Motor456 14.07.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Witam, w niedługim czasie będę murował komin z cegły klinkierowej, pojęcie o murowaniu mam, i wiem że cegły powinny być ze sobą powiązane, ale ostatnio rozmawiałem z jednym dekarzem-murarzem który mówił mi że jak muruje kominy z cegły klinkierowej to obmurowuje komin z cegły na około a "ścianki" kanałów na każdej warstwie wiąże drutem zbrojeniowym fi 6 lub 8. Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe ? Plusem takiego rozwiązania jest to że komin ładnie wygląda ponieważ cegły są ładnie powiązane wozówkowo całą cegłą i jest mniej cięcia. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.07.2013 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) .Z1.06.u.pdf"]http://www.zsb.gliwice.pl/pdf/murarz/Murarz_712[06].Z1.06.u.pdf Edytowane 16 Lipca 2013 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 16.07.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 beton44 - niewiele w tym poradniku jest a kominy wszystkie w mojej okolicy jedno i dwurzędowe niezależnie od wymiarów murowane wozówkowo i jakoś powiązane. Motor456 - co do wiązania komina drutem - podobny watek na forum założyłem i taką odpowiedź jakiej udzielił ci dekarz otrzymałem. Od pewnego murarza, który również z klinkieru muruje kominy się dowiedziałem, że on z kolei wiąże w ten sposób, że wycina kilka cm cegły w głąb i 1/2 wzdłuż tej idącej dookoła komina - cięcia są zawsze od rogu cegły więc jest to wykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.07.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Bo do tego żeby wymurować komin niewiele potrzeba. Oczywiście jak ktoś lubi kombinować, musi mieć duży łeb, albo raz po raz się naciąć...Kupę też można zrobić bez ściągania gaci... Kombinujcie, kombinujcie....Strażacy czasem lubią pojeździć po okolicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 16.07.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) mnie już tu nie ma.. Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.07.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) Mam również wymurowany komin z klinkieru i cegły powiązane drutem fi6, druty były gięte w literę "S" czy "Z" To dobrze czy źle? . http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171465-Kominek-jaki-komin-czym-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-gdzie-wyczystka&p=6049514&viewfull=1#post6049514 Edytowane 16 Lipca 2013 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 16.07.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) mnie już tu nie ma.. Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.07.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Nie nabzdyczaj się. Rozmawiamy... A w czym te druty mają pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 16.07.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Eniek, może chodziło Ci: eat* sleep* excrete ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 16.07.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) mnie już tu nie ma.. Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 16.07.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 edit kominiarzu mylisz się ale też poprawne rozumowanie to hasło jest związane z JDM... ale to nie to forum paradoksalnie lubię się mylić, bo wówczas zasadniczo wiem więcej, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_czeczot 17.07.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Hmm z tego co się orientuję to cegieł na komin w ogóle nie powinno się ciąć Natomiast wydaje mi się, że zbrojenie przy porządnej jakości cegłach nie będzie konieczne, bo stabilność konstrukcji zapewni sam materiał. Dlatego kupując klinkierówkę na komin dobrze jest zrobić dobre rozeznanie i kupić z pewnego źródła. W moim przypadku były to szczelinówki TERCA - po 4 latach nie mam żadnych problemów, i to bez zbrojenia cegieł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.07.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 ...cegieł się nie tnie...A to dlaczego?! Szczelinówka??!! Na komin?! ...No fakt, cięta szczelinówka na kominie to kicha:D Pręty w kominach pracujących na niskich temperaturach, może i będą obojętne. Ale tak od 200-300 stopni ich rozszerzalność będzie przyczyną szybszej destrukcji...O pożarach sadzy nie wspomnę... I jeszcze jedno...4 lata dla komina to dość krótko by coś o nim powiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 17.07.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Tu nie chodzi o to, że zbrojenie ma wzmocnić komin lub nie. Po prostu murując tak by to ładnie wyglądało (naokoło wozówkowo) wszystkie wewnetrzne przegrody stoją osobno, nie związane, na całej długości komina fugi przegród wewnętrznych się pokrywają, to nie jest stabilna budowla. Tu chodzi o to, jak to rozwiązać by to było zgodne z sztuką murowania z cegły i by było estetyczne. Nie cięcie cegły, nie wiązanie S-ówkami z drutu i właściwe lub wręcz jakiekolwiek przewiązywanie ścian zewnętrznych i przegród wewnętrznych wzajemnie się wykluczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.07.2013 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 beton44 - niewiele w tym poradniku jest a kominy wszystkie w mojej okolicy jedno i dwurzędowe niezależnie od wymiarów murowane wozówkowo i jakoś powiązane. Motor456 - co do wiązania komina drutem - podobny watek na forum założyłem i taką odpowiedź jakiej udzielił ci dekarz otrzymałem. Od pewnego murarza, który również z klinkieru muruje kominy się dowiedziałem, że on z kolei wiąże w ten sposób, że wycina kilka cm cegły w głąb i 1/2 wzdłuż tej idącej dookoła komina - cięcia są zawsze od rogu cegły więc jest to wykonalne. Ad czerwone. Nu nie wiem - podanie na tacy zasad murowania kominów z cegły to nie-wiele ? Ad zielone. Właśnie o to chodzi chyba żeby nie było "jakoś", tylko dobrze, ale ja się może nie znam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 18.07.2013 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Właśnie o to chodzi chyba żeby nie było "jakoś", tylko dobrze, ale ja się może nie znam ? Ja też uważam, że ważniejsze by było solidnie niż ładnie...tylko po co wówczas ładować się w drogi klinkier co go drogo murują i wychodzi 10zł/cegłę a to po prostu nie wygląda bo ma w licu główki, wozówki i 2/3 wozówki (jak się uda równo uciąć) - zgodnie z zasadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.07.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Niektórzy chcą mieć komin z cegły na siłę żeby wyglądało jak Malbork, to się im i buduje z klinkieru... Pewnie że taki z normalnej cegły (dobrej jakości) i potynkowany, z betonową czapą to tak samo dobry,a nawet unika się wielu niespodzianek, ale "wyglądu nie ma"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 18.07.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Niektórzy chcą mieć komin z cegły na siłę żeby wyglądało jak Malbork, to się im i buduje z klinkieru... Pewnie że taki z normalnej cegły (dobrej jakości) i potynkowany, z betonową czapą to tak samo dobry, a nawet unika się wielu niespodzianek, ale "wyglądu nie ma"... A widzisz, jak chciałem sobie taki ze zwykłej cegły zrobić bo to i sam bym potrafił wymurować lepiej niż niejeden murarz to się wszyscy fachowcy pukają w czoło, że niby postoi naście lat i trzeba będzie szlamować i inne cuda wyprawiać lub rozebrać a jak z klinkieru wiązany na nie wiem co lub wcale to mam na życie komin. Co do wyglądu to szczerze mówiąc zależy od gustu - mnie się retro kominy z klinkieru nie podobają, wolał bym przeciągnięty klejem do siatki i na to jakiś ciemny tynk mozaikowy + czapa z blachy miedzianej lub tytancynk ale też żaden fachman nie chce mnie zapewnić że mi to wytrzyma tyle co pokrycie dachu, wolą bawić się klinkierem czemu się nie dziwię, fajna kasa za lekką pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 28.02.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Niektórzy chcą mieć komin z cegły na siłę żeby wyglądało jak Malbork, to się im i buduje z klinkieru... Pewnie że taki z normalnej cegły (dobrej jakości) i potynkowany, z betonową czapą to tak samo dobry, a nawet unika się wielu niespodzianek, ale "wyglądu nie ma"... No to zawsze możesz na ten tynk sobie po latach nakleić płytki klinkierowe Będzie wyglądało jak z cegieł, a konstrukcja będzie dużo lżejsza i łatwiejsza do wykonania. Mój sąsiad jeszcze przed zimą układał na takim kilkuletnim kominie betonowym czerwoną Tercę na ruszcie (czyli tak jak np. przy ścianach docieplanych. Dużo bezpieczniejsza opcja w miejscach, gdzie będzie spore zawilgocenie. Klejenie tego klejem do klinkieru moim zdaniem jest ryzykowne i grozi, że za 2-3 lata znowu będzie trzeba się drapać na komin i podklejać. Tak więc nie jest powiedziane, że jesteśmy skazani na jeden wygląd komina przez te wszystkie lata - zawsze można zrobić lekutki lifting! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.03.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Można tez graficiarzy wpuszczać na dach raz po raz...Nic bardziej oryginalnego...Do tego dobry jest biały tynk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts