fillip 12.07.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Dobry wieczór. Szukamy dla siebie zacisznego miejsca i jest pewna zabudowana działka-kandydatka, ale oczywiście z komplikacjami. Sytuacja jest taka, że działka jest w częsci leśna (RL w planie zagospodarowania), ale jest na niej prostokątny obszar rolny (RP). Trick polega na tym, że dom stoi na części... leśnej (na styku RL i RP, ale po stronie RL). W związku z tym nasuwają się nam pytania - czy gmina udzieli pozwolenia na: - remont domu- przebudowę domu- 'wymianę substancji'- wybudowanie nowego domu obróconego o około 90 stopni ale 'w tym samym miejscu' - oba domy miałyby większą część rzutów wspólną w planie zagospodarowania stoi: - RP – tereny użytków rolnych z wykluczeniem nowej zabudowy, utrzymuje sięistniejącą zabudowę z możliwością remontów i rozbudowy przy wymaganiuuwzględnienia ustaleń § 4 i § 5 ust. 2 [nachylenia dachów, powierzchnie, wysokości itd - fillip]. Dopuszcza się dolesienia zgodnie zrysunkiem planu.- RL – tereny lasów z wykluczeniem zabudowy z wyjątkiem związanej zfunkcją obszaru. Próbuję jakoś ten plan ogarnąć logicznie (tak, wiem - błąd początkującego) i wychodzi, że na RL nie ma "możliwości remontów i rozbudowy".Ale z drugiej strony jak "wykluczenie zabudowy" zastosować do istniejącego domu? Czy gmina rzeczywiście takim planem uniemożliwiła remontowanie stojącego od kilkudziesięciu lat domu?Czy jest jakiś 'domyślny' tryb wysyłania zapytań do gminy w celu uzyskania wiążących odpowiedzi na takie pytania przed zakupem nieruchomości? Napiszcie proszę, jak u Was było przy takich dziwnych sytuacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fillip 19.07.2013 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Podzwoniłem trochę, i wyglądało to tak: wydział gospodarki przestrzennej w gminie: - wolno remontować i przebudować, nie wolno rozbudować (bo oznacza to pogłębione zabudowywanie obszaru leśnego chyba)- na pytanie o to, czy przebudowa może wiązać się ze zmniejszeniem kubatury/powierzchni (z mojej interpretacji prawa budowlanego wynika, że nie) - oni nie wiedzą, skierowali mnie do starostwa powiatowego Wydział Architektury, Budownictwa i Remontów w starostwie: - można zrobić częściową rozbiórkę (żeby zmniejszyć), można zrobić remont, nie można zrobić przebudowy- nie można zrobić nowych fundamentów (nie bardzo wyobrażam sobie zmniejszenie budynku bez nowych fragmentów fundamentu), nie można zmienić materiału ścian (np z drewnianych na murowane) Budynek składa się z dwóch częsci (drewniany dom z lat 40tych i dobudówka z lat 80/90). Zastanawiam się, czy ten plan nie kwalifikuje się do jakiegoś oprotestowania - budynek stoi 70 lat a oni oznaczyli miejsce jako las i poprowadzili granicę z terenem rolnym tuż przy budynku? Coraz bardziej pachnie to wszystko Bareją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts