kraken82 15.07.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 (edytowane) Witam, Mam budynek gospodarczy którego dach przylega do ściany sąsiadującego budynku, który jest dużo wyższy, Dach jest z płyt azbestowych ułożonych na pełnym deskowaniu pokrytym papą. Na tą chwilę nie biorę się za zmianę poszycia ale chciałbym uszczelnić miejsce w którym dach przylega do sąsiadującego budynku, jest tam teraz szpara no i dostaje się deszcz, zasypuje śniegiem etc. Nie mam doświadczeń dekarskich więc proszę o radę jak się do tego zabrać. Myślałem o jakiejś obróbce blacharskiej wpuszczonej między cegły przylegającego budynku - jest nieotynkowany i na to papa + lepik. Czy takie rozwiązanie ma sens? Proszę o poradę jak się do tego zabrać. Załączam schemacik jak to wygląda Pozdrawiam Edytowane 15 Lipca 2013 przez kraken82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.07.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Wystarczy blacha tzw " wydra" jak przy kominie. Górną część zagiąć ze 3 cm. i wpuścić w mur. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraken82 15.07.2013 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Ok mam pytanie czym to mocować jaka zaprawa? i jak łączyć kolejne kawałki blachy ze sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraken82 18.07.2013 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 podbijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.07.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Aluminiowa taśma pod gąsiory przecięta wzdłużnie na pół. Karbowany brzeg z klejem butylowym wykładasz na pokrycie drugi brzeg na ścianę. Na ścianie nad taśma wycinasz szlic po wydmuchaniu pyłu wprowadzasz w ten szlic specjalistyczny uszczelniacz dekarski i wciskasz obróbkę blaszaną w kształcie kątownika nierównoramiennego. Dłuższy bok wykładasz na taśmę. Uzupełniasz uszczelniacz i wygładzasz go mokrym palcem tworząc gładka spoinę pomiędzy ściana a obróbką blacharską. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraken82 19.07.2013 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Panie Andrzeju, świetny opis dziękuje serdecznie za radę, Zaprawdę powiadam, jest Pan najlepszym doradcą na tym forum ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.07.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Bardzo dziękuję za miłe słowa. To naprawdę drobiazg. Jest mi miło, że moja rada była przydatna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraken82 21.07.2013 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Mam jeszcze pytanie. bo dach tego budynku jednym krótszym bokiem, też przylega do ściany, z tym, że ze względu na nachylenie skośnie przecina linie cegieł, więc nie za bardzo jest jak wpuścić w szczelinę obróbkę blacharską, no chyba, że szlifierką kontową wyciąć rówek? Jak się do tego zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 21.07.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Szlifierką kontową to pracuj w banku, tu lepiej działaj kątową. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraken82 21.07.2013 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Dziękuje ci za błyskotliwą uwagę odnośnie ortografii. Niewątpliwie pomoże mi ona w przyszłości, szkoda tylko, że nie w temacie mojego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraken82 23.07.2013 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Panie Andrzeju, mógłby mi Pan coś podpowiedzieć? Czy wystaczy przykręcić obróbkę blacharską na kołki i uszczelnić uszczelniaczem dekarskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 23.07.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 W mojej "błyskotliwej uwadze " była też odpowiedż na Twoje pytanie. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.07.2013 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Kołkami można mocować te fragmenty obróbek, które będą zasłonięte kolejną obróbką np. obróbka ściany bocznej, która wchodzi pod dachówkę i będzie zasłonięta obróbką wychodzącą ze szlicu i zachodzącą na nią. Generalnie mocuję się obróbki kołkami jak już inaczej nie można. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts