piterdh 16.07.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Witam. Mam problem z woda w piwnicy (okolo 10cm) i przed domem gdzie po mocniejszych opadach można sie utopic. Nie mozna nawet wjechac autem a dzieciaki wychodzac do szkoły są cale ublocone. Jest to stary dom z okolo 1964, fundamenty betonowe, nie ma drenażu, ziemia gliniasta. Parę osób powiedziało mi że w starym domu drenaz powinno sie robić około 1-2m od fundamentów. Wymyslilem ze z przodu domu tam gdzie zbiera sie woda, zrobie drenaz opaskowy polaczony z drenazem francuskim. Ale po bokach i z tylu domu juz tylko opaskowy, plus na kazdym rogu studzienki drenarskie. Wode moge odprowadzic do nizej polozonego rowu. Poziżej wklejam rysunek. Chciałbym wiedziec czy to dobry pomysl, czy moze zastosowac cos innego? Z góry dziekuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrianno 05.08.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 A nie myślałeś o odwodnieniu liniowym? Jak masz gliniastą ziemię to chyba nawet nieźle byś na tym wyszedł, a podobno mniej roboty z tym i prostsze. Mi wprawdzie z pomocą przyszła firma Aquatio i ogarnęli wszystko od a do z. Ja tylko podałem co mam i co chcę, ale rozwiązanie z liniowym wydaje mi korzystne w twoich warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 05.08.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Tylko problem jest taki że tak oddalony drenaż dobrze zdrenuje glinę o metr na prawo i lewo a piwnica nadal może zostać co najmniej wilgotna. Trochę przejaskrawiam bo dużo zależy od tego jaka to glina i jak głęboko dasz rurę drenarską ale ja bym dał zdecydowanie bliżej fundamentów. Także raczej nie 2 metry od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts