12michal 13.07.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 (edytowane) Proszę o pomocW tym projekcie: http://z500.pl/projekt/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.htmlchciałbym w miejscu małej łazienki tej 2,6 m2 zrobić schody lane betonowe na poddasze. Na poddaszu będzie jeden wielki pokój.Liczę się z tym, że trzeba zabrać trochę m2 z pokoju nad łazienką i trochę z holu.Chcę aby schody były lane betonowe, najlepiej dwubiegowe ze spocznikiem a pod drugim biegiem na górę chcę zmieścić wąską łazienkę - WC. Łazienka ma szerokość 202 cm, czyli szerokość jednego biegu wyjdzie 95 cm + ścianka pomiędzy biegami 12 cm. Wiem więc jaka będzie szerokość schodów/biegów.Ale na długość łazienka ma niestety tylko 130 cm i tu jest problem.Chciałbym wiedzieć ile potrzebuję wydłużyć tą długość 130 cm żeby zmieściły się schody/bieg - chcę wiedzieć ile m2 muszę mieć w płaszczyźnie poziomej aby zmieściły się takie schody dwubiegowe. W ostateczności mogłyby być schody zabiegowe, na takie potrzeba pewnie mniej miejsca.Mam nadzieję, że w miarę czytelnie to opisałem.Proszę o pomoc Edytowane 13 Lipca 2013 przez 12michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 14.07.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Jaka jest wysokość pomieszczenia wraz z grubością stropu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 14.07.2013 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 (edytowane) Wysokość pomieszczeń na parterze to 2,65 m. Strop będzie gęstożebrowy teriva, więc jego grubość to ok 25 cm Edytowane 14 Lipca 2013 przez 12michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 14.07.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Daje to 16 wysokości po około 18 cm ( w zaokrągleniu czyli 15 trepów , Czyli ze spocznikiem o szerokości 90 cm będzie to około 2,9 m. Przy chodach zabiegowych bez spocznika można ten wymiar skrócić nieco do jakichś 2,5 do może nawet 2 m. Trzeba zrobić projekt i wtedy wyjdzie. Tylko po co chcesz odlewać schody z betonu? Nie lepiej lekkie schody samonośne z drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 14.07.2013 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedź.A po ile liczyłeś stopnicę ?Przy 27 cm głębokości stopnicy i przy 7 stopniach wys 18 cm w jednym biegu + spocznik jako 8 stopień szer 90 cm = 2,79 m długość jaką potrzebujęI to jest chyba ten wymiar, którego szukałem. Jeśli się mylę to proszę o poprawkiWychodzi jednak trochę dużo na długość, musiałbym sporo zabrać z pokoju nad łazienką.Zdecyduję się więc pewnie na schody zabiegoweAle wymiarów schodów zabiegów już nie mam pojęcia jak obliczyć, pomożesz ? Schody chcę z betonu, ponieważ wydaje mi się, że są łatwiejsze w wykonaniu i tańsze. Poza tym pod schodami chcę zmieścić WC i lane schody dają mi od razu strop nad tą łazienką i ścianę boczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 14.07.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Niestety. ołówek w dłoń i trzeba narysować na papierze lub w jakimś programie graficznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 15.07.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Wylewanie schodów betonowych w obecnej sytuacji to przepraszam za wyrażenie;)głupiego robota Schody wyjdą o wiele drożej o ile zamierzasz je potem wyłożyć drewnem Można zrobić schody drewniane pełne samonośne i pod nimi można zabudować co się tylko chce Z tym że o ile schody ze spocznikiem są najbardziej przyjazne do wszelkich zabudów pod nimi o tyle z usytuowaniem ich w małej klitce jest już gorzej Jest to typ schodów który potrzebuje najwięcej miejsca Naszkicuj na tym planie gdzie ma być wejście i możliwe warianty wyjścia to może sklecę Ci na szybko coś w StairCon ale raczej będą to schody zabiegowe coś w stylu z załączonych wizualizacji z tym ze u Ciebie mogą być w wersji z podstopniami czyli pełne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 15.07.2013 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Rozmawiałem z zaprzyjaźnionym wykonawcą, wylanie takich schodów to ok 3 000 z materiałem no i później jak piszesz obłożenie np drewnem.Znajomy pracuje w stolarni więc może koszt całkowity takich schodów lanych nie będzie jakiś kosmiczny. Jeśli drewniane samonośne to raczej z podstopniami tak jak piszesz, ponieważ chcę mieć łazienkę pod tymi schodami.Z dwubiegowych po powyższych przeliczeniach już zrezygnowałem bo szkoda mi tyle miejsca.Będą więc na pewno zabiegowe.Jeśli mógłbyś coś naszkicować to będę bardzo wdzięczny.Poniżej szkic o który prosiłeś.Max powierzchnia jaką mogę przeznaczyć na schody tez jest zaznaczona - 202 cm x 220 cm = 4,44 m2 http://img819.imageshack.us/img819/989/te5t.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 16.07.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Wyszło mw coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 18.07.2013 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Ładne Ci wyszło to coś - dzięki Chciałbym aby schody wyglądały mniej więcej tak: (chyba jest więcej schodów prostych a mniej zabiegowych) Lub coś takiego jak na projekcie w zdjęciu nr 3 z takim dużym schodem przed drugim biegiem - o ile się coś takiego zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 19.07.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Robiąc więcej stopni prostych zabierasz miejsce dla zabiegowych które będą jeszcze węższe a co za tym idzie mniej wygodne ale to już Twoja decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 20.07.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Będą węższe albo wyższe. I tak i tak będą niewygodne a nawet trudne do pokonania przy schodzeniu. Spocznik w tym wymiarze to fanaberia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 23.07.2013 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Rozumiem, zostanę więc pewnie przy takich, które zaprojektowałeś, pokaże mojemu architektowi przy adaptacji.Dzięki wielkie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts