info136 15.07.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 (edytowane) Witam, planuję z obecnej kuchni zrobić sypialnię natomiast w pokoju, który znajduje się obok za ścianą wydzielić aneks kuchenny. Niestety będzie się to wiązać z brakiem dostępu do kratki wentylacyjnej z nowej kuchni. Wentylacja w budynku jest grawitacyjna, mam osobny pion, wiem że wykonanie poziomego kanału (ok. 3m. długości) łączącego "nową" kuchnię z oryginalną kratką wentylacyjną jest niezgodne z przepisami oraz nie zapewni wymiany powietrza przy wentylacji grawitacyjnej. W mieszkaniu nie mam gazu a w łazience jest wentylacja grawitacyjna, blok 3piętrowy, mieszkanie na I piętrze. Zastanawiam się nad zastosowaniem w "nowej" kuchni wentylacji mechanicznej i podłączenie kanałem poziomym do otworu wentylacyjnego w obecnej kuchni a przyszłej sypialni ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie oraz czy jest zgodne z prawem. Czy może ktoś rozwiać moje wątpliwości? Edytowane 15 Lipca 2013 przez info136 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 17.07.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) Niestety - tak robić nie można Poczytaj sobie w dziale o wentylacji: http://www.ciop.pl/5544.html - par. 148.2 Edytowane 17 Lipca 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresio 18.07.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Poza aspektem prawny, jest też duże prawdopodobieństwo, że zepsujesz wentylacje pozostałym mieszkańcom budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
info136 18.07.2013 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Niestety - tak robić nie można Poczytaj sobie w dziale o wentylacji: http://www.ciop.pl/5544.html - par. 148.2 W myśl przywołanego paragrafu nie można łączyć grawitacyjnej z mechaniczną ale całość (łazienka + kuchnia) chyba mogę przerobić na mechaniczną? Poza aspektem prawny, jest też duże prawdopodobieństwo, że zepsujesz wentylacje pozostałym mieszkańcom budynku. Napisałem, że mam osobny pion wentylacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 18.07.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 W myśl przywołanego paragrafu nie można łączyć grawitacyjnej z mechaniczną ale całość (łazienka + kuchnia) chyba mogę przerobić na mechaniczną? Każde dmuchanie w kanał wspólnej WG najprawdopodobniej skończy się protestami współlokatorów z tego samego pionu. Najmniej "inwazyjna" byłaby w tym przypadku wentylacja nadciśnieniowa (nawiewna, a nie wywiewna). Ale czy administrator pozwoliłby na zamontowanie czerpni na elewacji:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts