KaliMi 12.07.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 WitamMam pytanie odnośnie głowic termostatycznych Buderus zamontowanych na grzejnikach tej samej marki z wbudowanymi zaworami termostatycznymi i podłączeniem dolnym.Minionej zimy po zamontowaniu głowic stwierdziłem, że źle sterują one temperaturą w pomieszczeniu.Wg danych z instrukcji głowicy:2 - 16C3 - 20C4 - 24Ckażda kreska to jeden stopień C.U mnie wskazania były przesunięte o około 3C2 - 19C3 - 23CCzym może to być spowodowane.Dodam że ustawienia te były na wszystkich głowicach a grzejniki nie miały regulowanego przepływu na kryzach przy zaworze.Jak przywrócić ich poprawne działanie bo nie sądzę aby były wszystkie uszkodzone.Jak sam mogę wykonać regulację przepływu w tych grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 13.07.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Czy na forum nie ma zadnego instalatora ktory pomoze rozwiazac problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 14.07.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Wplyw na to moze miec: - zamontowanie grzejnikow we wnece- zasloniecie grzejnikow np, zaslonami, obudowanie je itd- zamontowanie grzejnikow pod nawiewnikami okien- naslonecznienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.07.2013 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Wplyw na to moze miec: - zamontowanie grzejnikow we wnece - zasloniecie grzejnikow np, zaslonami, obudowanie je itd - zamontowanie grzejnikow pod nawiewnikami okien - naslonecznienie Zaden z tych czynnikow nie wystepuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.07.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 nawet sobie z tego nie zdajesz sprawy pewnie..., jak również z tego, że mylnie łączysz działanie głowicy z przepływem medium grzewczego przez grzejnik, co gorsze, twoja pierwsza wypowiedź sugeruje jakoby głowice wcześniej działały poprawnie, a teraz się popsuły, a to już jest ewidentne szkalowanie produktu i producenta, bo sam wiesz że tak nie było. skoro uważasz że głowica gdzie element ciepłoczuły jest zamontowany w odległości 6-8cm od źródła ciepła zmierzy ci temperaturę w pomieszczeniu 3m dalej, to pomyśl nad sobą, albo... czym prędzej dzwoń do producenta głowic, niech przysyła serwis fabryczny i kalibruje ci ewidentnie bublowate głowice, albo wymienia na nowe, pozbawione wad podejrzewam, że prędzej podjadą z kaftanem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.07.2013 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 nawet sobie z tego nie zdajesz sprawy pewnie..., jak również z tego, że mylnie łączysz działanie głowicy z przepływem medium grzewczego przez grzejnik, co gorsze, twoja pierwsza wypowiedź sugeruje jakoby głowice wcześniej działały poprawnie, a teraz się popsuły, a to już jest ewidentne szkalowanie produktu i producenta, bo sam wiesz że tak nie było. skoro uważasz że głowica gdzie element ciepłoczuły jest zamontowany w odległości 6-8cm od źródła ciepła zmierzy ci temperaturę w pomieszczeniu 3m dalej, to pomyśl nad sobą, albo... czym prędzej dzwoń do producenta głowic, niech przysyła serwis fabryczny i kalibruje ci ewidentnie bublowate głowice, albo wymienia na nowe, pozbawione wad podejrzewam, że prędzej podjadą z kaftanem ... Po pierwsze nie szkaluje producenta tylko opisuje problem jaki mam. Po drugie głowice od początku działały niepoprawnie - naucz się czytać ze zrozumieniem. A tak na marginesie no nie wiedziałem że temperatura przy grzejniku i 3m dalej w pomieszczeniu może się różnić o 3C Zakładając temat na forum liczę na życzliwość i pomoc innych bo po to jest forum a nie na jakieś wymądrzanie. Jak nie masz ochoty pomagać to nie pisz. A z tym kaftanem to masz jakieś doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.07.2013 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 nawet sobie z tego nie zdajesz sprawy pewnie..., jak również z tego, że mylnie łączysz działanie głowicy z przepływem medium grzewczego przez grzejnik, co gorsze, twoja pierwsza wypowiedź sugeruje jakoby głowice wcześniej działały poprawnie, a teraz się popsuły, a to już jest ewidentne szkalowanie produktu i producenta, bo sam wiesz że tak nie było. skoro uważasz że głowica gdzie element ciepłoczuły jest zamontowany w odległości 6-8cm od źródła ciepła zmierzy ci temperaturę w pomieszczeniu 3m dalej, to pomyśl nad sobą, albo... czym prędzej dzwoń do producenta głowic, niech przysyła serwis fabryczny i kalibruje ci ewidentnie bublowate głowice, albo wymienia na nowe, pozbawione wad podejrzewam, że prędzej podjadą z kaftanem ... Po pierwsze nie szkaluje producenta tylko opisuje problem jaki mam. Po drugie głowice od początku działały niepoprawnie - naucz się czytać ze zrozumieniem. A tak na marginesie no nie wiedziałem że temperatura przy grzejniku i 3m dalej w pomieszczeniu może się różnić o 3C Zakładając temat na forum liczę na życzliwość i pomoc innych bo po to jest forum a nie na jakieś wymądrzanie. Jak nie masz ochoty pomagać to nie pisz. A z tym kaftanem to masz jakieś doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.07.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 napisałeś dokładnie tak Witam .... Jak przywrócić ich poprawne działanie bo nie sądzę aby były wszystkie uszkodzone. .. "Przywrócić" oznacza że wraca się do jakiegoś wcześniejszego stanu Ja potrafię czytać, to ty masz problem z pisaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.07.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 A tak na marginesie no nie wiedziałem że temperatura przy grzejniku i 3m dalej w pomieszczeniu może się różnić o 3C . No to się właśnie dowiedziałeś czyli jednak ci pomogłem chcesz empirycznie? po wyłączeniu silnika samochodu z trasy 4km, otwórz maskę i przyłóż rękę w odległości 6 cm od bloku silnika, potem tę sama rękę odsuń na 3m od samochodu - może poczujesz różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.07.2013 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 napisałeś dokładnie tak "Przywrócić" oznacza że wraca się do jakiegoś wcześniejszego stanu Ja potrafię czytać, to ty masz problem z pisaniem Przywrocic dzialanie zgodne z instrukcja. Czytac kazdy umie, ale ze zrozumieniem juz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.07.2013 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 No to się właśnie dowiedziałeś czyli jednak ci pomogłem chcesz empirycznie? po wyłączeniu silnika samochodu z trasy 4km, otwórz maskę i przyłóż rękę w odległości 6 cm od bloku silnika, potem tę sama rękę odsuń na 3m od samochodu - może poczujesz różnicę. Samochód to zły przykład bo ciecz w silniku ma temperaturę 90C, a grzejniki u mnie to 45-50C. U mnie sytuacja jest odwrotna. Temp. w pokoju 21 głowica ustawiona na 3 i jedna kreska czyli 21C i dalej jest otwarta. Żeby się zamknęła to muszę ją skręcić o 3 kreski. Tak jakby ten bolec był w zaworze za krótki, a głowica jest zakręcona do oporu. Więc gdzie jest problem. Chyba nie mam 15 głowic uszkodzonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.07.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Samochód to zły przykład bo ciecz w silniku ma temperaturę 90C, a grzejniki u mnie to 45-50C. U mnie sytuacja jest odwrotna. Temp. w pokoju 21 głowica ustawiona na 3 i jedna kreska czyli 21C i dalej jest otwarta. Żeby się zamknęła to muszę ją skręcić o 3 kreski. Tak jakby ten bolec był w zaworze za krótki, a głowica jest zakręcona do oporu. Więc gdzie jest problem. Chyba nie mam 15 głowic uszkodzonych. akurat po 4 km nie powinien mieć aż 90 st, ale mniejsza z tym, kopać się z koniem nie będę jeśli kupiles glowice do odpowiedniej wkładki, to nie może być bolec za krótki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.07.2013 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 akurat po 4 km nie powinien mieć aż 90 st, ale mniejsza z tym, kopać się z koniem nie będę jeśli kupiles glowice do odpowiedniej wkładki, to nie może być bolec za krótki Głowice są odpowiednie do tego typu grzejnika. Więc co jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.07.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Przywrocic dzialanie zgodne z instrukcja. Czytac kazdy umie, ale ze zrozumieniem juz nie. tego nie pisałeś, nie świruj ewidentnie masz problem i z pisownią i z wyrażaniem myśli, ale OK, zamknijmy wieko nad tą trumną. sprawdź działanie głowicy: 1. zdejmij głowicę z grzejnika 2. zmierz temp w pomieszczeniu 3. w miejscu pomiaru potrzymaj (tylko na litość boską nie w ręku) głowicę ustawioną na zmierzoną wcześniej temperaturę 4 po kilku minutach sprawdź położenie trzpienia zamykającego w głowicy tzn. skręcasz głowicę na mniejszą temperaturę i obserwujesz zachowanie trzpienia (wyłazi jeszcze czy nie) dowiesz się czy przykład z silnikiem był adekwatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.07.2013 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 tego nie pisałeś, nie świruj ewidentnie masz problem i z pisownią i z wyrażaniem myśli, ale OK, zamknijmy wieko nad tą trumną. sprawdź działanie głowicy: 1. zdejmij głowicę z grzejnika 2. zmierz temp w pomieszczeniu 3. w miejscu pomiaru potrzymaj (tylko na litość boską nie w ręku) głowicę ustawioną na zmierzoną wcześniej temperaturę 4 po kilku minutach sprawdź położenie trzpienia zamykającego w głowicy tzn. skręcasz głowicę na mniejszą temperaturę i obserwujesz zachowanie trzpienia (wyłazi jeszcze czy nie) dowiesz się czy przykład z silnikiem był adekwatny. Wielkie dzięki już sprawdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.07.2013 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Jeszcze jedna prośbaMożesz zobaczyć tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214544-Instalacja-CO-poprawno%C5%9B%C4%87-wykonania&p=5940012#post5940012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.07.2013 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 tego nie pisałeś, nie świruj ewidentnie masz problem i z pisownią i z wyrażaniem myśli, ale OK, zamknijmy wieko nad tą trumną. sprawdź działanie głowicy: 1. zdejmij głowicę z grzejnika 2. zmierz temp w pomieszczeniu 3. w miejscu pomiaru potrzymaj (tylko na litość boską nie w ręku) głowicę ustawioną na zmierzoną wcześniej temperaturę 4 po kilku minutach sprawdź położenie trzpienia zamykającego w głowicy tzn. skręcasz głowicę na mniejszą temperaturę i obserwujesz zachowanie trzpienia (wyłazi jeszcze czy nie) dowiesz się czy przykład z silnikiem był adekwatny. Sprawdziłem i trzpień po skręceniu wysuwa się. Jakie z tego wnioski, bo nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.07.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Sprawdziłem i trzpień po skręceniu wysuwa się. Jakie z tego wnioski, bo nie rozumiem. wyjaśnij: wykonałem p-ty 1-4. w p-cie 3 głowica leżała 5?10? min. potem przykręciłem jeszcze głowicę na mniejszą temperaturę, a ten trzpień jeszcze się wysunął - tak było? jeśli tak, ile sie wysunął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.07.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Jeszcze jedna prośba Możesz zobaczyć tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214544-Instalacja-CO-poprawno%C5%9B%C4%87-wykonania&p=5940012#post5940012 skoro pytasz tutaj podaj temperatury zasilania podłogówki i grzejników. podaj ilość grzejników lub moc zainstalowaną i powierzchnię podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 15.07.2013 04:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 skoro pytasz tutaj podaj temperatury zasilania podłogówki i grzejników. podaj ilość grzejników lub moc zainstalowaną i powierzchnię podłogówki Temp zasil podłogówki 35-38C,grzejników 45-50C Pow. podłogówki 40 m2 i ilość grzejników to 20 o łącznej mocy 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts