Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak odpowietrzenia kanalizacji

DariaIMichu

Recommended Posts

Czy można zastąpic typowe odpowietrzenie kanalizacji polegające na wypuszczeniu rury ponad dach jakims innym rozwiązaniem? Słyszałam o jakichś odpowietrzaczach ale niezbyt znam szczegóły. U mnie będzie stropodach więc żeby zrobic takie odpowietrzenie musiałabym oprócz kominów wypuścic także rure fi 110 ponad dachem. Średnio mi się takie rozwiązanie podoba bo jest to dodatkowe dziurawienie dachu, więc zawsze potencjalne miejsce do przeciekania, poza tym straty ciepła (może najmniej istotne) oraz przec cała kondygnację musiała bym pyścić ta rure do odpowietrzenia i potem ja zabudować więc miała bym dodatkowego "łamańca" na ścianie. Czy można to odpowietrzenie jakos rozwiązać lepiej niz wypuszczając ta dodatkowa rure ponad dach?

Witam

Co najmniej jeden pion musi być wentylowany, na pozostałych można zastosować zawory napowietrzające.

http://allegro.pl/pcv-napowietrzacz-110-zawor-napowietrzajacy-i3383890699.html

Tu artykuł

http://www.fachowyinstalator.pl/index.php/porady/wentylacja-klimatyzacja-chodnictwo/530-wentylacja-kanalizacji.html

Pozdrawiam

• 2 months później...

Jeżeli kanał wentylacyjny służy do wentylacji to nie można.

Jeżeli jest to jedynie nieużytkowy kanał niepodłączony do niczego to jak najbardziej można wykorzystać - jednak należy zwrócić uwagę czy jest to zespół wywiewny - kilka kanałów - są przepisy regulujące odległości pomiędzy pionem kanalizacyjnym a np oknem, połacią dachu i chyba właśnie wentylacją... - w przeciwnym razie wyziewy z kanalizacji będą się dostawały systemem wentylacyjnym do pomieszczeń...