woojtas80 15.07.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Witam Mam pytanie do fachowców. Czy wycinać cześć ścianki, o te 15 cm tak aby można było wsadzić tam ocieplenie czy wystarczy docisnąć watę do pustaka? Mam pełne deskowanie i papę, wentylację ocieplenia bym zrobił nawiercając po kilka otworów pomiędzy każdą krokwią. Czy to wystarczy? czy rozwalać pustak i wpychać tam watę ? Załączyłem zdjęcie od wewnątrz i "szkic" jak to wygląda z boku. od strony zewnętrznej mam naklejony styropian na strop, murłatę i ściankę, aż po deskowanie i ścięty pod kątem. Proszę o porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 17.07.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) Hej, podłaczę się do tematu. Jestem na etapie wycieplenie poddasza (miejsca gdzie jest podłączony rekuperator ze wszystkimi rurami i centrala DGP też z rurami). Zgapiłem się i nie ociepliłem tego przed założeniem reku i DGP, teraz na poddaszu jest mało miejsca i jego wyciepelnie będzie trudne. Jest pełne deskowanie. Mogę to zrobić wełną i potem przykryć płytami OSB lub pianką poliuretanową, tylko to drugie rozwiazanie szcześnie zamknie budynek od góry. Proszę o rady. Dzięki A ile masz tych ścianek do poprawy? I na ile skutecznie będzie się dało to wycieplić po rozwaleniu części tych ścian? Edytowane 17 Lipca 2013 przez if22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 17.07.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Musisz zachować ciągłość izolacji..Czy nad ścianką działową jest krokiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woojtas80 17.07.2013 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Musisz zachować ciągłość izolacji.. Czy nad ścianką działową jest krokiew? Nad ściankami działowymi są krokwie - na pewno muszę ścianki trochę rozwalić żeby dać w poprzek po krokwiach 10 cm wełny. Chodzi mi bardziej o ścianę ala kolankową - oddzielającą część ocieploną od nieocieplonej - na ściance ze strony zewnętrznej mam styro tylko nie wiem czy to wystarczy i nie będzie mostka czy lepiej skuć z 10 cm i dopchnąć do styro wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 17.07.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Zrób tak jak piszesz, ale nie zapomnij o szczelinie wentylacyjnej oraz wlotach i wylotach z niej.Z tą ścianką pod krokwią to uważaj żebyś zbytnio jej nie zdemolował.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woojtas80 17.07.2013 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Zrób tak jak piszesz, ale nie zapomnij o szczelinie wentylacyjnej oraz wlotach i wylotach z niej. Z tą ścianką pod krokwią to uważaj żebyś zbytnio jej nie zdemolował.. Szczelina wlot wylot wiadomo, ale myślałęm że ominie mnie paskudna robota skucia jakieś 60 mb ścianki dookoła:) ale niestety chyba trzeba Polak mądry po szkodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 17.10.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Ja miałem podobnie. Ściąłem część skośnej ściany na szczęście z ytonga. To nie "Polak mądry po szkodzie" tylko poprzedni fachowiec - murarz niedokształcony i robi jak mu pasuje, do tego kierownik budowy puszcza takie kwiatki.. Niby skąd inwestor ma wiedzieć o ociepleniu na etapie murowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts