Zdun Darek B 09.10.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Dla mnie kominek klasyczny to ten z ponad stuletnich kafli który stoi w salonie u moich rodziców . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzixe 09.10.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 (edytowane) Witam. A co rozumiesz pod pojęciem "kominek klasyczny" ? Żeliwne czy stalowe "pudło z szybką" ... ? Jeżeli tak, to czym ono się różni od tego, które ma jeszcze wodę w sobie ... ? Pozdrawiam. Wszystkie bez płaszcza wodnego. Z kominków nie żyję, więc czy lepszy stalowy, czy żeliwny, czy stary kaflowy jest lepszy się nie wypowiem, ponieważ w tym nie siedzę i nie zajmuję się tym na co dzień. Natomiast kominki z płaszczem wodnym miałem okazję robić w układach samodzielnych i mieszanych z innymi kotłami. I z tego, co widziałem szału w nich nie ma. Nie można w nich rozpalić w nich konkretnie z tego powodu, że sterownik odcina dopływ powietrza i zamiast się palić to się kopci, co raczej z estetyka ma mało do czynienia. Mamy instalacje, gdzie do kominka podpięliśmy bufor 1000l, sterownik to zwykły termostat załączający pompę ładującą bufor i to funkcjonuje super, tylko w ilu domach da radę zamontować bufor? Albo nie ma miejsca, albo właściciel sobie nie życzy... I co na siłę mam mu to wkładać do domu? Na innym układzie z kotłami, tak jak robiliśmy z GB072 i modułami MM10 i WM10, a ciepła woda z bufora była podawana na sprzęgło, zawór trójdrożny na instalację podłogowa zamyka się całkowicie, ponieważ temperatura wody jest wyższa od obecnie wymaganej. I w sumie, po co kominek z płaszczem? z czasem tą wodę z bufora wykorzysta, ale nie przyjemniej sobie napalić bez tego całego oprzyrządowania? Noszenie opału do salonu (czy innego pomieszczenia, gdzie on jest) i późniejsze czyszczenie i wynoszenie popiołu nieróżni się znacząco od kotła na HG w kotłowni. W "kominkach klasycznych", jak to nazywam, ludzie palą raz na ruski rok, a to w święta, albo dla przyjemności w gronie znajomych. Czasem w sytuacjach awaryjnych, jak główne źródło ciepła ma usterkę. Więc prawdę powiedziawszy jest on dla przyjemności i wrażeń estetycznych w domu, i jako AWARYJNE, a nie dodatkowe, czy główne źródło wpięte do instalacji wodnej. Więc, jak ma to już być np. kocioł gazowy, czy olejowy z czymś drewno (czyt. stałopalnym) to zamontować już drugi kocioł stałopalny w kotłowni i w nim palić. I jest to prostsze, wygodniejsze w użytkowaniu i tańsze rozwiązanie niż zabawa w kominek z płaszczem wodnym. Zawsze pierwsza rozmowa z klientami wygląda, tak, że chcą wszystko, a po rozmowie stosujemy najprostsze i najmniej zawodne rozwiązania. Nie wciskamy niczego na zasadzie "zarobić", a ma być prosto, tani i niezawodnie. Z kominkiem z płaszczem wodnym, pojedzie, ale ani dobrze, ani komfortowo. Mam klientów, którzy budują drugi dom w swoim życiu i nierzadko kominka już tam nie ma żadnego, właśnie z racji bałaganu i jego lichej funkcji, ponieważ jeżeli mam czegoś używać dwa razy do roku, jak w poprzednim domu to w sumie po, co mi to? A, jak coś się stanie z kotłem to przez dwa dni można przekoczować przy farelce niż wpędzać się w dodatkowe koszta, czyż nie? Dla mnie to w zasadzie wyczerpuje temat, co się tyczy kominków z płaszczem wodnym. O innych się nie wypowiem, bo z zasady mówię to, czego jestem pewien. Jeśli chcesz dyskutować dalej o kominkach z płaszczem wodnym i rozwiązaniach z nimi, to śmiało możemy gadać, ponieważ swojej wiedzy jestem pewien i opieram ją na fakcie, a nie na domyśle. Więc jeśli uważasz, że któreś kominki stalowe, żeliwne czy kaflowe są lepsze to śmiało posłucham? Jednak z drugiej strony, czy jeśli nie mają służyć grzaniu, a jedynie pełnić funkcję dekoracyjną, więc ma to w ogóle sens? Czy może lepiej wybrać rozwiązanie tańsze, bo w tym wypadku też się sprawdzi i będzie dobre? Odpowiedzi narzucają się same (ładny ) Edytowane 9 Października 2014 przez dzixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.10.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jak widziałeś kominki....g..... to masz taki o nich osąd . Z kominkiem z płaszczem wodnym pojedzie i DOBRZE i KOMFORTOWO jeśli na starcie będzie dobry wkład i prawidłowo wykonana instalacja .Odpowiedni dobór wkładu + dobry hydraulik znający się na instalacjach z kominkami , wbrew pozorom takich instalatorów jest mało ,zapewni możliwość efektywnego i ekonomicznego grzania całego domu + c.w.u.Akurat w tej branży tanio nie znaczy dobrze......najtańsze wkłady nigdy nie są powodem zadowolenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 06.11.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Nie zgodzę się z dzixe. Wybudowałem własnie drugi dom w którym już mieszkam i zastosowałem te same rozwiązania jeśli chodzi o ogrzewanie. Drugi raz zastosowałem kominek z płaszczem wodnym i drugi raz jestem bardzo zadowolony. W domu jest ciepło 22-24C koszt ogrzewania akceptowalny około 10-12mp drewna idzie mi na sezon. Mam piec gazowy ale szczerze to grzeje tylko wodę użytkową. Jak rozmawiam ze znajomymi, którzy mają kominki rekreacyjne lub z rozprowadzeniem ciepłego powietrza to około 80% stwierdza, że drugi raz zastosowało by kominek z PW. Jedyny minus jaki zauważyłem to brak możliwości palenia przy braku zasilania ale z tym sobie poradziłem gdyż zbudowałem sobie zestaw z panelem fotowoltaicznym + akumulator 100Ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.11.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 "Jedyny minus"Wszystkie obecnie wykonywane instalacje centralnego ogrzewania działają w układzie pędzonym prądem .Brak prądu = brak cyrkulacji Niezależnie czy palisz w : kominku z płaszczem wodnym , w piecu gazowym czy piecu na węgiel . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 07.11.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Zrobienie zasilania awaryjnego które pociągnie cały układ przez dobę bez prądu to nie jest specjalnie wielka sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moniskaja 14.02.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Jak widziałeś kominki....g..... to masz taki o nich osąd . Z kominkiem z płaszczem wodnym pojedzie i DOBRZE i KOMFORTOWO jeśli na starcie będzie dobry wkład i prawidłowo wykonana instalacja . Odpowiedni dobór wkładu + dobry hydraulik znający się na instalacjach z kominkami , wbrew pozorom takich instalatorów jest mało ,zapewni możliwość efektywnego i ekonomicznego grzania całego domu + c.w.u. Akurat w tej branży tanio nie znaczy dobrze......najtańsze wkłady nigdy nie są powodem zadowolenia . Witam, Jesteśmy własnie na etapie doboru wkładu z PW. Domek 130 m2, bufor 300+1000 l, solary i ewentualnie w przyszłości możliwośc podpięcia pieca gazowego (o ile będzie taka możliwość). Na własnej skorze sie już przekonaliśmy że dobrego fachowca to ze świeca trzeba szukać, więc może Panowie znają kogoś godnego polecenia z okolic Gorlic, Nowego Sącza? Najlepiek kogos kto nam pomoże wybrać wkłąd i go odpowiednio zainstaluje. Z gory dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.02.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Zadzwoń w poniedziałek podam namiary na dobrego kominkarza z Twoich okolic który jest kumaty w technice wodnej . Prowadzę od kilku lat sprzedaż hurtową wkładów marki Romotop , mam spore rozeznanie w możliwościach firm z terenu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts