Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pinka montażowa zamiast natrysku pianą PUR

Barth3z

Recommended Posts

Dziś byłem na zakupach w jednym z marketów budowlanych i zakupiłem piankę montażową poliuretanową 750ml za 9,95zł brutto. Zobaczyłem na etykiecie wydajność z jednej puszki: 42L. Licząc na szybkiego wychodzi mi, że za ok. 2500zł opiankuję 100m2 dachu na grubość 10cm.

Czy coś źle liczę? czy rzeczywiście to tak tanio wychodzi ?

Nie wiem tylko czy jest to pianka zamknięto-komórkowa czy otwarto-komórkowa.

Dziś byłem na zakupach w jednym z marketów budowlanych i zakupiłem piankę montażową poliuretanową 750ml za 9,95zł brutto. Zobaczyłem na etykiecie wydajność z jednej puszki: 42L. Licząc na szybkiego wychodzi mi, że za ok. 2500zł opiankuję 100m2 dachu na grubość 10cm.

Czy coś źle liczę? czy rzeczywiście to tak tanio wychodzi ?

he he ...

zapomnij o takiej wydajności ...

Wez worek 50 litrowy i cala puszke pianki wypsikaj do tego worka. Bedziesz w stanie +/- ocenic wydajnosc :)

Sprawdziłem, ale w nieco inny sposób. Miałem do zapiankowania szczelinę 10cmx10cm o długości 10m. Wg wyliczeń (42L z jednej puszki) na zapełnienie tej dziury powinno wystarczyć ok. 2,5 pojemnika. Wyszło 3,5, czyli wydajność z jednej puszki 750ml ok. 28L. Troszkę mniej niż na etykiecie, ale i tak ponad 2x taniej niż z natrysku (pomijam fakt, że musiałem to robić sam i nie jest tak szybo jak przy natrysku).

DSC_0337.jpg

Jeśli ktoś nie planuje 10cm warstwy tylko jakieś strefy do zapełnienia, to napewno w tym sposobem będzie taniej. Dodatkowo okazuje się, że piany montażowe mają ok. 80% komór zamkniętych.