Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawne działanie głowic termostatycznych

KaliMi

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnośnie głowic termostatycznych Buderus zamontowanych na grzejnikach tej samej marki z wbudowanymi zaworami termostatycznymi i podłączeniem dolnym.

Minionej zimy po zamontowaniu głowic stwierdziłem, że źle sterują one temperaturą w pomieszczeniu.

Wg danych z instrukcji głowicy:

2 - 16C

3 - 20C

4 - 24C

każda kreska to jeden stopień C.

U mnie wskazania były przesunięte o około 3C

2 - 19C

3 - 23C

Czym może to być spowodowane.

Dodam że ustawienia te były na wszystkich głowicach a grzejniki nie miały regulowanego przepływu na kryzach przy zaworze.

Jak przywrócić ich poprawne działanie bo nie sądzę aby były wszystkie uszkodzone.

Jak sam mogę wykonać regulację przepływu w tych grzejnikach.

nawet sobie z tego nie zdajesz sprawy pewnie..., jak również z tego, że mylnie łączysz działanie głowicy z przepływem medium grzewczego przez grzejnik, co gorsze, twoja pierwsza wypowiedź sugeruje jakoby głowice wcześniej działały poprawnie, a teraz się popsuły, a to już jest ewidentne szkalowanie produktu i producenta, bo sam wiesz że tak nie było. skoro uważasz że głowica gdzie element ciepłoczuły jest zamontowany w odległości 6-8cm od źródła ciepła zmierzy ci temperaturę w pomieszczeniu 3m dalej, to pomyśl nad sobą, albo...

czym prędzej dzwoń do producenta głowic, niech przysyła serwis fabryczny i kalibruje ci ewidentnie bublowate głowice, albo wymienia na nowe, pozbawione wad :lol2:

podejrzewam, że prędzej podjadą z kaftanem ...

nawet sobie z tego nie zdajesz sprawy pewnie..., jak również z tego, że mylnie łączysz działanie głowicy z przepływem medium grzewczego przez grzejnik, co gorsze, twoja pierwsza wypowiedź sugeruje jakoby głowice wcześniej działały poprawnie, a teraz się popsuły, a to już jest ewidentne szkalowanie produktu i producenta, bo sam wiesz że tak nie było. skoro uważasz że głowica gdzie element ciepłoczuły jest zamontowany w odległości 6-8cm od źródła ciepła zmierzy ci temperaturę w pomieszczeniu 3m dalej, to pomyśl nad sobą, albo...

czym prędzej dzwoń do producenta głowic, niech przysyła serwis fabryczny i kalibruje ci ewidentnie bublowate głowice, albo wymienia na nowe, pozbawione wad :lol2:

Po pierwsze nie szkaluje producenta tylko opisuje problem jaki mam.

Po drugie głowice od początku działały niepoprawnie - naucz się czytać ze zrozumieniem.

A tak na marginesie no nie wiedziałem że temperatura przy grzejniku i 3m dalej w pomieszczeniu może się różnić o 3C :o

Zakładając temat na forum liczę na życzliwość i pomoc innych bo po to jest forum a nie na jakieś wymądrzanie.

Jak nie masz ochoty pomagać to nie pisz.

A z tym kaftanem to masz jakieś doświadczenia.

Po pierwsze nie szkaluje producenta tylko opisuje problem jaki mam.

Po drugie głowice od początku działały niepoprawnie - naucz się czytać ze zrozumieniem.

A tak na marginesie no nie wiedziałem że temperatura przy grzejniku i 3m dalej w pomieszczeniu może się różnić o 3C :o

Zakładając temat na forum liczę na życzliwość i pomoc innych bo po to jest forum a nie na jakieś wymądrzanie.

Jak nie masz ochoty pomagać to nie pisz.

A z tym kaftanem to masz jakieś doświadczenia.

A tak na marginesie no nie wiedziałem że temperatura przy grzejniku i 3m dalej w pomieszczeniu może się różnić o 3C :o.

No to się właśnie dowiedziałeś :) czyli jednak ci pomogłem

chcesz empirycznie?

po wyłączeniu silnika samochodu z trasy 4km, otwórz maskę i przyłóż rękę w odległości 6 cm od bloku silnika, potem tę sama rękę odsuń na 3m od samochodu - może poczujesz różnicę.

No to się właśnie dowiedziałeś :) czyli jednak ci pomogłem

chcesz empirycznie?

po wyłączeniu silnika samochodu z trasy 4km, otwórz maskę i przyłóż rękę w odległości 6 cm od bloku silnika, potem tę sama rękę odsuń na 3m od samochodu - może poczujesz różnicę.

Samochód to zły przykład bo ciecz w silniku ma temperaturę 90C, a grzejniki u mnie to 45-50C.

U mnie sytuacja jest odwrotna. Temp. w pokoju 21 głowica ustawiona na 3 i jedna kreska czyli 21C i dalej jest otwarta.

Żeby się zamknęła to muszę ją skręcić o 3 kreski.

Tak jakby ten bolec był w zaworze za krótki, a głowica jest zakręcona do oporu.

Więc gdzie jest problem.

Chyba nie mam 15 głowic uszkodzonych.

Samochód to zły przykład bo ciecz w silniku ma temperaturę 90C, a grzejniki u mnie to 45-50C.

U mnie sytuacja jest odwrotna. Temp. w pokoju 21 głowica ustawiona na 3 i jedna kreska czyli 21C i dalej jest otwarta.

Żeby się zamknęła to muszę ją skręcić o 3 kreski.

Tak jakby ten bolec był w zaworze za krótki, a głowica jest zakręcona do oporu.

Więc gdzie jest problem.

Chyba nie mam 15 głowic uszkodzonych.

akurat po 4 km nie powinien mieć aż 90 st, ale mniejsza z tym, kopać się z koniem nie będę

jeśli kupiles glowice do odpowiedniej wkładki, to nie może być bolec za krótki

Przywrocic dzialanie zgodne z instrukcja.

Czytac kazdy umie, ale ze zrozumieniem juz nie.

tego nie pisałeś, nie świruj

ewidentnie masz problem i z pisownią i z wyrażaniem myśli, ale OK, zamknijmy wieko nad tą trumną.

sprawdź działanie głowicy:

1. zdejmij głowicę z grzejnika

2. zmierz temp w pomieszczeniu

3. w miejscu pomiaru potrzymaj (tylko na litość boską nie w ręku) głowicę ustawioną na zmierzoną wcześniej temperaturę

4 po kilku minutach sprawdź położenie trzpienia zamykającego w głowicy tzn. skręcasz głowicę na mniejszą temperaturę i obserwujesz zachowanie trzpienia (wyłazi jeszcze czy nie)

dowiesz się czy przykład z silnikiem był adekwatny.

ewidentnie masz problem i z pisownią i z wyrażaniem myśli, ale OK, zamknijmy wieko nad tą trumną.

3. w miejscu pomiaru potrzymaj (tylko na litość boską nie w ręku) głowicę ustawioną na zmierzoną wcześniej temperaturę

4 po kilku minutach sprawdź położenie trzpienia zamykającego w głowicy tzn. skręcasz głowicę na mniejszą temperaturę i obserwujesz zachowanie trzpienia (wyłazi jeszcze czy nie)

Wielkie dzięki już sprawdzam.

Sprawdziłem i trzpień po skręceniu wysuwa się.

Jakie z tego wnioski, bo nie rozumiem.:eek:

Sprawdziłem i trzpień po skręceniu wysuwa się.

Jakie z tego wnioski, bo nie rozumiem.:eek:

wyjaśnij:

wykonałem p-ty 1-4. w p-cie 3 głowica leżała 5?10? min. potem przykręciłem jeszcze głowicę na mniejszą temperaturę, a ten trzpień jeszcze się wysunął - tak było?

jeśli tak, ile sie wysunął?

skoro pytasz tutaj

podaj temperatury zasilania podłogówki i grzejników. podaj ilość grzejników lub moc zainstalowaną i powierzchnię podłogówki