Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jak w temacie, wiem, że takich wątków już jest sporo, ale chciałbym na dniach podjąć ostateczną decyzję, cenowo oferty jakie posiadam są bardzo zbliżone, podobnie jak parametry U okien, więc może ktoś ma jakieś doświadczenia z obiema firmami?

Każdy sprzedawca zachwala swoje, oczywiście wytyka wady konkurencji i przyznam, że już zupełnie nie wiem na co się zdecydować.

Zestawienie U stolarki wygląda tak:

ilość i wymiar okna - Uw Avante Forete - Uw Vetrex V90+

4 okna 1700 x 1500 - 0,816 - 0,77

4 okna 600 x 1500 - 0,876 - 0,84

2 suwanki 2400 x 2350 - 0,728 - 0,69

Generalnie jak widać Vetrex "na papierze" ma lepsze współczynniki, ale podobno dla Avante są one podawane bez ukrytych okuć DESIGNO, a z nimi Uw spadną o około 8% przy czym podobno jeszcze nie mają zrobionych badań, ale to są tylko słowa sprzedawcy wiadomo, że nie mam możliwości sprawdzenie tego.

Gorąca prośba o wsparcie w wyborze :D

Generalnie jak widać Vetrex "na papierze" ma lepsze współczynniki, ale podobno dla Avante są one podawane bez ukrytych okuć DESIGNO, a z nimi Uw spadną o około 8% przy czym podobno jeszcze nie mają zrobionych badań, ale to są tylko słowa sprzedawcy wiadomo, że nie mam możliwości sprawdzenie

Odrzuć tę firmę, której sprzedawca naopowiadał Tobie pierdoł o wpływie ukrytych okuć na wartość współczynnika Uw okna. Z takimi ludźmi nie powinno się w ogóle rozmawiać, chyba że cenisz sobie tych, którzy robią z Ciebie głupka, wtedy co innego.

:) ja wiem że wg założeń rankingu oknoTestu ważne są nie tylko Uw ale i Rw, i C, i E, i jeszcze WG itp :) i trzeba na nie patrzeć, ale zakładając czysto hipotetycznie - okna z tych firm są na podobnym poziomie klas marketingowych i by dostrzec różnicę trzeba się zagłębić w takie szczegóły jak właściwości.. .

:) ja wiem że wg założeń rankingu oknoTestu ważne są nie tylko Uw ale i Rw, i C, i E, i jeszcze WG itp :) i trzeba na nie patrzeć, ale zakładając czysto hipotetycznie - okna z tych firm są na podobnym poziomie klas marketingowych i by dostrzec różnicę trzeba się zagłębić w takie szczegóły jak właściwości.. .

Fin, wiem, że czasem uważany jestem za nawiedzonego:-), ale w moim poście ani słowa nie było o właściwościach! Zaprotestowałem jedynie przeciwko wciskaniu klientom ciemnoty jakoby ukryte okucia miały jakikolwiek związek z wartością Uw okna. Jeżeli sprzedawca, którejś firmy broniąc produktu ucieka się do takich chwytów (nierzetelnych) może też pozwolić sobie na inne równie wątpliwe. O samych oknach z obu ofert nie powiedziałem ani słowa i nie powiem.

Odrzuć tę firmę, której sprzedawca naopowiadał Tobie pierdoł o wpływie ukrytych okuć na wartość współczynnika Uw okna. Z takimi ludźmi nie powinno się w ogóle rozmawiać, chyba że cenisz sobie tych, którzy robią z Ciebie głupka, wtedy co innego.

:) Nie wiem czy 8% , 18 % a może tylko 0,8 % ,ale Panie T123,,,, , kreuje sie Pan na wyjątkowego znawcę okien oraz wyrocznie ,a niestety jest Pan w błędzie

Zastosowanie okuć “schowanych “ ma teoretyczny wpływ na szczelność oraz Uw okna.

Ps

Nie wątpię , ze wie Pan gdzie szukać :) , jak nie to mała podpowiedź - góra okna :) .

pozdrawiam i miłego dnia

:) Nie wiem czy 8% , 18 % a może tylko 0,8 % ,ale Panie T123,,,, , kreuje sie Pan na wyjątkowego znawcę okien oraz wyrocznie ,a niestety jest Pan w błędzie

Zastosowanie okuć “schowanych “ ma teoretyczny wpływ na szczelność oraz Uw okna.

Ps

Nie wątpię , ze wie Pan gdzie szukać :) , jak nie to mała podpowiedź - góra okna :) .

pozdrawiam i miłego dnia

Z postami "praktyków" trudno polemizować. Nie będę bo i po co. Zainteresowanych odsyłam wprost do normy PN-EN 14351-1+A1:2010 załącznik A tablica A1. Radzę poczytać. Okucia nie mają wpływu na wartość współczynnika przenikania ciepła, bo to o nim była mowa. Ewentualne zdania przeciwne rozumiem, bo te normy europejskie, to też jakieś nieduczone kmioty tworzą, co się chcą kreować:-).

Jeśli chodzi o to Uw to było to tak tłumaczone, że tradycyjne nawiasy odkształcają uszczelkę i w ten sposób energooszczędność takiego okna jest trochę mniejsza, ale to wiadomo nie ma dla mnie takiego znaczenia tzn w obu oknach i tak są zastosowane okucia ukryte roto designio.

Ponieważ tak jak napisała jedna osoba, są to okna z podobnej półki ciężko mi jakos osobie niezwiązanej z oknami samemu coś ustalić.

Techniczną różnicą jaką widzę w ofertach i rozmowach jest to że V90+ to profil klasy A natomiast Forte to bodajże profil klasy B.

Może chociaż mała sonda gdybyście byli na moim miejscu to którego producenta byście wybrali (abstrahując od przedstawiciela).

Tu nie ma co abstrahować. Okno to nie autosalon, gdzie dostajesz taki sam egzemplarz i jedyne różnice to cena, atmosfera i ew. serwis (ale w przypadku aut salon możesz zmienić, bo przecież przeglądy gwarancyjne są naturalnie płatne).

A okno trzeba jeszcze odpowiednio zamontować i to "odpowiednio" nie jest takie łatwe, bo mimo wyraźnych instrukcji montażyści lubią robić duże skróty.

Fanuero - nawet wielu z nas, sprzedawców nie odróżnia przepuszczalności powietrza od izolacyjności termicznej Uw. Klient mówi ciepłe okna myśli o tym pakiecie, ale w praktyce może być inaczej.

Jeśli chodzi o to Uw to było to tak tłumaczone, że tradycyjne nawiasy odkształcają uszczelkę i w ten sposób energooszczędność takiego okna jest trochę mniejsza, ale to wiadomo nie ma dla mnie takiego znaczenia tzn w obu oknach i tak są zastosowane okucia ukryte roto designio.

Sebastianie, rozumiem Twoje dylematy. Kupując okna nie musisz się z nich doktoryzować:-). Z żalem tylko odnotowuję praktyki sprzedawców. Jeśli zawias odkształca uszczelkę, to po pierwsze masz do czynienia z błędem okuwania (częstym!!!), po drugie nie zmienia się przenikalność cieplna okna, ale tak jak parę osób to podkreślało przepuszczalność powietrza. Wtedy rzeczywiście okno będzie mniej "energooszczędne" ze względu na straty ciepła powodowane niekontrolowaną infiltracją w okolicy zawiasu, a niekontrolowana infiltracja będzie następstwem błędu produkcyjnego. Koło się zamyka. Reklamacja!

Sebastianie, rozumiem Twoje dylematy. Kupując okna nie musisz się z nich doktoryzować:-). Z żalem tylko odnotowuję praktyki sprzedawców. Jeśli zawias odkształca uszczelkę, to po pierwsze masz do czynienia z błędem okuwania (częstym!!!), po drugie nie zmienia się przenikalność cieplna okna, ale tak jak parę osób to podkreślało przepuszczalność powietrza. Wtedy rzeczywiście okno będzie mniej "energooszczędne" ze względu na straty ciepła powodowane niekontrolowaną infiltracją w okolicy zawiasu, a niekontrolowana infiltracja będzie następstwem błędu produkcyjnego. Koło się zamyka. Reklamacja!

Nic dodać nic ująć :)

Ale nadal nawet jedna osoba nie powiedziała, którego z tych producentów/modeli by wybrała, może Ty się skusisz? :D

Z postami "praktyków" trudno polemizować. Nie będę bo i po co. Zainteresowanych odsyłam wprost do normy PN-EN 14351-1+A1:2010 załącznik A tablica A1. Radzę poczytać. Okucia nie mają wpływu na wartość współczynnika przenikania ciepła, bo to o nim była mowa. Ewentualne zdania przeciwne rozumiem, bo te normy europejskie, to też jakieś nieduczone kmioty tworzą, co się chcą kreować:-).

Tak samo trudno jak z teoretykami którzy są w ekstazie czytając i przesłaniając się wszem i wobec normami .

Poważnie myślisz, ze ktoś kto zadaje pytania na temat jakiś okien ( konkretnie temat rozwija się w kierunku okucia ) będzie szukał i czytał PN ? , ( jak już to wklej odpowiedni cytat )

Zaryzykuje stwierdzenie , ze że może oprócz Ciebie z 2-3 osoby przeczytają PN ( i naprawdę nic im to nie pomoże )

Jak tak bardzo chcesz zgrywać zawodowca społecznika prawnika to są fora dla prawników , tam może byś był doceniony ( albo zgaszony ? :) )

proszę rozwiń mysl na temat reklamacji i błędnego zastosowanie rozwórki ( nie zawiasu ) w Twoim zdaniu :

Sebastianie, rozumiem Twoje dylematy. Kupując okna nie musisz się z nich doktoryzować. Z żalem tylko odnotowuję praktyki sprzedawców. Jeśli zawias odkształca uszczelkę, to po pierwsze masz do czynienia z błędem okuwania (częstym!!!), po drugie nie zmienia się przenikalność cieplna okna, ale tak jak parę osób to podkreślało przepuszczalność powietrza. Wtedy rzeczywiście okno będzie mniej "energooszczędne" ze względu na straty ciepła powodowane niekontrolowaną infiltracją w okolicy zawiasu, a niekontrolowana infiltracja będzie następstwem błędu produkcyjnego. Koło się zamyka. Reklamacja!

Bardzo proszę , pokaż system w którym rozwórka nie ma wpływu na kształt uszczelki w miejscu styku tych dwóch elementów w okolicach zawiasu

Myślę , ze tutaj będziesz miał wspaniałe pole do popisu :)

I jakie ma znaczenie , że Uw będzie stałe , tylko będzie odczuwalny chłód w zimie ( przez nieszczelność - dodajmy minimalną ) w tym miejscu , to przecież jest gra słów , a efekt identyczny .

I tak będzie. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie, bo dla nas okno to nie tylko składnik ii producent, ale także firma montująca.

Co z tego, że wybierzesz teoretycznie lepsze okno, jak wykonawcy zamontują je po swojemu? Pokazałem tu dziś przyklad montazu dwóch firm które uważają się za najlepsze w moim mieście:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?202696-Co-można-spie-przy-montażu-okien-i-w-samych-oknach/page6

Proszę bardzo, ranking który lubią sprzedawcy jednej z tych firm:

http://oknotest.pl/pro-quality-ranking-okien-pcv

Z tego co widzę nie ma tam ujętych okien Avante. Ale nie ma przeszkódm byś poprosił ich o "metkę wyrobu" z parametrami i przynajmniej w tej czesci bedziesz wiedział co ma lepsze wyniki.

No cóż wszystko wskazuje na to że, zdecyduje się na Avante Forte, na pewno zdam relację po montażu, może nawet podrzucę jakieś fotki :D

Miałbym jeszcze pytanie odnośnie samych taśmy do osłony pianki.

Czy w przypadku kiedy ocieplenie budynku i tynkowanie zewnętrzne odbędzie się około 3-4 miesiące po montażu okien, warto wstrzymać się z przyklejeniem taśm do muru, a na początku przykleić je jedynie do okien? Podobno warto dokleić je do muru świeżo przed tynkami/ociepleniem, ale nie mogę do końca zrozumieć z czego to wynika??

Witam

No cóż wszystko wskazuje na to że, zdecyduje się na Avante Forte, na pewno zdam relację po montażu, może nawet podrzucę jakieś fotki :D

Miałbym jeszcze pytanie odnośnie samych taśmy do osłony pianki.

Czy w przypadku kiedy ocieplenie budynku i tynkowanie zewnętrzne odbędzie się około 3-4 miesiące po montażu okien, warto wstrzymać się z przyklejeniem taśm do muru, a na początku przykleić je jedynie do okien? Podobno warto dokleić je do muru świeżo przed tynkami/ociepleniem, ale nie mogę do końca zrozumieć z czego to wynika??

nie rozumiem za bardzo takiego stwierdzenia, czyli przez 3-4 miesiące taśmy mają sobie "dyndać" i nie osłaniać pianki ? - bzdura - tak nie wolno robić.

taśmy należy przyklejać w trakcie montażu aby od razu zabezpieczały połączenie.

Pozdrawiam