paluch_gda 16.07.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Witam, mam pewien problem/obawę związaną z ogrodzeniem z bloczków betonowych. Zrobiłem fundament na którym postawiłem 4 warstwy bloczka betonowego wzdłuż granicy działki. Przyszedł czas na postawienie słupków. Takie oto słupki wybudowałem również z bloczków, kładąc jeden na drugi i klejąc je zaprawą murarską (gotowiec z castoramy). Lecz przeprowadzając próbę wytrzymałościową takich słupków, jeden od drugiego się odkleja. Nie chcę później mieć przypadkiem, że jak mocniej zawieje to mi słupki poprzewraca. Czy zaprawa jest do kitu, czy w ogóle idea budowania słupków z bloczków jest bezsensowna? Wysokość słupka to około 90cm czyli jakieś 6 bloczków jeden na drugim. Może jakieś zalewane bloczki o wymiarach tradycyjnego bloczka betonowego? W załączniku fotka jak to teraz wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.07.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Witam, mam pewien problem/obawę związaną z ogrodzeniem z bloczków betonowych. ..... przeprowadzając próbę wytrzymałościową takich słupków, jeden od drugiego się odkleja................................. Może jakieś zalewane bloczki o wymiarach tradycyjnego bloczka betonowego? W załączniku fotka jak to teraz wygląda. Wygląda fajnie, ale Twoje obawy są słuszne - trzeba zastosować bloczki zalewane, a jeszcze lepiej włożyć ze 3-4 druty zbrojeniowe w środek. Bloczek betonowy pełny nadaje się na ogrodzenie, ale raczej pełne(wiązanie jak cegła) i wygląda raczej jak mur . W Twoim przypadku nie ma takiej zaprawy, która by trwale skleiła bloczki ustawione jeden na drugim. Widziałem pewien sposób, ale również nie polecam go; bo po pierwsze jest pracochłonny, po drugie po co robić otwory skoro są już gotowe bloczki ażurowe do zalewania. Polegał on na wywierceniu dwóch otworów otwornicą 60mm przez kolejno wszystkie bloczki , wymurowanie ich , włożenie pręta przez całą wysokość słupka i zalanie rzadkim betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paluch_gda 16.07.2013 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 No właśnie bloczki zalewane wydają się być jedyną opcją + zbrojenie. Tylko teraz trzeba będzie poszukać bloczków o szerokości podstawy ogrodzenia. Ale co z podstawą takiego słupka, który po zalaniu zaprawą stanie się monolitem? W połowie się nie złamie ale może urwać się od murka. Hmmm, może kotwy w murek i do nich pręty zbrojeniowe i wtedy zalewać. Ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.07.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Hmmm, może kotwy w murek i do nich pręty zbrojeniowe i wtedy zalewać. Ma sens? Oczywiście trzeba coś wbić w murek (zakotwić, czy to prętami, czy kotwami). Można wwiercić się pod kątem wbić pręty i wyprostować, można przymocować kotwami kawałek blachy i dospawać pręty, można wkleić pręty w otwory za pomocą kotwy chemicznej; sposobów jest wiele. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soloo 05.01.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 kolego wykonuję podobny płot i potrzebuję koncepcji na słupki do przęseł, jak Ty sobie poradziłeś ze swoimi słupkami znalazłeś jakieś bloczki z otworem czy wierciłeś otwory w bloczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paluch_gda 05.01.2014 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Witam, pomysłów było kilka:1. Najpierw była opcja z bloczkami betonowymi jeden na drugim - do kitu2. Był także pomysł z zalewanymi bloczkami betonowymi, w środek kilka prętów i zalanie betonem3. Skończyło się na słupkach z cegieł rozbiórkowych, w środek pręty 8-10mm z kotwami wierconymi do murku - trzyma się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soloo 05.01.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 jak wywierciłeś otwory pod kotwy to do kotew przyspawałeś te pręty fi 8-10mm czy w wywiercone otwory zastosowałeś kotwę chemiczną?Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soloo 05.01.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 a szukałeś tych pustaków wentylacyjnych lub bloczków zalewowych jak Ci podałem linki na pw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paluch_gda 05.01.2014 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Kotwy rozporowe bez klejów itp. z uszami i na tym "zawinięte" ucho pręta 8mm i wszystko x3szt. Co do bloczków, to szukałem ale w mojej okolicy nigdzie nie było. Z kolei opłata za transport zupełnie się nie kalkulowała na 7 słupków. Te bloczki z linków wydają się być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts