santoszwp.pl 14.07.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Witam, jak w temacie - chciałem zapytac specjalistów o przyłacze energetyczne a konkretnie o kabel łaczacy skrzynkę elektryczna z domem. CXhcę sam połozyc kable elektryczne tzn okablowac punkty swietlne i gniazda, wlaczniki i doprowadzic to do miejsca gdzie bedzie rozdzielnia - reszte pracy wykona elektryk. Ale to za dwa- trzy tygodnie. Do tego czasu chce wprowadzic prad do domu i tu pojawia sie moje pytanie. W projekcie mam podany kabel 4x25 ale projektant skreslił i wpisał 4x10. Zastanawiam się czy to wystarczy. Projektowana moc 25kW, w domu bedzie pompa ciepła i reku, najwiekszym pozeraczem pradu bedzie kuchenka indukcyjna. Czy te 4x10 jest wystarczajace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 14.07.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 http://lumier.pl/kalkulator/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 14.07.2013 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Nic mi to nie mówi, dane które otrzymałem z kalkulatora są dla mnie niezrozumiałe - pytałem czy taki kabel jest wystarczająco gruby aby dać prąd na cały dom czy lepiej dać 4x16. Z tego co wiem to indukcja przy 3-4palnikach zalaczonych moze niezle obciazyc instalacje, do tego rozruch pompy i pare innych urzadzen, poza tym min. jedno gniazdo musi byc 3fazowe - stad pytanie czy taki kabel wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.07.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Nie jestem elektrykiem ale 4x10 nie dawałbym. Jeśli już to 4x16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.07.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) Witam, jak w temacie - chciałem zapytac specjalistów o przyłacze energetyczne a konkretnie o kabel łaczacy skrzynkę elektryczna z domem. CXhcę sam połozyc kable elektryczne tzn okablowac punkty swietlne i gniazda, wlaczniki i doprowadzic to do miejsca gdzie bedzie rozdzielnia - reszte pracy wykona elektryk. Ale to za dwa- trzy tygodnie. Do tego czasu chce wprowadzic prad do domu i tu pojawia sie moje pytanie. W projekcie mam podany kabel 4x25 ale projektant skreslił i wpisał 4x10. Zastanawiam się czy to wystarczy. Projektowana moc 25kW, w domu bedzie pompa ciepła i reku, najwiekszym pozeraczem pradu bedzie kuchenka indukcyjna. Czy te 4x10 jest wystarczajace? 1. A jaka będzie długość tego kabla bo to zasadnicze pytanie!? 2. Jaki rodzaj kabla miedziany czy aluminiowy. I jaki był w projekcie. Zresztą tamat już się przewijał wystarczy poszukać trochę a nie zakładać nowy wątek. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?6159-Przekr%C3%B3j-przewodu-zasilaj-cego-budynek-pilne Edytowane 16 Lipca 2013 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 16.07.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Tu obciążalność kabla ma znaczenie drugorzędne gdyż pierwszorzędne znaczenie ma wymóg minimalnego przekroju PEN.Wynosi on 10mm2 dla miedzi a 16mm2 dla aluminium.U siebie zastosowałbym YAKY 4x25 lub 35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 16.07.2013 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 długość około 28metrów, chciałbym miedziany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.07.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 długość około 28metrów, chciałbym miedziany YKY 4x10mm2 wystarczy (zamiennie YAKY4x16mm2), jak masz kasę to możesz kupić YKY 4x16mm2 jeżeli planujesz zwiększyć moc w przyszłości. Ja mam około 30m (25A) i YKY 4x10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 17.07.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Panowie elektrycy - pytanie:Kiedy daje się kabel 5x... , a kiedy 4x.... Oczywiście chodzi o kabel pomiędzy ZK na działce a rozdzielnicą wewnątrz budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 17.07.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Piąta żyła niczemu nie służy. Ot, takie piąte koło u wozu, gdyż szyna PE i tak musi być połączona z uziomem (fundamentowym) budynku. ...chciałbym miedziany Możesz uzasadnić swoje chciejstwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 19.07.2013 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 A ja właśnie usłyszałem w elektrowni ze piatą żyłę koloru zielono żółtego podłacza się do uziomu znajdującego się w skrzynce elektrycznej w granicy działki - stąd w ZE Słupsk nie stosuje się w ogóle kabli czterożyłowych. Dlaczego chce miedziany - bo nie lubię amelinium, a tak poważnie w obecnym mieszkaniu miałem już 2 razy pożar instalacji aluminiowej i mam do niej uraz, st ad moje chciejstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 19.07.2013 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 a co jak nie mam uziomu fundamentowego? tak naprawdę o nim zapomniałem a dom na płycie fundamentowej - czy można to jakos naprawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.07.2013 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) a co jak nie mam uziomu fundamentowego? tak naprawdę o nim zapomniałem a dom na płycie fundamentowej - czy można to jakos naprawic? Trzeba zrobić uziom otokowy. Ewentualnie powbijać "odpowiednią ilość" szpilek. Edytowane 20 Lipca 2013 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.07.2013 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 A ja właśnie usłyszałem w elektrowni ze piatą żyłę koloru zielono żółtego podłacza się do uziomu znajdującego się w skrzynce elektrycznej w granicy działki - stąd w ZE Słupsk nie stosuje się w ogóle kabli czterożyłowych. Dlaczego chce miedziany - bo nie lubię amelinium, a tak poważnie w obecnym mieszkaniu miałem już 2 razy pożar instalacji aluminiowej i mam do niej uraz, st ad moje chciejstwo Ten uziom w skrzynce i tak jest podłączony do PEN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 20.07.2013 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 ...Ewentualnie powbijać odpowiednią ilość szpilek. Mozesz troszkę rozwinąć myśl.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 20.07.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 To co słyszałeś o piątej żyle ma kwestionować kwalifikacje projektanta???Po raz kolejny na tym forum obiegowa plotka aspiruje do "obowiązującego" standardu.Nie stawiaj znaku równości pomiędzy wyeksploatowaną aluminiową instalacją w mieszkaniu a linią kablową.Ale może zapytasz w ZE kiedy zrezygnują z aluminium na rzecz miedzi i może też powiedzą Ci kiedy piątą żyłę będą prowadzić od transformatora przez całą długość linii? I weź coś na przywrócenie pamięci byś znów o czymś nie zapomniał tak jak zapomniałeś o uziomie fundamentowym. Również jestem ciekaw jaka jest ta odpowiednia ilość szpilek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 21.07.2013 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 I dalej nie wiem nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.07.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) I dalej nie wiem nic... Dostałeś już komplet podpowiedzi do swoich pytań. Chcesz no to masz, kabel ziemny miedziany YKY min. 10mm2, jeśli jesteś przewrażliwiony to zafunduj sobie 16 a nawet 25mm2. Piszesz, że Energetyka wymaga, więc zastosuj kabel 5-żyłowy. Piszesz, że nie masz uziomu więc albo otok albo szpilki. Ile szpilek? Nikt tego nie powie na odległość, może budujesz na torfowisku, a może na wysypisku.... słowem nikt na odległość nie wie jaki masz grunt pod nogami. I tutaj powinien wkroczyć lokalny ELEKTRYK z miernikiem, który zaproponuje rozwiązanie techniczne tego uziomu, wykona i pomierzy to co wykonał. Jeśli jest OK to tak zostawia, jeśli nie jest OK to wbija kolejne szpilki i kolejne i kolejne.... Reasumując, nie wszystko da się rozwiązać zdalnie przez Forum Muratora. Edytowane 21 Lipca 2013 przez robertsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.07.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Może wystarczy jedna szpilka, może nie wystarczy, pytanie co chcemy osiągnąć?Kluczem jest długość szpilki, rodzaj gruntu i jego czystość (gruz/beton/cegły/śmieci przysypane ziemią). W czwartek dane mi było wbijać szpilkę w Zbrosławicach (okolice Tarnowskich Gór), uzyskaliśmy 14 om na 3 metrowej szpilce.My załatwiliśmy jedną szpilką temat uziemienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 21.07.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Jeśli jest OK to tak zostawia, jeśli nie jest OK to wbija kolejne szpilki i kolejne i kolejne.... Jaka jest wartość tego OK? Na żadnej skali żadnego miernika taki parametr nie figuruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts