Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Gazowy CWU i CO Dom słabo ocieplony do Remontu

Snip7

Recommended Posts

Witam

Mam nietypowy przypadek i nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania odpowiedniego dla mnie...

Mieszkam w 30 letnim, 3 kondygnacyjnym domu 170m2 ocieplony 5cm styropianu, okna "plastiki" w dobrym stanie, instalacja CO 12 letnia, miedziana z grzejnikami Konwektora do tego czasu ogrzewany starym Ariston-em chyba 21kw.

Piec padł a remont w planach. Potrzebuję piec do ogrzania domu przed i po remoncie. W remoncie jest jedna część (parter) gdzie będziemy montować podłogówkę (30m2) reszta ma być podłączona do starej instalacji grzejnikowej + ta podłogówka, Dom będziemy docieplać w przyszłym roku zatem izolacyjność się zwiększy no ale na ten sezon muszę tez ogrzać. Kolejny remont poddasza przewidziany za 2 lata (podłogówka zamiast grzejników). Teraz pytanie jak pogodzić ogrzewanie obecnego domu (grzejniki + podłogówka)? Jaki piec wybrać? Chciałbym aby piec grzał także CWU. (zasobnik) Będę wdzięczny za porady bo od sprzedawców drogich firm jak Viessman, Buderus, itp. aż mnie głowa boli - jak by mogli to by sie nawzajem pozabijali a klienta zostawili bez kasy:(

Zdaje sobie sprawę ze idealnego rozwiązania nie ma ale chcę zainwestować już w dobry i tani w eksploatacji piec który będzie mi służył zarówno dzisiaj jak i po dociepleniu domu.

Wydaje mi się ze najlepszym rozwiązaniem będzie piec z 2 obiegami (podłogówka i grzejniki) jak to ugryźć?

może Termet bo polski?

Dziękuję za poświęcony czas.