Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

W najbliższym czasie (urzędniczym) u nas mają się pojawić dopłaty do zbiorników na deszczówkę, ja już takowy posiadam i zastanawiam się czy tej wody nie wykorzystać nie tylko do podlewania. Mój pomysł polega na wykorzystaniu jej w toalecie, pralce i zmywarce, po oczywiście przefiltrowaniu.

Układ wyglądałby tak, że wodę pompką transportuje do zbiornika na strychu gdzie grawitacyjne spływa ona do toalet, pralki i zmywarki.

I teraz pytanie czy ciśnienie 3 m słupa wody starczy do pralki, czy one mają jakiś czujnik ciśnienia itp...

Czy to w ogóle ekonomicznie się opłaci... z jednej strony pompka z drugiej mniejsze zużycie wody...

Wszystko masz w googlach. Ciśnienie będzie za niskie, trzeba hydrofora, pompka pobiera tyle co nic, więc to kwestia inwestycji a nie eksploatacji. Więc przydaj się innym i policz:

- prań rocznie x zużycie,

- zmywań rocznie x zużycie,

- kibelków rocznie x zużycie,

oraz cenę wody, za którą byś zapłacił. Wtedy inni się wypowiedzą ile byli by w stanie "zainwestować".

zakładając że zmywarka zużywa 10l wody na jedno mycie.

10l*30dni= 300L czyli 0,3 kubika

Moja pralka przy programie standard zużywa 60l wody

60l*30dni= 1800L czyli 1,8 kubika

zakładając że co dziennie piorąc i zmywając naczynia zużywam 2,1 kubika wody miesięcznie

a kibel to niech każdy sam sobie liczy :)

zakładając że zmywarka zużywa 10l wody na jedno mycie.

10l*30dni= 300L czyli 0,3 kubika

Moja pralka przy programie standard zużywa 60l wody

60l*30dni= 1800L czyli 1,8 kubika

zakładając że co dziennie piorąc i zmywając naczynia zużywam 2,1 kubika wody miesięcznie

a kibel to niech każdy sam sobie liczy :)

niech będzie 10l na dzień czyli 0,3 + 0,1 dla równego rachunku mamy 3 m3/ miesiąc.

średnie opady to 600 l/m2 zakładam 100 m2 połaci to daje 60 m3 /rok czyli teoretycznie wody wystarczy.

teraz koszt wody dla Krakowa to 9,02 (woda + ścieki) zł za m3 czyli mamy ok 27 zł od tego trzeba odjąć koszt prądu dla pompy i co jakiś czas regenerację filtrów.

Jeszcze trzeba się dowiedzieć co na to wodociągi, bo ścieków ma być tyle ile wody, lub założyć, że masz to gdzieś i cośtam ryzykujesz. Policzyć koszty zbiornika ciśnieniowego i przeróbek, więc okres zwrotu wyjdzie kilka lat, no i jechać, bo pomysł sam w sobie jest dobry. Jedna rzecz budzi obawy: a czy ten deszcz, co Ci kapie na dach, to zbiera cały legendarny krakowski smog?

a tak na marginesie. Jaki był by koszt stworzenia takiej instalacji? bo jeśli nawet licząc 4 kubiki wody daje nam to 36 zł miesięcznie (rocznie 432 zł teoretycznych oszczędności), a koszt instalacji, koszt filtra, koszt prądu? a co gdy nie będzie padać w zeszłym roku były rejony polski w których nie padało nawet 4 miesiące.

ja nie widzę sensu kombinowania, po to żeby zaoszczędzić te 36 zł. wydaje mi się że więcej zapłacisz za prąd do tej pompki niż zaoszczędzisz na wodzie.