Robi25 14.07.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 (edytowane) Witam. Będę układał instalację elektryczną w swoim domu. Wyprowadzenia kabli jaki przyszły mi do głowy to: - puszki pod włączniki i wyprowadzenia przewodów pod oświetlenia na sufitach, ścianach i w miejscu sufitów podwieszanych- przewody pod oświetlenie ledowe schodów- przewody pod oświetlenie balkonów- przewody pod oświetlenie w podbitce dachu- przewody do gniazdek w pomieszczeniach (w pokojach po 2 na każdej ścianie, w salonie na dwóch ścianach po 5 gniazd 230V + 2 gniazda antenowe w miejscah możliwego ustawienia sprzętu RTV, w kuchni gniazda na wyoskości około 1m po 5 gniazd w rogach ściany gdzie będzie blat kuchenny oraz gniazdo do lodówki, okapu, zmywarki i 3-fazowe do kuchni indukcyjnej)- na klatce schodowej, w korytarzach i holu włączniki schodowe do oświetlenia- wyprowadzenia przewodów 3 x 2,5mm2 do puszek gdzie będzie sterowanie roletami - nie wie tylko jak rozwiązać sterowanie zamykaniem wszystkich rolet z jednego przycisku Proszę o wasze uwagi czy dobrze planuję, czy może w tym co napisałem są błędy. Czy będzie to funkcjonale? Co ewentualnie jeszcze dołożyć. Dodatkowo zastanawiam się jak rozwiązać uruchamianie pompy do obiegu wody CWU tak aby pompa uruchamiała się w momencie wejścia do łazienki lub kuchni a nie pracowała 24h na dobę.Słyszałem również, iż niektórzy robią jakieś przyciski, że przy wychodzeniu z domu, naciskają jeden przycisk wyłączają zasialeni wszystkich gniazd 230V oprócz lodówki i wszystkie światła w domu. Jak to jest rozwiązane? Pozdrawiam Edytowane 15 Lipca 2013 przez Robi25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.07.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Było "100 razy" na forum: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211923-Zaczynam-instalacj%C4%99-elektryki-Jakich-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-unikn%C4%85%C4%87-na-starcie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172927-O-czym-nie-zapomnie%C4%87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.07.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Słyszałem również, iż niektórzy robią jakieś przyciski, że przy wychodzeniu z domu, naciskają jeden przycisk wyłączają zasialeni wszystkich gniazd 230V oprócz lodówki i wszystkie światła w domu. Jak to jest rozwiązane? Pozdrawiam Przekaźniki bistabilne lub na jakimś sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts