Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza problem

woojtas80

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie do fachowców. Czy wycinać cześć ścianki, o te 15 cm tak aby można było wsadzić tam ocieplenie czy wystarczy docisnąć watę do pustaka? Mam pełne deskowanie i papę, wentylację ocieplenia bym zrobił nawiercając po kilka otworów pomiędzy każdą krokwią. Czy to wystarczy? czy rozwalać pustak i wpychać tam watę ? Załączyłem zdjęcie od wewnątrz i "szkic" jak to wygląda z boku. od strony zewnętrznej mam naklejony styropian na strop, murłatę i ściankę, aż po deskowanie i ścięty pod kątem.

Proszę o porady.

Pozdrawiam

DSCF5801.jpg

strop.jpg

Hej,

podłaczę się do tematu. Jestem na etapie wycieplenie poddasza (miejsca gdzie jest podłączony rekuperator ze wszystkimi rurami i centrala DGP też z rurami). Zgapiłem się i nie ociepliłem tego przed założeniem reku i DGP, teraz na poddaszu jest mało miejsca i jego wyciepelnie będzie trudne. Jest pełne deskowanie. Mogę to zrobić wełną i potem przykryć płytami OSB lub pianką poliuretanową, tylko to drugie rozwiazanie szcześnie zamknie budynek od góry. Proszę o rady.

Dzięki

A ile masz tych ścianek do poprawy? I na ile skutecznie będzie się dało to wycieplić po rozwaleniu części tych ścian?

Edytowane przez if22

Musisz zachować ciągłość izolacji..

Czy nad ścianką działową jest krokiew?

Nad ściankami działowymi są krokwie - na pewno muszę ścianki trochę rozwalić żeby dać w poprzek po krokwiach 10 cm wełny. Chodzi mi bardziej o ścianę ala kolankową - oddzielającą część ocieploną od nieocieplonej - na ściance ze strony zewnętrznej mam styro tylko nie wiem czy to wystarczy i nie będzie mostka czy lepiej skuć z 10 cm i dopchnąć do styro wełnę?

Zrób tak jak piszesz, ale nie zapomnij o szczelinie wentylacyjnej oraz wlotach i wylotach z niej.

Z tą ścianką pod krokwią to uważaj żebyś zbytnio jej nie zdemolował..

Szczelina wlot wylot wiadomo, ale myślałęm że ominie mnie paskudna robota skucia jakieś 60 mb ścianki dookoła:) ale niestety chyba trzeba Polak mądry po szkodzie

• 2 months później...

Ja miałem podobnie. Ściąłem część skośnej ściany na szczęście z ytonga.

To nie "Polak mądry po szkodzie" tylko poprzedni fachowiec - murarz niedokształcony i robi jak mu pasuje, do tego kierownik budowy puszcza takie kwiatki.. Niby skąd inwestor ma wiedzieć o ociepleniu na etapie murowania.