Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczelnienie dachu budynku gospodarczego przylegającego do wyższego budynku

kraken82

Recommended Posts

Witam,

Mam budynek gospodarczy którego dach przylega do ściany sąsiadującego budynku, który jest dużo wyższy, Dach jest z płyt azbestowych ułożonych na pełnym deskowaniu pokrytym papą. Na tą chwilę nie biorę się za zmianę poszycia ale chciałbym uszczelnić miejsce w którym dach przylega do sąsiadującego budynku, jest tam teraz szpara no i dostaje się deszcz, zasypuje śniegiem etc.

Nie mam doświadczeń dekarskich więc proszę o radę jak się do tego zabrać. Myślałem o jakiejś obróbce blacharskiej wpuszczonej między cegły przylegającego budynku - jest nieotynkowany i na to papa + lepik.

Czy takie rozwiązanie ma sens? Proszę o poradę jak się do tego zabrać. Załączam schemacik jak to wygląda

budynek-schemat.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez kraken82

Aluminiowa taśma pod gąsiory przecięta wzdłużnie na pół. Karbowany brzeg z klejem butylowym wykładasz na pokrycie drugi brzeg na ścianę. Na ścianie nad taśma wycinasz szlic po wydmuchaniu pyłu wprowadzasz w ten szlic specjalistyczny uszczelniacz dekarski i wciskasz obróbkę blaszaną w kształcie kątownika nierównoramiennego. Dłuższy bok wykładasz na taśmę. Uzupełniasz uszczelniacz i wygładzasz go mokrym palcem tworząc gładka spoinę pomiędzy ściana a obróbką blacharską. Pozdrawiam.

Mam jeszcze pytanie. bo dach tego budynku jednym krótszym bokiem, też przylega do ściany, z tym, że ze względu na nachylenie skośnie przecina linie cegieł, więc nie za bardzo jest jak wpuścić w szczelinę obróbkę blacharską, no chyba, że szlifierką kontową wyciąć rówek? Jak się do tego zabrać?

Kołkami można mocować te fragmenty obróbek, które będą zasłonięte kolejną obróbką np. obróbka ściany bocznej, która wchodzi pod dachówkę i będzie zasłonięta obróbką wychodzącą ze szlicu i zachodzącą na nią. Generalnie mocuję się obróbki kołkami jak już inaczej nie można. Pozdrawiam.