Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podobno warto dokleić je do muru świeżo przed tynkami/ociepleniem, ale nie mogę do końca zrozumieć z czego to wynika??

W mojej ocenie klejenie tasmy do sciany to bardzo uciazliwa i czasochlonna czynnosc wbrew pozorom wymagajaca sporego nakladu pracy (I kleju, ktory czesto kosztuje 1/3 wartosci tasm) i zwyczajnie monterzy chcieliby scedowac ta czynnosc na kogos innego:)

Tym bardziej, ze tasma z czasem moze sie jednak poodklejac (jesli podloze nie jest dobrze pryzgotowane, jesli kleju jest za malo, jesli sa inne bledy itp) i wowczas teoretycznie do ekipy montujacej nalezec powinna poprawka..

Witam

Pewnie macie racje, w razie czego przecież to inwestor sam kleił...

A czy mur taki jak YTONG (u mnie energo), który właściwie ma strukturę jak pumex, powinno się jakoś przygotować przed montażem, tzn jakoś odpowiednio zagruntować czy coś?

obowiązkowo każdy mur należy przygotować odpowiednio, w wypadku materiałów sypkich bezwzględnie należy je zagruntować.

Pozdrawiam

No to jeszcze kilka pytań :)

W przypadku ytonga tak jak pisałem, jaki warto zastosować grunt?

Rozumiem, że warto też zagruntować zewnętrzną stronę muru, tam gdzie będzie przyklejona taśma?

Czy po wszystkim jeżeli ocieplenie ma być montowane za 3-4 miesiące, warto osłonić jakoś tą zewnętrzną taśmę?

Witam

No to jeszcze kilka pytań :)

W przypadku ytonga tak jak pisałem, jaki warto zastosować grunt?

Rozumiem, że warto też zagruntować zewnętrzną stronę muru, tam gdzie będzie przyklejona taśma?

Czy po wszystkim jeżeli ocieplenie ma być montowane za 3-4 miesiące, warto osłonić jakoś tą zewnętrzną taśmę?

Tak, ale nie warto a jest to konieczne.

Gruntujemy tam gdzie klejona będzie taśma, więc zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.

Taj jak napisał witek86 - zabezpieczamy ! - 3 miesiące to wartość graniczna - koszt operacji niewielki a ... patrz niżej :)

każdy producent ma w ofercie grunt (dobry producent taśm)

osobiście uważam że jesli nie jest pewne że ocieplenie będzie np za miesiąc to proponuje zakryć taśmę choćby klejem dla świętego (swojego) spokoju

Pozdrawiam

• 2 months później...

kochani odradzam te okna chyba ze cos sie zmienilo od 2005 bo od tamtej pory mialem 3 razy wymienione wszyskie skrzydla ouze .wyginaja sie od ramy 5cm

regulacji wymagaja co miesiac wielka kicha jak mi teraz nie wymienia calych okien kieruje sprawe do sadu . OSTRZEGAM POTENCJALNYCH NABYWCOW TYCH OKIEN

witam serdecznie tez mam podobny problem tylko ze u mnie powyginane były wszystkie futryny i skrzydła wymienili mi już dwa razy i powiedział fachowiec ze to co jest na ta chwile a mianowicie jest nadal krzywo ze na 30 cm jest dopuszczalny 1 mm krzywizny i ze jest dobrze. Nie wiem co z tym robić czy na taki wariant przystać czy, nie mam pojęcia może ktoś da jakaś podpowiedz. po pierwszym wygięciu był przedstawiciel od profili dekenik czy jakoś tak stwierdzili ze wymienia jedną ramę na próbę postała trzy tygodnie wygięło znowu to popodciągali poregulowali pozmieniali kotwy na inne a mianowicie był wkręt zamienili na kotwę blaszaną następnie przyjechały wszystkie ramy po wymianie. Ramy są w miarę prócz pionów mogło by być, ale po otwarciu okna skrzydła mają masakryczne odchyły od 2 do 10 mm. Byliśmy z tym u prawnika, wystosował do nich odpowiednie pismo potem odezwał się przedstawiciel z Elbląga -rozszklili okna wyregulowali i stwierdził ze jest ok bo jw. pisałem, powiedział ze normy są takie i jest ok. Może jakaś podpowiedź [email protected]

• 3 years później...