Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile m2 potrzeba na schody dwubiegowe

12michal

Recommended Posts

Proszę o pomoc

W tym projekcie: http://z500.pl/projekt/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html

chciałbym w miejscu małej łazienki tej 2,6 m2 zrobić schody lane betonowe na poddasze. Na poddaszu będzie jeden wielki pokój.

Liczę się z tym, że trzeba zabrać trochę m2 z pokoju nad łazienką i trochę z holu.

Chcę aby schody były lane betonowe, najlepiej dwubiegowe ze spocznikiem a pod drugim biegiem na górę chcę zmieścić wąską łazienkę - WC.

Łazienka ma szerokość 202 cm, czyli szerokość jednego biegu wyjdzie 95 cm + ścianka pomiędzy biegami 12 cm. Wiem więc jaka będzie szerokość schodów/biegów.

Ale na długość łazienka ma niestety tylko 130 cm i tu jest problem.

Chciałbym wiedzieć ile potrzebuję wydłużyć tą długość 130 cm żeby zmieściły się schody/bieg - chcę wiedzieć ile m2 muszę mieć w płaszczyźnie poziomej aby zmieściły się takie schody dwubiegowe.

W ostateczności mogłyby być schody zabiegowe, na takie potrzeba pewnie mniej miejsca.

Mam nadzieję, że w miarę czytelnie to opisałem.

Proszę o pomoc

Edytowane przez 12michal

Daje to 16 wysokości po około 18 cm ( w zaokrągleniu czyli 15 trepów , Czyli ze spocznikiem o szerokości 90 cm będzie to około 2,9 m.

Przy chodach zabiegowych bez spocznika można ten wymiar skrócić nieco do jakichś 2,5 do może nawet 2 m. Trzeba zrobić projekt i wtedy wyjdzie.

Tylko po co chcesz odlewać schody z betonu? Nie lepiej lekkie schody samonośne z drewna?

Dzięki za odpowiedź.

A po ile liczyłeś stopnicę ?

Przy 27 cm głębokości stopnicy i przy 7 stopniach wys 18 cm w jednym biegu + spocznik jako 8 stopień szer 90 cm = 2,79 m długość jaką potrzebuję

I to jest chyba ten wymiar, którego szukałem. Jeśli się mylę to proszę o poprawki

Wychodzi jednak trochę dużo na długość, musiałbym sporo zabrać z pokoju nad łazienką.

Zdecyduję się więc pewnie na schody zabiegowe

Ale wymiarów schodów zabiegów już nie mam pojęcia jak obliczyć, pomożesz ?

Schody chcę z betonu, ponieważ wydaje mi się, że są łatwiejsze w wykonaniu i tańsze. Poza tym pod schodami chcę zmieścić WC i lane schody dają mi od razu strop nad tą łazienką i ścianę boczna.

Wylewanie schodów betonowych w obecnej sytuacji to przepraszam za wyrażenie;)głupiego robota

Schody wyjdą o wiele drożej o ile zamierzasz je potem wyłożyć drewnem

Można zrobić schody drewniane pełne samonośne i pod nimi można zabudować co się tylko chce

Z tym że o ile schody ze spocznikiem są najbardziej przyjazne do wszelkich zabudów pod nimi

o tyle z usytuowaniem ich w małej klitce jest już gorzej

Jest to typ schodów który potrzebuje najwięcej miejsca

Naszkicuj na tym planie gdzie ma być wejście i możliwe warianty wyjścia to może sklecę Ci na szybko coś w StairCon

ale raczej będą to schody zabiegowe coś w stylu z załączonych wizualizacji z tym ze u Ciebie mogą być w wersji z podstopniami czyli pełneSnap_2013.06.23 11.57.13_001.jpgSnap_2013.06.23 11.58.21_002.jpgSnap_2013.06.23 12.00.02_003.jpgSnap_2013.06.23 12.00.40_004.jpgSnap_2013.06.23 12.03.53_005.jpg

Rozmawiałem z zaprzyjaźnionym wykonawcą, wylanie takich schodów to ok 3 000 z materiałem no i później jak piszesz obłożenie np drewnem.

Znajomy pracuje w stolarni więc może koszt całkowity takich schodów lanych nie będzie jakiś kosmiczny.

Jeśli drewniane samonośne to raczej z podstopniami tak jak piszesz, ponieważ chcę mieć łazienkę pod tymi schodami.

Z dwubiegowych po powyższych przeliczeniach już zrezygnowałem bo szkoda mi tyle miejsca.

Będą więc na pewno zabiegowe.

Jeśli mógłbyś coś naszkicować to będę bardzo wdzięczny.

Poniżej szkic o który prosiłeś.

Max powierzchnia jaką mogę przeznaczyć na schody tez jest zaznaczona - 202 cm x 220 cm = 4,44 m2

http://img819.imageshack.us/img819/989/te5t.jpg

Uploaded with ImageShack.us