Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Może za późno wzięłam sięza lekturę o ociepleniu poddasza ale trudno. Mam nadzieję że coś może da sięzrobić ?? U mnie ekipa ociepliła w ten sposób - (dach - deskowanie + papa), pod deskami BRAK (niestety) szczeliny wectylacyjnej czyli wełna dociśnięta do desek, wełna 20 (krokwie 18) zasznurkowane i obłożone folią paroizolacyjną. Czy brak szczeliny wnetylacyjnej spowoduje że zacznie mi gnić wełna ?? Czy za kilka lat może czekac mnie remont generalny poddasza ?? Juz nie iwem co zrobić. Wykończenie skosów planujemy w boazerii.

Proszę o radę,

Kasia

https://forum.murator.pl/topic/18113-ocieplenie-poddasza-czyli-co-mi-teraz-mo%C5%BCe-grozic/

Nie ma odważnego co by Ci to w oczy powiedział. ???? Ano raczej powinnas zdecydować o zdjęciu folii (delikatnym by nie podziurawić) i poprawieniu wełny by zostawić szczelinę wentylacyjną, a następnie powtórnym zafoliowaniu i zalepieniu folii taśmą tu gdzie trzeba.

Co grozi gdy zostawisz jak jest? Wilgoć w wełnie spowoduje utratę jej parametrów, a następnie ..aż szkoda mówić, wykraplanie wody w welnie. Z czase,m przemarzanie.

Stykanie się belek krokwiowych i łat z wilgocią spowoduję butwienie drewna i za 10-15 lat możesz mieć próchno zamiast dachu. Wybacz czarną wizję , to czysta teoria, ale we własnym domu bym nie eksperymentował "czy bedzie próchno czy nie". Gdyby to była folia o wysokiej paroprzepuszczalności, mogłoby zostać .

jesli maszto wykonane w skosach do których jest dostęp od góry z poddasza nieużytkowego na przykład wtedy mogłabyś spróbować zrobić szczelinę wentylacyjną "na siłę" wpychając listwe miedzy deski poszycia i wełnę i rozpychając ją, lub nawet lekko ubijając (to lepsze niż brak wentylacji choć też niewskazane) Wiecej rad nie mam.

https://forum.murator.pl/topic/18113-ocieplenie-poddasza-czyli-co-mi-teraz-mo%C5%BCe-grozic/#findComment-307456