niuteq 15.07.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Witam zastanawiam się nad wyborem komina systemowego do swojego domu Z7 ze studia z500, zastosowanie komina to:1. kominek w domu - bez płaszcza wodnego2. piec na miał, ekogroszek itd. dostałem dwie oferty różnica prawie żadna. Wiec co będzie lepszym produktem komin Niko Uni czy komin uniwersal z firmy PEKABET? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 15.07.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Witam zastanawiam się nad wyborem komina systemowego do swojego domu Z7 ze studia z500, zastosowanie komina to: 1. kominek w domu - bez płaszcza wodnego 2. piec na miał, ekogroszek itd. dostałem dwie oferty różnica prawie żadna. Wiec co będzie lepszym produktem komin Niko Uni czy komin uniwersal z firmy PEKABET? do kotła ceramiczny do kominka stalowy (stal nie pęka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominiarz78 04.08.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Moim zdaniem kominy PEKABET są lepsze chociażby z tego powodu że mają lepsze wkłady ceramiczne. W swoich systemach używają wkładów niemieckich tak jak Leier, Presto, a Niko czeskich, które nie zawsze wytrzymują pożar sadzy. My montujemy kominy z PEKABETu już 7 lat i nie było nigdy problemu.Nawet jeżeli zostanie coś uszkodzone podczas transportu to wymieniają na nowe (pamiętać tylko o protokole szkody ze spedytorem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.08.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Te "niemieckie" wkłady są takie niemieckie jak Skoda Octavia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 04.08.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 eniu Skoda jest niemiecka płyta podłogowa golfa zawiesznie bilstein niemieckie wnętrze niemieckie Teraz nie ma samochodów narodowych Różne części podzespołów są w różnych krajach produkowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.08.2013 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Dokładnie o taka filozofię mi chodziło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolEs 25.09.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) Co do pękania rur w kominie muszę powiedzieć, że nie jest regułą, że rury "czeskie" pękają, a "niemieckie" nie pękają.Usterki zazwyczaj spowodowane są poprzez niewłaściwy montaż, lub niewłaściwe postępowanie podczas pożaru sadzu (który jeśli następuje, to w 99% przypadków z winy użytkownika - brak okresowego czyszczenia przewodu kominowego).Oglądałem kominy wielu producentów i z ręką na sercu polecam Niko, jaki Pekabet. w zasadzie obydwa systemy są niemalże identyczne , różnica w wymiarach pustaków (Niko - lepsze wibrozagęszczenie keramzytobetonu) . Pekabet rury produkcji Wolf, Niko - Preiss Deimler Refraktories, skład chemiczny glinki ogniotrwałej podobny. Należy zwrócić uwagę, że obydwaj producenci mają dokumenty na komin jako system, dopuszczające produkt do sprzedaży na terenie UE. Trzeba kupić tam gdzie taniej i gdzie koszta transportu najniższe , bo one mają wpływ na cenę ostateczną. Obecnie obaj producenci mają swoje wyroby na wysokim poziomie (kontrola jakości???) toteż śmiało polecam oba systemy. Sam zakupiłem NIKO, gdyż miałem bliżej do producenta, ponadto Niko o ile pamiętam posiada certyfikat F90 i jest dopuszczony do obrotu na rynku niemieckim gdzie do kominów podchodzi się bardzo rygorystycznie (Pekabet certyfikatu F90 nie posiada). Edytowane 25 Września 2013 przez KarolEs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murarz2 25.09.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Witam Państwa , co do certyfikatu F90 na terenie Polski póki co jest niepotrzebny (określa wytrzymałość ogniową komina - 90 minut) , jednak może się to zmienić już od następnego roku.Co do kominów Niko - od dwóch lat stosuję je na swoich budowach, gdyż zaoferowano mi wysokie rabaty jako wykonawcy budowlanemu i muszę stwierdzić, że jakość pustaków jest wzorowa, a kominy są o połowę tańsze od niemieckich odpowiedników typu Plewa, czy Schiedel.Osprzęt Niko jest niemiecki (drzwiczki, dyfuzor), gwarancja na poziomie o ile pamięć mnie nie zawiodzi - 30 lat. Znajomi z branży pracują na Plewie, jednak dla klienta ostatecznego ważna jest cena, a cena Niko czy Pekabetu jest bardzo przystępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simaxsc 17.06.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Aktualnie firma Pekabet posiada już certyfikat F90 ,który dopuszcza go do obrotu na terenie Niemiec. Podejrzewam ,że mocno podnoszą jakość swoich produktów byle cena za mocno nie poszybowała do góry póki co cena jest ta sama więc moi klienci są zadowoleni jakość za rozsądną cenę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarolEs 03.12.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Aktualnie firma Pekabet posiada już certyfikat F90 ,który dopuszcza go do obrotu na terenie Niemiec. Podejrzewam ,że mocno podnoszą jakość swoich produktów byle cena za mocno nie poszybowała do góry póki co cena jest ta sama więc moi klienci są zadowoleni jakość za rozsądną cenę. Pozdrawiam O ile mi wiadomo firma Pekabet nie posiada certyfikatu F90 i nie ma zezwolenia sprzedaży kominów na terenie Niemiec. Niko - jak najbardziej http://www.schornsteine-niko.com/news/ueberwchungszeichen-an-unserem-niko-uni.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.12.2014 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Czy firma Pekabet ma możliwość sprzedawać na terenie Niemiec, nie wiem. Raczej podejrzewam brak takich ambicji. Natomiast używają niemieckich rur Wolfhoehe http://www.wolfshoehe.de/wt/index.php?id=27&L=6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hekama 07.11.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Zawsze dużo przed kupnem oglądam i szukam taniej - dzięki temu zaoszczędziłem już 15 000 zł kupuję dobre produkty, ale nie przereklamowane... tak samo zrobiłem z pustakami, cementem i kominem - pustaki tanie z marketu, cement tani z marketu, komin - tutaj padła decyzja na tani produkt systemowy z firmy pekabet - mój murarz (starej daty) nie był na początku przekonany, ale po szybkim i sprawnym montażu jest zadowolony i mówi, że już nigdy z cegły nikomu nie zrobi - duża oszczędność czasu i pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.11.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 No i fajnie...Mam nadzieję, że przed przystąpieniem do prac, przestudiowaliście instrukcję montażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roweros 10.11.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Ja posiadam ten NIKO i jestem zadowolony, jak dla mnie bardzo dobry. Nigdy nie miałem z nim problemów więc czego chcieć więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hekama 07.12.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 No i fajnie...Mam nadzieję, że przed przystąpieniem do prac, przestudiowaliście instrukcję montażu... Mieliśmy instrukcję i murarz to oglądał jesteśmy zadowoleni bo niedrogi komin, a dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redman_SWD 10.01.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Witam, pytanie może na troszkę inny temat. Mam komin złozony z dwóch kanałów - pustaków Pekabetu: pustak kominowy w wkładem ceramicznym + obok niego drugi pustak kominowy na gaz. W pekabecie mówią, że należy połączyć w spoinach poziomych pustaki za pomocą drutu zbrojeniowego. W instrukcji Schiedla i Braty jest dokładnie napisane, że należy pustaki tylko ułożyć obok siebie i niełączyć ze sobą.Co robić? Jeżeli nie połączę poziomo oby dwóch kanałów, czy wykończenie z płytek klinkierowych oraz tynk na kominie nie będzie pracować i pękać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.01.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Witam, pytanie może na troszkę inny temat. Mam komin złozony z dwóch kanałów - pustaków Pekabetu: pustak kominowy w wkładem ceramicznym + obok niego drugi pustak kominowy na gaz. W pekabecie mówią, że należy połączyć w spoinach poziomych pustaki za pomocą drutu zbrojeniowego. W instrukcji Schiedla i Braty jest dokładnie napisane, że należy pustaki tylko ułożyć obok siebie i niełączyć ze sobą. Co robić? Jeżeli nie połączę poziomo oby dwóch kanałów, czy wykończenie z płytek klinkierowych oraz tynk na kominie nie będzie pracować i pękać? Zamiast zbrojenia drutem, stosuję siatkę elewacyjną zatopioną w kleju jako tynk. Trzyma lepiej, stanowi fajny podkład pod płytki, nie rdzewieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts