Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciągle cieknie komin ...co robić ??? Proszę o pomoc.

Recommended Posts

Witam

Od samego początku miałem problemy z ciągle cieknącymi kominami..3 razy wymieniano już obróbkę blacharską...i ciągle było to samo..W końcu padło na dołożenie fugi i nacięcia pod czapą.wykonano je..i czekam co dalej.Padało 2 dni ale nie tak mocno.Kominy przeciekają jak długo pada..Ostatnim razem za porada tutaj zrobiłem zdjęcia od wewnątrz ( przy górnej wyczystce) do góry i odkryłem że wycieka środek w wentylacyjnym kominie, spływa w dół po keramzycie i wychodzi na poddaszu na gips i wilgotnieje. Po tych ostatnich poprawkach jeden z kominów jest suchy w środku.Drugi nadal zaczyna przeciekać ale mniej.Zamieszczam zdjęcia tego komina z zewnątrz i wewnątrz. Proszę o sugestię...Czy można czymś jeszcze doszczelnić fugi ?( jeśli nimi przecieka ?) Zdjęcie z największym przeciekiem od środka wykonano przed ostatnimi poprawkami dekarzy. Nie przebiło na zewnąrz - od strony strychu jeszcze, ale obawiam się że przy długich opadach przebije wyciek. dodam że zacieka zawsze od strony gdzie długo zacina deszcz.

DSC_0358.jpg

DSC_0378.jpg

DSC_0354.jpg

DSC_0241.jpg

Kurcze, a nie mozesz po prostu odezwac sie do ekipy budowlanej, ktora Ci robila dom? Chyba, ze masz starszy domek i nie ma zadnej gwarancji itp. to moze po prostu najlepiej zadzwonic po fachowca. Ja mysle ze wykupie sobie polise i ubezpiecze od razu caly dom, moja siostra tak ma i za kazdym razem jak cos sie dzieje dostaje kase z ubezpieczenia.

Kurcze, a nie mozesz po prostu odezwac sie do ekipy budowlanej, ktora Ci robila dom? Chyba, ze masz starszy domek i nie ma zadnej gwarancji itp. to moze po prostu najlepiej zadzwonic po fachowca. Ja mysle ze wykupie sobie polise i ubezpiecze od razu caly dom, moja siostra tak ma i za kazdym razem jak cos sie dzieje dostaje kase z ubezpieczenia.

ekipy budowlanej już nie ma od 2 lat..i nie mam jak ich znaleźć.Kominy jeszcze nie sa używane...nie mam pieca:/ Polise mam ale to nie rozwiąże problemu..:/

Gość Konto usunięte_12*

1. A z jakiej cegły (pełnej czy "dziurawki") wykonano ci te kominy? To chyba wiesz?

2. A co to za "hacel" na fotkach nr 3 i 4 :confused: Czy to jakieś "zbrojenie", czy rożen na kawki?? ;)

Edytowane przez Konto usunięte_12*

wygląda mi to na przeciek od zewnątrz do wewnątrz z wykluczeniem możliwości dostania się wod opadowych przez wylot kanałów, te kominy i tak suż "zmęczone" jak jest cegła kratówka to fuga za wiele nie pomoże. Warto takie kominy zasłonić w całości tynkując je, ocieplając z tynkiem strukturalnym lub obkładając w całości blachą

ciekawe dlaczego u nas tak się przyjęło, że tak właśnie a nie inaczej ma wyglądać komin, są lepsze sposoby na to, niewiem czy to wina projektantów, wykonawców a może kominiarzy, mam nadzieję, że kiedyś się to zmieni i nie będzie takich postów

wygląda mi to na przeciek od zewnątrz do wewnątrz z wykluczeniem możliwości dostania się wod opadowych przez wylot kanałów, te kominy i tak suż "zmęczone" jak jest cegła kratówka to fuga za wiele nie pomoże. Warto takie kominy zasłonić w całości tynkując je, ocieplając z tynkiem strukturalnym lub obkładając w całości blachą

ciekawe dlaczego u nas tak się przyjęło, że tak właśnie a nie inaczej ma wyglądać komin, są lepsze sposoby na to, niewiem czy to wina projektantów, wykonawców a może kominiarzy, mam nadzieję, że kiedyś się to zmieni i nie będzie takich postów

No ale teraz blachą komina już nie obłożę...Przeciek zewnątrz którędy konkretnie podejrzewasz?