Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zrobić węgarek

Recommended Posts

zgodnie z teorią o szczelności - będzie źle ale... szczerze mówiąc, olej to :)

:o Nie mogę tego olać , muszę to mieć zrobione profesjonalnie zgodnie ze sztuką :)

Wystarczy że w starym lokum oglądam sczerniałe węgarki od środka ( wlazła wilgoć + mostek termiczny )

To znaczy że będzie za szczelno z zewnątrz ? ( wewnątrz już mam listwy )

Edytowane przez modena

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdybym się zdecydowała na taśmę rozprężną to ile powinno się zostawić tej szczeliny między ramą a węgarkiem żeby tam się wygodnie zmieściła ?

Czy taśma rozprężna zamiast listwy dylatacyjnej to lepsze rozwiązanie ?

Oczywiście wkładać tą taśmę rozprężną po otynkowaniu na końcu , prawda ?

Czy taśma rozprężna zamiast listwy dylatacyjnej to lepsze rozwiązanie ?

w mej ocenie - tak

Oczywiście wkładać tą taśmę rozprężną po otynkowaniu na końcu , prawda ?

moim zdaniem - tak

Wystarczy że w starym lokum oglądam sczerniałe węgarki od środka ( wlazła wilgoć + mostek termiczny )

to ewentualnie efekt złego montażu i na pewno braku odpowiedniej do zawartości wilgoci w powietrzu temperatury we wnętrzu i wentylacji (raczej jej braku)

Gdybym się zdecydowała na taśmę rozprężną to ile powinno się zostawić tej szczeliny między ramą a węgarkiem żeby tam się wygodnie zmieściła ?
Wystarczy zastosować taśmę najtańszą 5/10 i dla niej wystarczy szczelina 5 mm by spokojnie ją w niej umieścić Edytowane przez nikt ważny

to ewentualnie efekt złego montażu i na pewno braku odpowiedniej do zawartości wilgoci w powietrzu temperatury we wnętrzu i wentylacji (raczej jej braku)

Tak , właśnie taka kumulacja przyczyn występuje . Zwłaszcza w kuchni .

No i teraz osiołkowi w żłoby dano w jedno listwy w drugie taśmy rozprężne :rolleyes: co tu wybrać żeby sobie nie zrobić kuku?

Listwa przyokienna z siaką jest super - tylko tak jak wspomniałem, burzy cała idee montażu zgodnego z zasadą szczelniej od środka niż od zewnątrz - realnie będzie tak że jest tak samo szczelnie z obu strony i ortodoksi będą mieli problem ;)

Nie planuję łaźni w domu :)

A zimą, przy WM będę pewnie wręcz łaknął wilgoci w powietrzu

kuku ? \

a olej ortodoksów i teoretyków, i zrób tak by było ładnie - daj listwę dylatacyjną z siatką (koniecznie), i tyle

Najważniejsze by cokolwiek było, najgorsze rozwiązanie z możliwych to struktura dotykająca bezpośrednio okna - po maksimum dwu latach spęka i pozwoli na penetrację deszczu w głąb

eeeeeetam, od razu udusi ;) To ci odda wilgoć do ściany :) o której wogóle w tych rozważaniach się nie mówi :)

No niby tak , ale weź pod uwagę że moje ściany będą zamalowane lateksową farbą z jednej strony a styropian z drugiej strony , żeby przypadkiem nawet nie próbowały "oddychania " . Ta wilgoć mi się tam przypadkiem nie zakisi ....;)

Od środka piankę mam zasmarowaną silikonem , wentylacja mechaniczna .

oczywiście obawiam się bardziej tej wilgoci która wleci z zewnątrz ,przez jakieś szczeliny :rolleyes: