Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obniżenie budynku, nowy dach + wiele innych modyfikacji - pytanie o koszty

zibi6

Recommended Posts

Witam

Ojciec chce mi przekazać dom po dziadkach. Zastanawiam się nad tym bo domek na wsi to kusząca propozycja. Dom jest z lat '50 i wiele w nim trzeba zmienić. Dom ma kształt kwadratu o wymiarach ok 10m x 10m. Dom ma wysoką piwnicę, parter, 1 piętro oraz strych.

Proszę o wszelkie uwagi, rady + wycenę.

1. Najważniejsze. Koncepcja jest aby zlikwidować strych i dach oraz obniżyć nieco 1 piętro. Zrobić dach dwu spadzisty, pokryć dachówką lub blacho-dachówką (zależy od kosztów). No i zamontować 4 okna dachowe. Wiązałoby się to z obniżeniem w niektórych miejscach ścian do ok 1m. A więc całe poddasze byłoby wykorzystane na 4 pokoje.

2. Ocieplenie budynku. To też istotne bo od tego zależy koszt ogrzewania. Nie znam jeszcze dokładnej ilości m2 powierzchni ścian więc zapytam o to, jak się teraz kształtują ceny (materiał średniej klasy + robocizna) za ocieplenie i pomalowania 1m2 ściany?

3. Ponieważ wewnętrzna klatka schodowa ma więcej wad niż zalet to zastanawiam się nad jej likwidacją i zbudowaniem klatki na zewnątrz. W miejsce po klatce schodowej można wykorzystać na przedpokoje. Dzięki temu do każdego pokoju można by wejść z przedpokoju (w tej chwili są to pokoje przechodnie). Czy da się mniej więcej wycenić dobudowę klatki schodowej?

O rzeczy typu wylewki pod podłogi, CO, instalacje elektryczne nawet się nie pytam. To się trudniej wycenia a poza tym, w porównaniu do trzech powyższych punktów, są to mniejsze koszty.

Od kosztów tych 3 modyfikacji zależy czy się w ogóle podejmę tematu lub czy nie pomyślę nad inną koncepcją.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Nu jak to jaki ?

Przelicz sobie te 110 metrów /zgadłem ?/ x powiedzmy 3 tysiące i otrzymasz koszt przebudowy ?

A co się dzieje z dachem ? Przecieka i nic się już nie da załatać ? To IMHO jedyna podstawa do "położenia dachu",

rozumiem przez to położenie nowego pokrycia...

A te przechodnie pokoje to przyznaję jedyny poważny problem... Naprawdę nie da się wrąbać gdzieś tam w nie przedpokoju /np kosztem części jednego pokoju....

To łatwiejsze niż dobudowa klatki schodowej, przy kosztach powiedzmy pomijalnych:popcorn:

Edytowane przez beton44

No zgadłeś ;) Nie miałem pojęcia że to aż taki duży koszt. W takim razie nie ma sensu bawić się w burzenie. Dach jest raczej ok, może miejscami trzeba by go połatać. Był taki pomysł gdyż dom jest za duży i za wysoki. Ale w obliczu takich kosztów nie mam zamiaru w to się bawić. Wolę zatem pomyśleć o opcji z zachowaniem aktualnej bryły.

Co do tematu klatki schodowej i przedpokoju. Aby to lepiej zobrazować wrzucam prowizoryczny rysunek.

Po lewej parter, po prawej 1 piętro.

Na żółto zaznaczone schody (zarówno zewnętrzne jak i te łączące parter z 1 piętrem). Na zielono okna.Na niebiesko aktualny przedpokój a na czarno ganek. To w jego miejsce myślałem o wybudowaniu zewnętrznej klatki schodowej. Drzwi to tam gdzie są cieńsze linie ;)

Jeśli wpadniesz na jakiś super pomysł to będę wdzięczny.

rzut1.jpg

rzut1.jpg

Skoro dom i tak za duży to można trochę pokój obciąć ?

A gdzie jest węzeł sanitarny ?

Na parterze nie zaplanowałem zmian, bo myślę że tam będzie kuchnia, salon,

to i żadne przeróbki nie będą konieczne, może jedne drzwi na innej ścianie żeby było

tak jak teraz na piętrze ?...

Edytowane przez beton44

Węzeł sanitarny jest na dole. Dorobiona jest łazienka w jednym pomieszczeniu. I tak to będzie przerabiane więc nie uwzględniłem tego na planie. Co do koncepcji na parter to mam więc z tym nie ma problemu. Twoja wizja jest ciekawa. Z tym że chodzi ci aby zrobić hol a nie przesunąć ściany? Druga opcja odpada bo to ściany nośne więc muszą zostać na swoim miejscu.

Stare ściany zostają, kosztem jednego pokoju proponuję jak na rysunku zrobić korytarzyk o szerokości powiedzmy 1,2 metra doprowadzający do 3 pokoi...

/szerokość zgodna z paragrafem 95:

http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/1A6FE867B90B9F89C1256F120042F4C4

chociaż oczywiście jest to norma dla budynków wielorodzinnych, ale tak jest wygodniej

a w domu jednorodzinnym można zrobić i węższy, schody np mogą mieć i 0,8 metra ale powiedzmy 1,1 metra to już minimum

żeby przejść bez obijania łokci...

Edytowane przez beton44

• 2 weeks później...

Dobry pomysł z tym korytarzem, wykorzystam go. Dzięki.

Na chwilę obecną dachu nie ruszam. Nie będę też ocieplał domu. Zobaczę jakie są ceny u innych wykonawców. Pytałem jednego to za materiał i robociznę liczy 90-100zł za 1m2.

Na pewno będę musiał wymienić wszystkie drzwi, zrobić łazienkę, podłogi, pomyśleć nad klatką schodową. Klatkę schodową zostawię, pomyślę nad balustradami i obłożeniem czymś schodów (pewnie kafelki lub coś w drewnie). Oprócz centralnego ogrzewania planuję również kominek.

Dochodzi zrobienie kominów. Zna ktoś jakie to koszty? Na zrobienie kominów trzeba mieć projekt i jakieś zezwolenie?

O ile odtwarzasz je w tym samym /mniej więcej :cool:/ miejscu i tej samej postaci to jest remont, czyli nie. Ew. odbiór kominiarza, szczególnie gdy to będzie CO na gaz, na ogół chce tego dystrybutor gazu, zresztą takie rzeczy same "wychodzą" w czasie budowy i eksploatacji...

Skoro będzie centralne ogrzewanie, to zamiast kominka jednak może wydać pieniążki bardziej sensownie i wybrać ocieplenie,

może na cały dom będzie droższe, ale np na początek ocieplić podłogę stryszku a jak starczy to te ściany bez okien?

Przedłożyłbym też to ocieplanie nad nowe balustrady i okładzinę schodów :stirthepot:, ale oczywiście ostateczna decyzja należy do inwestora

co ważniejsze kwiatek czy kożuch ?

Edytowane przez beton44