lukasz_ccc 16.07.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Szukam drzwi o U<0,8 w rozsądnych cenach (do 5000zł z elektrozamkiem).Znalazłem takie:http://www.delta.net.pl/produkty/drzwi-stalowe-p-poz-oraz-pasywne/delta-prestige-,18,2,47http://www.drzwi-cal.pl/pasywne.html Które są lepsze, a może macie inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.07.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 A tak z innej beczki - po co Ci drzwi o wspł. Ud mniejszym niż 0,8? Liczysz na wyraźne oszczędności energetyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_ccc 17.07.2013 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Korzystam z programu NF40 NFOŚIGW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.07.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Rozwiń myśl - nie bądź taki - daj się dokształcić leniwym branżowcom którzy nie mają ochoty wyglądać dalej niż sięga ich biurko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 17.07.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Witam Rozwiń myśl - nie bądź taki - daj się dokształcić leniwym branżowcom którzy nie mają ochoty wyglądać dalej niż sięga ich biurko:) no finlandia nie wierzę, nie słyszałeś ?? raczej wydaje mi się, że zmylił Cię skrót ten długi to chyba znany Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej NF40 - to skrót od budynku o zużyciu rocznym energii do 40 kWh na 1m2 Inną kwestią są te założenia/wymagania, które się stawia bo niby drzwi z U powiedzmy 0,79 a takie z 0,9 zrobią różnicę w całości ?? no ale ... ktoś mądry to wymyślił a inwestor niestety musi się do tego dostosować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.07.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) A co, ja tam nie bojęprzyznać się do własnych słabości i braków w wiedzy (domyślałem się tylko że NF40 to jakaś premia za stosowanie rozwiązań wysokoenergooszczędnych). Jeśli przepisy tak mówią - to trudno:) Kiedyś liczyłem, że dla przeciętnych drzwi z różnicą wsp. U 1,6 - 0,9 oszczędności w ogrzewaniu wyniosą ok 20zł rocznie:) Edytowane 17 Lipca 2013 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 17.07.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Witam A co, ja tam nie bojęprzyznać się do własnych słabości i braków w wiedzy (domyślałem się tylko że NF40 to jakaś premia za stosowanie rozwiązań wysokoenergooszczędnych). Jeśli przepisy tak mówią - to trudno:) Kiedyś liczyłem, że dla przeciętnych drzwi z różnicą wsp. U 1,6 - 0,9 oszczędności w ogrzewaniu wyniosą ok 20zł rocznie:) i bardzo dobrze, nikt nie jest wszystkowiedzący, nawet ja ;) a co do przepisów i wytycznych to naprodukowali tego nie wiadomo po co i na co zamiast wprowadzić jedno badanie np tz Blower Door po wybudowaniu budynku i w zależności od wyniku przydzielać odpowiednią wysokość dofinansowania - no ale po co ułatwiać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 19.07.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Czesc Lukasz, Ale jak tak patrze to NF 40 ma wymagania odnosnie drzwi 1,3.0,8 / 0,7 to do budynku NF15. Ogladalem ta Delte Prestige w kolorze antracyt i wszystko fajnie, cena ok... ale maja jeden feler - palcuja sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelan 04.09.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Nie wiem, czy już kupiłeś, czy jeszcze szukasz, ale w naszym domu w czerwcu zamontowaliśmy drzwi Stolpaw z lini Stolterm. Wybór wzorów i kolorów jest dużo większy niż w CAL czy Delta. Jedynie wzory szybek i witrażyków nie powalały. http://www.stolpaw.com.pl/drzwi-zewnetrzne/stolterm Niestety nie mogę jeszcze potwierdzić wszystkich walorów użytkowych, ale wyglądają ładnie i solidnie. Można z powodzeniem znaleźć oferty w Internecie z mniej więcej 15% upustem od ceny katalogowej. My za swój model FAV19 szerokości 100, z materiału dąb, w wykonaniu złoty dąb zapłaciliśmy 4050 złotych. Do tego trzeba doliczyć koszt klamki, wkładki patentowej i rozetek. Drzwi pasywne do chudych nie należą, więc wkładka patentowa jest droższa niż typowa. Podobnie żadna standardowa klamka, nie ma wystarczająco długiego trzpienia. Mi wyszło 16cm, więc warto od razu dokupić stosowny kwadratowy pręt 8x8 w dziale żelaznym i przyciąć wg potrzeb. Zastanawiam się również nad zakupem drzwi delta do drugiego gospodarczego wejścia. Piękno to kwestia gustu, ale estetyka Delty nie powala, w tradycyjnym budynku będą odstawać od reszty. Dla mnie nie ma to znaczenia, ponieważ drzwi są zasłonięte od widoku. Deltę Prestige można kupić już poniżej 3800 z dostawą, no i w standardzie mają dołączoną klamkę i wkładkę do zamka, więc kolejne 300 w kieszeni. Jeszcze nie widziałem tańszych drzwi pasywnych na rynku, ale jeśli ktoś znalazł, to chętnie skorzystam z rady Szukałem też drzwi pasywnych w wykonaniu z PCV ponieważ są mniej wrażliwe na warunki atmosferyczne i zakładałem, że będą tańsze. Natknąłem się tylko na ofertę jednej firmy Ł&K http://www.lik.pl/wypelnienia.php?idw=18. Niestety ceny, które znalazłem w Internecie za proste skrzydło bez przeszkleń przekraczały 5000, ale może ktoś może zaproponować lepszą cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 06.09.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Nie wiem, czy już kupiłeś, czy jeszcze szukasz, ale w naszym domu w czerwcu zamontowaliśmy drzwi Stolpaw z lini Stolterm. Wybór wzorów i kolorów jest dużo większy niż w CAL czy Delta. Jedynie wzory szybek i witrażyków nie powalały. http://www.stolpaw.com.pl/drzwi-zewnetrzne/stolterm Niestety nie mogę jeszcze potwierdzić wszystkich walorów użytkowych, ale wyglądają ładnie i solidnie. Można z powodzeniem znaleźć oferty w Internecie z mniej więcej 15% upustem od ceny katalogowej. My za swój model FAV19 szerokości 100, z materiału dąb, w wykonaniu złoty dąb zapłaciliśmy 4050 złotych. Do tego trzeba doliczyć koszt klamki, wkładki patentowej i rozetek. Drzwi pasywne do chudych nie należą, więc wkładka patentowa jest droższa niż typowa. Podobnie żadna standardowa klamka, nie ma wystarczająco długiego trzpienia. Mi wyszło 16cm, więc warto od razu dokupić stosowny kwadratowy pręt 8x8 w dziale żelaznym i przyciąć wg potrzeb. Zastanawiam się również nad zakupem drzwi delta do drugiego gospodarczego wejścia. Piękno to kwestia gustu, ale estetyka Delty nie powala, w tradycyjnym budynku będą odstawać od reszty. Dla mnie nie ma to znaczenia, ponieważ drzwi są zasłonięte od widoku. Deltę Prestige można kupić już poniżej 3800 z dostawą, no i w standardzie mają dołączoną klamkę i wkładkę do zamka, więc kolejne 300 w kieszeni. Jeszcze nie widziałem tańszych drzwi pasywnych na rynku, ale jeśli ktoś znalazł, to chętnie skorzystam z rady Szukałem też drzwi pasywnych w wykonaniu z PCV ponieważ są mniej wrażliwe na warunki atmosferyczne i zakładałem, że będą tańsze. Natknąłem się tylko na ofertę jednej firmy Ł&K http://www.lik.pl/wypelnienia.php?idw=18. Niestety ceny, które znalazłem w Internecie za proste skrzydło bez przeszkleń przekraczały 5000, ale może ktoś może zaproponować lepszą cenę. Dzięki za informację. Nie, ja jestem na początku drogi i do drzwi mam jeszcze daleko, ale już kolekcjonuje wszystkie informacje, coby w przyszłości łatwiej było. Drzwi PCV to chyba jeszcze niepopularny temat. Oknoplast chyba robi (pod inna nazwą jeśli się nie mylę), Dako chyba też. Ciężko jest zobaczyć w realu plastikowe drzwi nakładkowe. Co do LiK to poprosiłem ich bezpośrednio o wycenę i muszę przyznać, że nie wyszła źle. Tzn podobnie to CAL / Stolpaw, ale drożej od Delty. Sugeruję, żebyś napisał do nich z prośbą o wycenę - szybko odpisują. Może prosty model będzie atrakcyjny cenowo? Dla mnie z LiK jest inny problem - nie mam gdzie obejrzeć, jak te drzwi wyglądają w realu - na Dolnym Śląsku nie ma nigdzie ekspozycji. Na zdjęciach fajnie wyglądają... ale jak nie dotknę to na pewno nie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts