Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin z cegły klinkierowej.

Recommended Posts

Witam, w niedługim czasie będę murował komin z cegły klinkierowej, pojęcie o murowaniu mam, i wiem że cegły powinny być ze sobą powiązane, ale ostatnio rozmawiałem z jednym dekarzem-murarzem który mówił mi że jak muruje kominy z cegły klinkierowej to obmurowuje komin z cegły na około a "ścianki" kanałów na każdej warstwie wiąże drutem zbrojeniowym fi 6 lub 8. Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe ? Plusem takiego rozwiązania jest to że komin ładnie wygląda ponieważ cegły są ładnie powiązane wozówkowo całą cegłą i jest mniej cięcia.

Pozdrawiam!

beton44 - niewiele w tym poradniku jest a kominy wszystkie w mojej okolicy jedno i dwurzędowe niezależnie od wymiarów murowane wozówkowo i jakoś powiązane.

Motor456 - co do wiązania komina drutem - podobny watek na forum założyłem i taką odpowiedź jakiej udzielił ci dekarz otrzymałem. Od pewnego murarza, który również z klinkieru muruje kominy się dowiedziałem, że on z kolei wiąże w ten sposób, że wycina kilka cm cegły w głąb i 1/2 wzdłuż tej idącej dookoła komina - cięcia są zawsze od rogu cegły więc jest to wykonalne.

Bo do tego żeby wymurować komin niewiele potrzeba. Oczywiście jak ktoś lubi kombinować, musi mieć duży łeb, albo raz po raz się naciąć...Kupę też można zrobić bez ściągania gaci...

Kombinujcie, kombinujcie....Strażacy czasem lubią pojeździć po okolicy...

Mam również wymurowany komin z klinkieru i cegły powiązane drutem fi6, druty były gięte w literę "S" czy "Z"

To dobrze czy źle?;)

.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171465-Kominek-jaki-komin-czym-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-gdzie-wyczystka&p=6049514&viewfull=1#post6049514

Edytowane przez eniu

Hmm z tego co się orientuję to cegieł na komin w ogóle nie powinno się ciąć :) Natomiast wydaje mi się, że zbrojenie przy porządnej jakości cegłach nie będzie konieczne, bo stabilność konstrukcji zapewni sam materiał. Dlatego kupując klinkierówkę na komin dobrze jest zrobić dobre rozeznanie i kupić z pewnego źródła. W moim przypadku były to szczelinówki TERCA - po 4 latach nie mam żadnych problemów, i to bez zbrojenia cegieł!

...cegieł się nie tnie...A to dlaczego?! Szczelinówka??!! Na komin?! ...No fakt, cięta szczelinówka na kominie to kicha:D

Pręty w kominach pracujących na niskich temperaturach, może i będą obojętne. Ale tak od 200-300 stopni ich rozszerzalność będzie przyczyną szybszej destrukcji...O pożarach sadzy nie wspomnę...

I jeszcze jedno...4 lata dla komina to dość krótko by coś o nim powiedzieć...

Tu nie chodzi o to, że zbrojenie ma wzmocnić komin lub nie. Po prostu murując tak by to ładnie wyglądało (naokoło wozówkowo) wszystkie wewnetrzne przegrody stoją osobno, nie związane, na całej długości komina fugi przegród wewnętrznych się pokrywają, to nie jest stabilna budowla. Tu chodzi o to, jak to rozwiązać by to było zgodne z sztuką murowania z cegły i by było estetyczne.

Nie cięcie cegły, nie wiązanie S-ówkami z drutu i właściwe lub wręcz jakiekolwiek przewiązywanie ścian zewnętrznych i przegród wewnętrznych wzajemnie się wykluczają.

beton44 - niewiele w tym poradniku jest a kominy wszystkie w mojej okolicy jedno i dwurzędowe niezależnie od wymiarów murowane wozówkowo i jakoś powiązane.

Motor456 - co do wiązania komina drutem - podobny watek na forum założyłem i taką odpowiedź jakiej udzielił ci dekarz otrzymałem. Od pewnego murarza, który również z klinkieru muruje kominy się dowiedziałem, że on z kolei wiąże w ten sposób, że wycina kilka cm cegły w głąb i 1/2 wzdłuż tej idącej dookoła komina - cięcia są zawsze od rogu cegły więc jest to wykonalne.

Ad czerwone. Nu nie wiem - podanie na tacy zasad murowania kominów z cegły to nie-wiele ?

Ad zielone. Właśnie o to chodzi chyba żeby nie było "jakoś", tylko dobrze, ale ja się może nie znam ?

Właśnie o to chodzi chyba żeby nie było "jakoś", tylko dobrze, ale ja się może nie znam ?

Ja też uważam, że ważniejsze by było solidnie niż ładnie...tylko po co wówczas ładować się w drogi klinkier co go drogo murują i wychodzi 10zł/cegłę a to po prostu nie wygląda bo ma w licu główki, wozówki i 2/3 wozówki (jak się uda równo uciąć) - zgodnie z zasadami :)

Niektórzy chcą mieć komin z cegły na siłę żeby wyglądało jak Malbork, to się im i buduje z klinkieru...

Pewnie że taki z normalnej cegły (dobrej jakości) i potynkowany, z betonową czapą to tak samo dobry,

a nawet unika się wielu niespodzianek, ale "wyglądu nie ma"...

Niektórzy chcą mieć komin z cegły na siłę żeby wyglądało jak Malbork, to się im i buduje z klinkieru...

Pewnie że taki z normalnej cegły (dobrej jakości) i potynkowany, z betonową czapą to tak samo dobry,

A widzisz, jak chciałem sobie taki ze zwykłej cegły zrobić bo to i sam bym potrafił wymurować lepiej niż niejeden murarz to się wszyscy fachowcy pukają w czoło, że niby postoi naście lat i trzeba będzie szlamować i inne cuda wyprawiać lub rozebrać a jak z klinkieru wiązany na nie wiem co lub wcale to mam na życie komin.

Co do wyglądu to szczerze mówiąc zależy od gustu - mnie się retro kominy z klinkieru nie podobają, wolał bym przeciągnięty klejem do siatki i na to jakiś ciemny tynk mozaikowy + czapa z blachy miedzianej lub tytancynk ale też żaden fachman nie chce mnie zapewnić że mi to wytrzyma tyle co pokrycie dachu, wolą bawić się klinkierem czemu się nie dziwię, fajna kasa za lekką pracę.

• 7 months później...

No to zawsze możesz na ten tynk sobie po latach nakleić płytki klinkierowe :) Będzie wyglądało jak z cegieł, a konstrukcja będzie dużo lżejsza i łatwiejsza do wykonania. Mój sąsiad jeszcze przed zimą układał na takim kilkuletnim kominie betonowym czerwoną Tercę na ruszcie (czyli tak jak np. przy ścianach docieplanych. Dużo bezpieczniejsza opcja w miejscach, gdzie będzie spore zawilgocenie. Klejenie tego klejem do klinkieru moim zdaniem jest ryzykowne i grozi, że za 2-3 lata znowu będzie trzeba się drapać na komin i podklejać. Tak więc nie jest powiedziane, że jesteśmy skazani na jeden wygląd komina przez te wszystkie lata - zawsze można zrobić lekutki lifting!