symt 14.07.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Witamzałożyłem instalację hydroforową na działce, ale jest problem z zassaniem wody (odpowietrzeniem układu). Zastanawiam się czy nie popełniłem błędów przy konstrukcji układu. Rurę ssawną (fi 32) zredukowałem w budynku do fi 20, na której umieściłem filtr z wkładem węglowym i następnie przed samą pompą zawór zwrotny. Czy filtr nie stanowi zbyt dużego oporu dla pompy i powinien być umieszczony za nią?Czy redukcja rury ssawnej przed pompą utrudnia jej pracę?Czy zawór zwrotny powinien być wyłącznie w studni poniżej lustra wody, aby zalać rurę ssawną?Nadmieniam, że studnia ma głębokość 3,5 m i jest w odległości 6 m od budynku.będę wdzięczny za podpowiedzi na w/w pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 14.07.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 1 stanowi powinien być za pompą2 tak rura ssawna powinna być średnicy takiej jak ssanie w pompie bez redukcji3 powinien być na początku rury w studni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.08.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Pompa na ssaniu nie powinna mieć dodatkowych oporów.Jest taka zasada ,że pompa może podać wodę na wet na księżyc ale zassać może tylko z 10m - opory.A opory występują już na filtrze w ziemi.Ponadto jak wydajność studni jest mała a wydajność pompy duża to dochodzi do kawitacji (głośna praca i zapowietrzanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts