Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana belek stropowych - czy nalezy je mocować do ścian?

joka_debian

Recommended Posts

Witam,

Będę wymieniał belki stropowe. Szerokość budynku, to: 7,8m. W odległości 2,8m od jednej ze ścian bocznych przez całą długość budynku przebiega ściana nośna.

Czy belki po wypoziomowaniu gniazd w ścianach zewnętrznych i na ścianie nośnej mają zostać tylko położone, czy należy je jakoś dodatkowo przymocować?

Konsultowałem się z kilkoma osobami i każdy ma inne zdanie w tej kwestii. Doradźcie proszę, czy te belki stropowe należy zakotwić w ścianie. Jeżeli tak, to w jaki sposób?

Dziękuje i Pozdrawiam

W starym budynku gospodarczym na którym ma być kilka gratów nie będę płacił komuś za podpisanie się więcej niż wydam na materiał na remont.

Szkoda, że tak podchodzicie do tematu. Myślałem, że zadaniem forum jest wymiana zdań (merytoryczna) i pomoc - szkoda, że tu tak nie jest.

Pzdr,

Eee tam projekt, przecież to drobny remont /czyli wymiana starych elementów na takie same).

I żeby było takie same to zrób tak jak było - a na pewno tam sobie te belki leżały ot tak sobie na murze /ew. na kawałkach papy/. Zgadłem ? Aha i nie zapomnij o głębokości wpuszczenia w mur - tak żeby były oparte na murze trochę tak jak było przedtem, a nie trzymały się na tynku ?

(to ponieważ ja mam doświadczenie to od razu widzę taką sytuację,

i odzywkę "Panie, nie chciały wejść te bele, tośmy je przycieli..."

Edytowane przez beton44

Dokładnie, obecnie belki są oparte na murze beż żadnego dodatkowego mocowania. Wpuszczone w mur są jakieś 15cm (są miejsca, że jakieś 10, albo i mniej). Belki mam kupione trochę dłuższe od obecnych. Na jednej z bocznych ścian kanały na których mają opierać się belki przebiję na wylot i przez nie wsunę nowe. Jeżeli będą trochę za długie, to dotnę. Oparte na ścianie będą jakieś 20-22cm. Ściany zrobione są z pełnej cegły.

Poza tym, że chcę pogłębić kanały, to nie podoba mi się montaż pierwszej i ostatniej belki. Mianowicie leżą one na ścianie, rzez to były najbardziej zniszczone przez wilgoć ciągniętą z muru. Nowe chcę odsunąć jakieś 5cm od ściany. Poza tym jaki jest sens kłaść belkę na ścianę.

Także chyba wszystko jasne, trzeba brać się do pracy.

Dzięki beton44

Pzdr,

Chciałem położyć je na folii, którą daje się pod murłatę (coś takiego >> http://www.icmarket.pl/images/EUROVENT-TN-MAUER-ICMARKET.jpg). Od czoła belki chce dać kawałek (2-3cm) styropianu.

może być, to też jest izolacja z tych takich nowocześniejszych...

http://www.abc-dachy.pl/index2.php?site=art&id=334 (rys. 4)

Edytowane przez beton44