Sebastain 15.07.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Witam, Jak w temacie, wiem, że takich wątków już jest sporo, ale chciałbym na dniach podjąć ostateczną decyzję, cenowo oferty jakie posiadam są bardzo zbliżone, podobnie jak parametry U okien, więc może ktoś ma jakieś doświadczenia z obiema firmami? Każdy sprzedawca zachwala swoje, oczywiście wytyka wady konkurencji i przyznam, że już zupełnie nie wiem na co się zdecydować. Zestawienie U stolarki wygląda tak: ilość i wymiar okna - Uw Avante Forete - Uw Vetrex V90+ 4 okna 1700 x 1500 - 0,816 - 0,77 4 okna 600 x 1500 - 0,876 - 0,84 2 suwanki 2400 x 2350 - 0,728 - 0,69 Generalnie jak widać Vetrex "na papierze" ma lepsze współczynniki, ale podobno dla Avante są one podawane bez ukrytych okuć DESIGNO, a z nimi Uw spadną o około 8% przy czym podobno jeszcze nie mają zrobionych badań, ale to są tylko słowa sprzedawcy wiadomo, że nie mam możliwości sprawdzenie tego. Gorąca prośba o wsparcie w wyborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.07.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Wybierz firmę/sprzedawce który ma większe doświawdczenie i jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 16.07.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Generalnie jak widać Vetrex "na papierze" ma lepsze współczynniki, ale podobno dla Avante są one podawane bez ukrytych okuć DESIGNO, a z nimi Uw spadną o około 8% przy czym podobno jeszcze nie mają zrobionych badań, ale to są tylko słowa sprzedawcy wiadomo, że nie mam możliwości sprawdzenie Odrzuć tę firmę, której sprzedawca naopowiadał Tobie pierdoł o wpływie ukrytych okuć na wartość współczynnika Uw okna. Z takimi ludźmi nie powinno się w ogóle rozmawiać, chyba że cenisz sobie tych, którzy robią z Ciebie głupka, wtedy co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.07.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 ja wiem że wg założeń rankingu oknoTestu ważne są nie tylko Uw ale i Rw, i C, i E, i jeszcze WG itp i trzeba na nie patrzeć, ale zakładając czysto hipotetycznie - okna z tych firm są na podobnym poziomie klas marketingowych i by dostrzec różnicę trzeba się zagłębić w takie szczegóły jak właściwości.. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 16.07.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Spróbuj porównać jaką podają przepuszczalność powietrza obaj producenci. Wg mnie tu duży wpływ na klase ma odpowiednia ilość zastosowanych docisków, dokładność wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 16.07.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 ja wiem że wg założeń rankingu oknoTestu ważne są nie tylko Uw ale i Rw, i C, i E, i jeszcze WG itp i trzeba na nie patrzeć, ale zakładając czysto hipotetycznie - okna z tych firm są na podobnym poziomie klas marketingowych i by dostrzec różnicę trzeba się zagłębić w takie szczegóły jak właściwości.. . Fin, wiem, że czasem uważany jestem za nawiedzonego:-), ale w moim poście ani słowa nie było o właściwościach! Zaprotestowałem jedynie przeciwko wciskaniu klientom ciemnoty jakoby ukryte okucia miały jakikolwiek związek z wartością Uw okna. Jeżeli sprzedawca, którejś firmy broniąc produktu ucieka się do takich chwytów (nierzetelnych) może też pozwolić sobie na inne równie wątpliwe. O samych oknach z obu ofert nie powiedziałem ani słowa i nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faneuro 16.07.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Odrzuć tę firmę, której sprzedawca naopowiadał Tobie pierdoł o wpływie ukrytych okuć na wartość współczynnika Uw okna. Z takimi ludźmi nie powinno się w ogóle rozmawiać, chyba że cenisz sobie tych, którzy robią z Ciebie głupka, wtedy co innego. Nie wiem czy 8% , 18 % a może tylko 0,8 % ,ale Panie T123,,,, , kreuje sie Pan na wyjątkowego znawcę okien oraz wyrocznie ,a niestety jest Pan w błędzie Zastosowanie okuć “schowanych “ ma teoretyczny wpływ na szczelność oraz Uw okna. Ps Nie wątpię , ze wie Pan gdzie szukać , jak nie to mała podpowiedź - góra okna . pozdrawiam i miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 16.07.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 faneuro ale pojechałeś.... na szczelność jakiś tam wpływ ma i tego nikt nie podważa ale na parametr Uw żadnego wpływu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 16.07.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Nie wiem czy 8% , 18 % a może tylko 0,8 % ,ale Panie T123,,,, , kreuje sie Pan na wyjątkowego znawcę okien oraz wyrocznie ,a niestety jest Pan w błędzie Zastosowanie okuć “schowanych “ ma teoretyczny wpływ na szczelność oraz Uw okna. Ps Nie wątpię , ze wie Pan gdzie szukać , jak nie to mała podpowiedź - góra okna . pozdrawiam i miłego dnia Z postami "praktyków" trudno polemizować. Nie będę bo i po co. Zainteresowanych odsyłam wprost do normy PN-EN 14351-1+A1:2010 załącznik A tablica A1. Radzę poczytać. Okucia nie mają wpływu na wartość współczynnika przenikania ciepła, bo to o nim była mowa. Ewentualne zdania przeciwne rozumiem, bo te normy europejskie, to też jakieś nieduczone kmioty tworzą, co się chcą kreować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 16.07.2013 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Jeśli chodzi o to Uw to było to tak tłumaczone, że tradycyjne nawiasy odkształcają uszczelkę i w ten sposób energooszczędność takiego okna jest trochę mniejsza, ale to wiadomo nie ma dla mnie takiego znaczenia tzn w obu oknach i tak są zastosowane okucia ukryte roto designio. Ponieważ tak jak napisała jedna osoba, są to okna z podobnej półki ciężko mi jakos osobie niezwiązanej z oknami samemu coś ustalić.Techniczną różnicą jaką widzę w ofertach i rozmowach jest to że V90+ to profil klasy A natomiast Forte to bodajże profil klasy B. Może chociaż mała sonda gdybyście byli na moim miejscu to którego producenta byście wybrali (abstrahując od przedstawiciela). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.07.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Tu nie ma co abstrahować. Okno to nie autosalon, gdzie dostajesz taki sam egzemplarz i jedyne różnice to cena, atmosfera i ew. serwis (ale w przypadku aut salon możesz zmienić, bo przecież przeglądy gwarancyjne są naturalnie płatne). A okno trzeba jeszcze odpowiednio zamontować i to "odpowiednio" nie jest takie łatwe, bo mimo wyraźnych instrukcji montażyści lubią robić duże skróty. Fanuero - nawet wielu z nas, sprzedawców nie odróżnia przepuszczalności powietrza od izolacyjności termicznej Uw. Klient mówi ciepłe okna myśli o tym pakiecie, ale w praktyce może być inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 16.07.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Jeśli chodzi o to Uw to było to tak tłumaczone, że tradycyjne nawiasy odkształcają uszczelkę i w ten sposób energooszczędność takiego okna jest trochę mniejsza, ale to wiadomo nie ma dla mnie takiego znaczenia tzn w obu oknach i tak są zastosowane okucia ukryte roto designio. Sebastianie, rozumiem Twoje dylematy. Kupując okna nie musisz się z nich doktoryzować. Z żalem tylko odnotowuję praktyki sprzedawców. Jeśli zawias odkształca uszczelkę, to po pierwsze masz do czynienia z błędem okuwania (częstym!!!), po drugie nie zmienia się przenikalność cieplna okna, ale tak jak parę osób to podkreślało przepuszczalność powietrza. Wtedy rzeczywiście okno będzie mniej "energooszczędne" ze względu na straty ciepła powodowane niekontrolowaną infiltracją w okolicy zawiasu, a niekontrolowana infiltracja będzie następstwem błędu produkcyjnego. Koło się zamyka. Reklamacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 17.07.2013 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Sebastianie, rozumiem Twoje dylematy. Kupując okna nie musisz się z nich doktoryzować. Z żalem tylko odnotowuję praktyki sprzedawców. Jeśli zawias odkształca uszczelkę, to po pierwsze masz do czynienia z błędem okuwania (częstym!!!), po drugie nie zmienia się przenikalność cieplna okna, ale tak jak parę osób to podkreślało przepuszczalność powietrza. Wtedy rzeczywiście okno będzie mniej "energooszczędne" ze względu na straty ciepła powodowane niekontrolowaną infiltracją w okolicy zawiasu, a niekontrolowana infiltracja będzie następstwem błędu produkcyjnego. Koło się zamyka. Reklamacja! Nic dodać nic ująć Ale nadal nawet jedna osoba nie powiedziała, którego z tych producentów/modeli by wybrała, może Ty się skusisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faneuro 17.07.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Z postami "praktyków" trudno polemizować. Nie będę bo i po co. Zainteresowanych odsyłam wprost do normy PN-EN 14351-1+A1:2010 załącznik A tablica A1. Radzę poczytać. Okucia nie mają wpływu na wartość współczynnika przenikania ciepła, bo to o nim była mowa. Ewentualne zdania przeciwne rozumiem, bo te normy europejskie, to też jakieś nieduczone kmioty tworzą, co się chcą kreować. Tak samo trudno jak z teoretykami którzy są w ekstazie czytając i przesłaniając się wszem i wobec normami . Poważnie myślisz, ze ktoś kto zadaje pytania na temat jakiś okien ( konkretnie temat rozwija się w kierunku okucia ) będzie szukał i czytał PN ? , ( jak już to wklej odpowiedni cytat ) Zaryzykuje stwierdzenie , ze że może oprócz Ciebie z 2-3 osoby przeczytają PN ( i naprawdę nic im to nie pomoże ) Jak tak bardzo chcesz zgrywać zawodowca społecznika prawnika to są fora dla prawników , tam może byś był doceniony ( albo zgaszony ? ) proszę rozwiń mysl na temat reklamacji i błędnego zastosowanie rozwórki ( nie zawiasu ) w Twoim zdaniu : Sebastianie, rozumiem Twoje dylematy. Kupując okna nie musisz się z nich doktoryzować. Z żalem tylko odnotowuję praktyki sprzedawców. Jeśli zawias odkształca uszczelkę, to po pierwsze masz do czynienia z błędem okuwania (częstym!!!), po drugie nie zmienia się przenikalność cieplna okna, ale tak jak parę osób to podkreślało przepuszczalność powietrza. Wtedy rzeczywiście okno będzie mniej "energooszczędne" ze względu na straty ciepła powodowane niekontrolowaną infiltracją w okolicy zawiasu, a niekontrolowana infiltracja będzie następstwem błędu produkcyjnego. Koło się zamyka. Reklamacja! Bardzo proszę , pokaż system w którym rozwórka nie ma wpływu na kształt uszczelki w miejscu styku tych dwóch elementów w okolicach zawiasu Myślę , ze tutaj będziesz miał wspaniałe pole do popisu I jakie ma znaczenie , że Uw będzie stałe , tylko będzie odczuwalny chłód w zimie ( przez nieszczelność - dodajmy minimalną ) w tym miejscu , to przecież jest gra słów , a efekt identyczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 18.07.2013 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Decyzja na dniach, a ja wciąż w tym samym punkcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.07.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 I tak będzie. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie, bo dla nas okno to nie tylko składnik ii producent, ale także firma montująca. Co z tego, że wybierzesz teoretycznie lepsze okno, jak wykonawcy zamontują je po swojemu? Pokazałem tu dziś przyklad montazu dwóch firm które uważają się za najlepsze w moim mieście:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?202696-Co-można-spie-przy-montażu-okien-i-w-samych-oknach/page6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 18.07.2013 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Ok rozumiem, że nawet najlepsze okno można fatalnie zamontować, ale które z tych okien jest tym teoretycznie lepszym przy podobnym poziomie cen i powiedzmy podobnej jakości montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.07.2013 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Proszę bardzo, ranking który lubią sprzedawcy jednej z tych firm:http://oknotest.pl/pro-quality-ranking-okien-pcvZ tego co widzę nie ma tam ujętych okien Avante. Ale nie ma przeszkódm byś poprosił ich o "metkę wyrobu" z parametrami i przynajmniej w tej czesci bedziesz wiedział co ma lepsze wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 20.07.2013 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 No cóż wszystko wskazuje na to że, zdecyduje się na Avante Forte, na pewno zdam relację po montażu, może nawet podrzucę jakieś fotki Miałbym jeszcze pytanie odnośnie samych taśmy do osłony pianki. Czy w przypadku kiedy ocieplenie budynku i tynkowanie zewnętrzne odbędzie się około 3-4 miesiące po montażu okien, warto wstrzymać się z przyklejeniem taśm do muru, a na początku przykleić je jedynie do okien? Podobno warto dokleić je do muru świeżo przed tynkami/ociepleniem, ale nie mogę do końca zrozumieć z czego to wynika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 21.07.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Witam No cóż wszystko wskazuje na to że, zdecyduje się na Avante Forte, na pewno zdam relację po montażu, może nawet podrzucę jakieś fotki Miałbym jeszcze pytanie odnośnie samych taśmy do osłony pianki. Czy w przypadku kiedy ocieplenie budynku i tynkowanie zewnętrzne odbędzie się około 3-4 miesiące po montażu okien, warto wstrzymać się z przyklejeniem taśm do muru, a na początku przykleić je jedynie do okien? Podobno warto dokleić je do muru świeżo przed tynkami/ociepleniem, ale nie mogę do końca zrozumieć z czego to wynika?? nie rozumiem za bardzo takiego stwierdzenia, czyli przez 3-4 miesiące taśmy mają sobie "dyndać" i nie osłaniać pianki ? - bzdura - tak nie wolno robić. taśmy należy przyklejać w trakcie montażu aby od razu zabezpieczały połączenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts