Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator zamiast DGP - czy ktoś ma?

Recommended Posts

Witam :)

Zamierzam rozprowadzić ciepło z konwekcyjnego kominka w akumulacyjnej obudowie po domu z poddaszem. Poddasze ma wysoki sufit - odkryta więźba aż po kalenicę. Czy rekuperator jest w stanie przetransportować ciepło po domu? Kominek stoi w centralnym punkcie domu - zapewne rozniesie się trochę ciepła grawitacyjnie również. Czy pod sufitem montować wiatrak żeby usuwał ciepłe powietrze spod sufitu?

Dom z założenia termos - jak najlepsza eliminacja mostków, izolacja termiczna bez przesad: współczynnik przenikania dla dachu 0,12 podłogi= 0,16 ścian= 0,2 Dużo masy akumulacyjnej w budynku: silka, płyta fundamentowa, wełna drzewna zamiast mineralnej.

Kominek konwekcyjny, ok 12 kw, Kubatura budynku: 320 m3

Reku będzie wydajne. Czy takie ogrzewanie wystarczy? Mam awaryjne źródło ciepła: prąd, ale z wiadomych względów chcę ograniczyć do minimum zapotrzebowanie na to;)

II. Czy zbiornik akumulacyjny i kanałowa nagrzewnica powietrzna w wentylacji nie byłyby dobrym pomysłem? Chodzi mi o ograniczenie częstotliwości rozpalania w kominku. Jakiś nasadowy wymiennik wodny podgrzałby podczas palenia w kominku wodę w buforze ciepła... a kominek doładowałby masę akumulacyjną ciepłej obudowy i reszty przegród budynku, po kilku godzinach wystarczyłoby odpalić nagrzewnicę - aby dogrzała powietrze.

III. Dosyć spory udział w dogrzewaniu pomieszczeń ma spore południowe przeszklenie i masa termiczna (podłoga plus ściana naprzeciwko okna).

Q dla budynku: w zaokrągleniu 40 kwh / rok.

Parter: otwarty układ pom. plus łazienka poddasze: 2 pokoje.

Co sądzicie o proponowanym rozwiązaniu?

Nie akceptowalne!!!

Kominek NIE MOŻE być głównym ogrzewaniem domu!!!

(taki przepis...)

Przyzwyczaj się do myśli, że GRZEJESZ PRĄDEM (nawet, jak go nigdy nie załączysz)

Kominek to DODATEK i KAPRYS.

Inaczej pozwolenia na budowę - nie będzie!

:lol:

Sam pomysł jest niezły.

Dodałbym tylko wynalazek sprzed 2500 lat - hypokaustum.

I podłogówkę.

Kominek (PW) z buforem, w którym są też grzałki (to się nazywa kocioł elektryczny) praktycznie nie załączane.

Połączyć to ślicznie i nie wiem czy kto więcej z klocka drewna umie wyciągnąć...

Palisz jak masz kaprys...

Ciepło jest cały czas.

Adam M.

W tym samym temacie:

Planując DGP z kominka i wentylację mechaniczną nawiewno/wywiewną z planem doposażenia jej w rekuperator lepiej będzie:

1. Rozprowadzić DGP niezależnym systemem (wyloty przy podłodze na piętrze) od wentylacji?

2. Pociągnąć rurę 200mm znad kominka na poddasze i podłączyć do reku od strony wlotu powietrza wyciąganego z domu?