze stu innych warunków.

Jeszcze okaże się że po trzech latach piec straci dalsze 5% mocy bo coś tam. Wtedy może być już na styk. A ten zasobnik 83dm3 z ładowaniem warstwowym to wcale nie zastepuje 150dm3 tylko 100dm3. Przy takich odstępstwach ciężko jest walczyć z producentem.

bodo,

warunki ekstremalne ( dla III strefy, jak pamiętam liczy sie -18C ) występują kilka dni w roku. Pewnie planujesz kominek, może z rozprowadzaniem, więc co za problem. A nawet jeśli piec przez te kilka dni w roku będzie bujał na maxa, to nic mu nie będzie. Poradzi sobie.

A jeśli nawet jesli temp. spadnie Ci z +21C w domu do +19C na parę godzin to też nie umrzesz :wink:

Ważniejsze są inne czynniki ;

1. jak wyżej, wydatek przez pierwsze 10 min.

2. cena,

3. dobry serwis,

4. wyposażenie w standardzie ( pompa, pogodówka, zasobnik itp ),

Jesli zależy Ci na modulacji w niskich zakresach to obejrzyj jeszcze ten kociolek, sam się nim interesowałem ( 3-18 kW )

http://www.dedietrich.com.pl/kat/main.php?id=1&nr=1

Cz.

https://forum.murator.pl/topic/18100-jak-duy-piec-kotownia/#findComment-307058