Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbyt cienko położony tynk CW na elewacji

Recommended Posts

Witajcie

Piszę z prośbą o pomoc/poradę.

Zauważyłem dzisiaj że na jednej zewnętrznej ścianie są dwa miejsca powiedzmy o średnicy metra,

gdzie jest bardzo cienko położony tynk. Mianowicie na wysokości 50cm od dołu przykręcona jest deska i dopiero od niej w górę jest zatynkowane.

Jest to tak zrobione ponieważ po ściągnięciu deski całość w dół będzie pokryte płytkami klinkierowymi. I teraz jest problem. Ponieważ od ostatnich deszczów deski zaczęły puchnąć, w obawie żeby wykręcając się nie uszkodziły tynku ściągnąłem je dzisiaj. I okazało się ze w dwóch miejscach jest 4-5mm. To zdecydowanie za mało. Wszędzie od 12 do 13mm czyli powiedzmy że w normie. Przykładając łaty metr wyżej wszędzie jest równo, natomiast do metra wysokości licząc od desek widać wklęśnięcia nawet do 6mm. Raz że boję się aby taka cienka warstwa nie odspoiła się w zimie a dwa chcę zlicować płytki klejone poniżej z tynkiem.

Oczywistym jest że muszę uzupełnić w tych miejscach tynk aby miał te 12-13mm inaczej w tych miejscach płaszczyzna płytek wychodziła by przed tynk, a w zimie było by ryzyko ze tak cienka warstwa nie wytrzyma mrozów. I teraz mam zagwózdkę. Czy lepiej:

1. skuć lub podkuć ten tynk w tych miejscach, tak aby był nierówny i ostry (żeby robił za szpryc)zagruntować CT17 z dwa razy i od nowa dołożyć tynku.

2. czy zamiast skuwać wystarczy jak wyrównam te "wklęśnięcia" klejem do płytek CM17 (elastyczny) lub innym np. do styropianu np. KABE KOMBI.

3. jest inny sposób lepszy od tych dwóch powyższych ?

Najbardziej pasuje mi opcja druga - wyrównanie klejem. Jednak ponieważ klej do styropianu jak i do płytek ma duuuuużo bardziej gładszą fakturę niż tynk BAUMIT MPA35 i po wyschnięciu jest ciemniejszy. Malując taką ścianę różnica w tym miejscu była by od razu widoczna. Jednak ja całość finalnie będę pokrywał gruntem silikonowym, a później tynkiem silikonowym KABE o uziarnieniu 1.5mm. Czy w takim przypadku przez to że uziarnienie silikonowego jest 1.5mm ta różnica zostanie zatarta i nie będzie widoczna ? Oraz czy wyrównując klejem zbyt cienką warstwę tynku wkleić tam siatkę z włókna szklanego, czy nie ma takiej potrzeby ??

Z góry dziękuję za pomoc.

Rafał.