Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłacze ze skrzynki do domu-kabel

Recommended Posts

Witam, jak w temacie - chciałem zapytac specjalistów o przyłacze energetyczne a konkretnie o kabel łaczacy skrzynkę elektryczna z domem. CXhcę sam połozyc kable elektryczne tzn okablowac punkty swietlne i gniazda, wlaczniki i doprowadzic to do miejsca gdzie bedzie rozdzielnia - reszte pracy wykona elektryk. Ale to za dwa- trzy tygodnie. Do tego czasu chce wprowadzic prad do domu i tu pojawia sie moje pytanie. W projekcie mam podany kabel 4x25 ale projektant skreslił i wpisał 4x10. Zastanawiam się czy to wystarczy. Projektowana moc 25kW, w domu bedzie pompa ciepła i reku, najwiekszym pozeraczem pradu bedzie kuchenka indukcyjna. Czy te 4x10 jest wystarczajace?

Nic mi to nie mówi, dane które otrzymałem z kalkulatora są dla mnie niezrozumiałe - pytałem czy taki kabel jest wystarczająco gruby aby dać prąd na cały dom czy lepiej dać 4x16. Z tego co wiem to indukcja przy 3-4palnikach zalaczonych moze niezle obciazyc instalacje, do tego rozruch pompy i pare innych urzadzen, poza tym min. jedno gniazdo musi byc 3fazowe - stad pytanie czy taki kabel wystarczy

Witam, jak w temacie - chciałem zapytac specjalistów o przyłacze energetyczne a konkretnie o kabel łaczacy skrzynkę elektryczna z domem. CXhcę sam połozyc kable elektryczne tzn okablowac punkty swietlne i gniazda, wlaczniki i doprowadzic to do miejsca gdzie bedzie rozdzielnia - reszte pracy wykona elektryk. Ale to za dwa- trzy tygodnie. Do tego czasu chce wprowadzic prad do domu i tu pojawia sie moje pytanie. W projekcie mam podany kabel 4x25 ale projektant skreslił i wpisał 4x10. Zastanawiam się czy to wystarczy. Projektowana moc 25kW, w domu bedzie pompa ciepła i reku, najwiekszym pozeraczem pradu bedzie kuchenka indukcyjna. Czy te 4x10 jest wystarczajace?

1. A jaka będzie długość tego kabla bo to zasadnicze pytanie!?

2. Jaki rodzaj kabla miedziany czy aluminiowy. I jaki był w projekcie.

Zresztą tamat już się przewijał wystarczy poszukać trochę a nie zakładać nowy wątek.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?6159-Przekr%C3%B3j-przewodu-zasilaj-cego-budynek-pilne

Edytowane przez fenix2

A ja właśnie usłyszałem w elektrowni ze piatą żyłę koloru zielono żółtego podłacza się do uziomu znajdującego się w skrzynce elektrycznej w granicy działki - stąd w ZE Słupsk nie stosuje się w ogóle kabli czterożyłowych. Dlaczego chce miedziany - bo nie lubię amelinium, a tak poważnie w obecnym mieszkaniu miałem już 2 razy pożar instalacji aluminiowej i mam do niej uraz, st ad moje chciejstwo

A ja właśnie usłyszałem w elektrowni ze piatą żyłę koloru zielono żółtego podłacza się do uziomu znajdującego się w skrzynce elektrycznej w granicy działki - stąd w ZE Słupsk nie stosuje się w ogóle kabli czterożyłowych. Dlaczego chce miedziany - bo nie lubię amelinium, a tak poważnie w obecnym mieszkaniu miałem już 2 razy pożar instalacji aluminiowej i mam do niej uraz, st ad moje chciejstwo

Ten uziom w skrzynce i tak jest podłączony do PEN.

To co słyszałeś o piątej żyle ma kwestionować kwalifikacje projektanta???

Po raz kolejny na tym forum obiegowa plotka aspiruje do "obowiązującego" standardu.

Nie stawiaj znaku równości pomiędzy wyeksploatowaną aluminiową instalacją w mieszkaniu a linią kablową.

Ale może zapytasz w ZE kiedy zrezygnują z aluminium na rzecz miedzi i może też powiedzą Ci kiedy piątą żyłę będą prowadzić od transformatora przez całą długość linii?

I weź coś na przywrócenie pamięci byś znów o czymś nie zapomniał tak jak zapomniałeś o uziomie fundamentowym.

Również jestem ciekaw jaka jest ta odpowiednia ilość szpilek

I dalej nie wiem nic...

Dostałeś już komplet podpowiedzi do swoich pytań.

Chcesz no to masz, kabel ziemny miedziany YKY min. 10mm2, jeśli jesteś przewrażliwiony to zafunduj sobie 16 a nawet 25mm2.

Piszesz, że Energetyka wymaga, więc zastosuj kabel 5-żyłowy.

Piszesz, że nie masz uziomu więc albo otok albo szpilki.

Ile szpilek? Nikt tego nie powie na odległość, może budujesz na torfowisku, a może na wysypisku.... słowem nikt na odległość nie wie jaki masz grunt pod nogami. I tutaj powinien wkroczyć lokalny ELEKTRYK z miernikiem, który zaproponuje rozwiązanie techniczne tego uziomu, wykona i pomierzy to co wykonał. Jeśli jest OK to tak zostawia, jeśli nie jest OK to wbija kolejne szpilki i kolejne i kolejne....

Reasumując, nie wszystko da się rozwiązać zdalnie przez Forum Muratora.

Edytowane przez robertsz

Może wystarczy jedna szpilka, może nie wystarczy, pytanie co chcemy osiągnąć?

Kluczem jest długość szpilki, rodzaj gruntu i jego czystość (gruz/beton/cegły/śmieci przysypane ziemią).

W czwartek dane mi było wbijać szpilkę w Zbrosławicach (okolice Tarnowskich Gór), uzyskaliśmy 14 om na 3 metrowej szpilce.

My załatwiliśmy jedną szpilką temat uziemienia.