Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna w domku

Recommended Posts

Witam.

Będę układał instalację elektryczną w swoim domu. Wyprowadzenia kabli jaki przyszły mi do głowy to:

- puszki pod włączniki i wyprowadzenia przewodów pod oświetlenia na sufitach, ścianach i w miejscu sufitów podwieszanych

- przewody pod oświetlenie ledowe schodów

- przewody pod oświetlenie balkonów

- przewody pod oświetlenie w podbitce dachu

- przewody do gniazdek w pomieszczeniach (w pokojach po 2 na każdej ścianie, w salonie na dwóch ścianach po 5 gniazd 230V + 2 gniazda antenowe w miejscah możliwego ustawienia sprzętu RTV, w kuchni gniazda na wyoskości około 1m po 5 gniazd w rogach ściany gdzie będzie blat kuchenny oraz gniazdo do lodówki, okapu, zmywarki i 3-fazowe do kuchni indukcyjnej)

- na klatce schodowej, w korytarzach i holu włączniki schodowe do oświetlenia

- wyprowadzenia przewodów 3 x 2,5mm2 do puszek gdzie będzie sterowanie roletami - nie wie tylko jak rozwiązać sterowanie zamykaniem wszystkich rolet z jednego przycisku

Proszę o wasze uwagi czy dobrze planuję, czy może w tym co napisałem są błędy. Czy będzie to funkcjonale? Co ewentualnie jeszcze dołożyć.

Dodatkowo zastanawiam się jak rozwiązać uruchamianie pompy do obiegu wody CWU tak aby pompa uruchamiała się w momencie wejścia do łazienki lub kuchni a nie pracowała 24h na dobę.

Słyszałem również, iż niektórzy robią jakieś przyciski, że przy wychodzeniu z domu, naciskają jeden przycisk wyłączają zasialeni wszystkich gniazd 230V oprócz lodówki i wszystkie światła w domu. Jak to jest rozwiązane?

Pozdrawiam

Edytowane przez Robi25

Słyszałem również, iż niektórzy robią jakieś przyciski, że przy wychodzeniu z domu, naciskają jeden przycisk wyłączają zasialeni wszystkich gniazd 230V oprócz lodówki i wszystkie światła w domu. Jak to jest rozwiązane?

Pozdrawiam

Przekaźniki bistabilne lub na jakimś sterowniku.