KaliMi 15.07.2013 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 wyjaśnij: wykonałem p-ty 1-4. w p-cie 3 głowica leżała 5?10? min. potem przykręciłem jeszcze głowicę na mniejszą temperaturę, a ten trzpień jeszcze się wysunął - tak było? jeśli tak, ile sie wysunął? Przyjmujac ze na 5 jest pozycja 0, to skrecajac glowice na 4 trzpen wysuwa sie o okolo 1 mm, na 3 - 2 mm, na 2 - 3 mm. Roznica w polozeniach skrajnych to okolo 4,5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.07.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Temp zasil podłogówki 35-38C,grzejników 45-50C Pow. podłogówki 40 m2 i ilość grzejników to 20 o łącznej mocy 9kW. 50stC w grzejnikach schłodzisz max o 9-11st (no przepływ też ważny, ale jak 1,5-2l/min to tyle), podłogówka max 6-7st schłodzenia, w teorii może działać wspólny powrót do zaworu 3D na podmieszanie (jesteś na granicy temp zasilania podłogówki przy max obciążeniu), jednak ja zrobiłbym tak jak kolega w tamtym wątku radził - tzn osobne podmieszanie z podłogówki - za duża różnica w mocach układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.07.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 (edytowane) Przyjmujac ze na 5 jest pozycja 0, to skrecajac glowice na 4 trzpen wysuwa sie o okolo 1 mm, na 3 - 2 mm, na 2 - 3 mm. Roznica w polozeniach skrajnych to okolo 4,5 mm. Ja nie pytam jak pracuje trzpień gdy kręcisz głowicą jeszcze raz temp w pomieszczeniu - 20stC, na głowicy odpowiada to nastawie - 3, zdejmujesz głowicę z grzejnika ustawiasz pokrętło na 3, kładziesz głowicę na krześle w środku pokoju czy gdzie tam zmierzyłeś te 21stC na 10 min. potem bierzesz w łapę i skręcasz głowicę na 2 i obserwujesz czy trzpień jeszcze wyłazi - jak nie to głowica OK, jak tak to nie bardzo, co jest dość dziwne, ale... oczywiście można by przełożyć pokrętło - w końcu ktoś to zlożył to i rozłożyć i ponownie złożyć dać sie powinno, ale nie lepiej przestawić się na nowe temperatury numerków.? Edytowane 15 Lipca 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 15.07.2013 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Ja nie pytam jak pracuje trzpień gdy kręcisz głowicą jeszcze raz temp w pomieszczeniu - 20stC, na głowicy odpowiada to nastawie - 3, zdejmujesz głowicę z grzejnika ustawiasz pokrętło na 3, kładziesz głowicę na krześle w środku pokoju czy gdzie tam zmierzyłeś te 21stC na 10 min. potem bierzesz w łapę i skręcasz głowicę na 2 i obserwujesz czy trzpień jeszcze wyłazi - jak nie to głowica OK, jak tak to nie bardzo, co jest dość dziwne, ale... oczywiście można by przełożyć pokrętło - w końcu ktoś to zlożył to i rozłożyć i ponownie złożyć dać sie powinno, ale nie lepiej przestawić się na nowe temperatury numerków.? Witam Trochę się wysuwa (ok 1 mm). A jakby się nie wysuwał to co by to oznaczało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 15.07.2013 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 50stC w grzejnikach schłodzisz max o 9-11st (no przepływ też ważny, ale jak 1,5-2l/min to tyle), podłogówka max 6-7st schłodzenia, w teorii może działać wspólny powrót do zaworu 3D na podmieszanie (jesteś na granicy temp zasilania podłogówki przy max obciążeniu), jednak ja zrobiłbym tak jak kolega w tamtym wątku radził - tzn osobne podmieszanie z podłogówki - za duża różnica w mocach układu Witam Dzięki za poradę, wiem że muszę oddzielić powrót grzejników od powrotu podłogówki żeby nie podnosić temp.na podłogówce. Ale moje pytanie jest takie. Gdzie mam później ten powrót podłogówki wpiąć, bezpośrednia przy powrocie do kotła czy przed zaworem 4D tak jak grzejniki. Czy może nie ma to znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.07.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Witam Dzięki za poradę, wiem że muszę oddzielić powrót grzejników od powrotu podłogówki żeby nie podnosić temp.na podłogówce. Ale moje pytanie jest takie. Gdzie mam później ten powrót podłogówki wpiąć, bezpośrednia przy powrocie do kotła czy przed zaworem 4D tak jak grzejniki. Czy może nie ma to znaczenia. przed zaworem, w innym przypadku po co by był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.07.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Witam Trochę się wysuwa (ok 1 mm). A jakby się nie wysuwał to co by to oznaczało. Jakby się nie wysuwało to byłoby OK. temperatura osiągnięta - grzejnik odciety, a tak jakiś minimalny przepływ jest (15-20%) i kalafior grzeje w najlepsze. Dziwne masz te głowice, powiem ci, czyli musisz ustawiać o numerek mniej jesli chcesz regulację potrzebną temperaturą. swoją drogą tego jeszcze nie miałem, a może po prostu nikt na to nie zwracał uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 15.07.2013 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Jakby się nie wysuwało to byłoby OK. temperatura osiągnięta - grzejnik odciety, a tak jakiś minimalny przepływ jest (15-20%) i kalafior grzeje w najlepsze. Dziwne masz te głowice, powiem ci, czyli musisz ustawiać o numerek mniej jesli chcesz regulację potrzebną temperaturą. swoją drogą tego jeszcze nie miałem, a może po prostu nikt na to nie zwracał uwagi? Dziekuje bardzo za wszystki informacje. Temat zamkniety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts