Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom Latarnika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pieknie... Moze nie kazdy lubi taki styl, ale ja bardzo. I tez zagladam do "Werandy", to sa moje klimaty. Samodzielnie wykonane, czy ozdobione meble i bibeloty buduja atmosfere domu, to jednak cos zupelnie innego niz przywiezione prosto ze sklepu, od razu to widac. Nie zawsze jest jednak na to czas i nie kazdy potrafi... Podziwiam i zazdroszcze :wink:

szczeęka mi spadła i potoczyła się chyba gdzies pod biurko :wink:

Latarniku - że ja tu wcześniej nie zaglądnęłam :oops:

piękne mieszkanko! przepięknie urządzone! dobrze się czuję w takich klimatach :-) ale jakoś nie wychodzi mi z tą dekoracją do końca :-?

może cos podatrzę u Was? ;-)

pozdrawiam cieplutko i prosze pozdrów równiez małżonkę i pogratuluj talentu :-)

Latraniku, muszę przyznać, że dom Wasz zrobił na mnie ogromne wrażenie i choć nie do końca w moim stylu, to ma duszę i jest po prostu bajkowy.(nawet kilka mebelków zabrałabym chętnie do siebie :wink: ) Kiedy do Was zaglądam robi się tak cieplutko na sercu. Gratuluję pomysłu, stylu i odwagi w świecie szkła i metalu.

• 3 weeks później...

Latarniku, jestem pod wrażeniem :D

Piękne wnętrza, ze smakiem, ze stylem, z duszą. Gratulacje dla żony za zmysł artystyczny i wykonanie tego wszystkiego. Pięknie wyszło :)

Mam do Ciebie ogromną prośbę o pomoc - czy Ty albo Twoja żona możecie mi napisać, jak się maluje meble metodą przecierania? Widzę, że macie tak zrobione mebelki, a ja mam marzenie, żeby taką metodą zrobić swoją komodę. Mam już w głowie cały zamysł, tylko nie wiem, jak go wykonać :( Przeszukałam pół netu, ale znalazłam tylko ogólniki, że maluje się kolor na drewno i ten kolor przeciera się szmatką. Ale jaką szmatką? Suchą czy wilgotną? Od razu po pomalowaniu czy jak trochę przeschnie? I jaką farbą najlepiej malować do takiego przecierania? Będę ogromnie wdzięczna, jak ktoś mi coś podpowie...

Latarniku, przepiękny dom. Bardzo uroczy i taaaki.... słodki. No poprostu super.

Wielkie gratulacje, wszystko z wielkim smakiem i sercem urządzone..

Zdradź prosze, skad macie taką piekną toaletkę, bo szukam do siebie coś w podobnym stylu...

Z gory dziekuje za podpowiedz, gdzie takiego cudeńka szukac...

Pozdrawiam

Julienx

Witam Cię Latarniku i Twoją zdolną Żonę.

Domek piękny,urokliwy, z charakterem.Mimo że nie gustuję w takim stylu, Wasz domek szalenie mi się spodobał, może tez po cześci że sama jestem w trakcie budowania rozmarynka, ale z użytkowym poddaszem.

Wasz domek przeszedł chyba jakąś metamorfozę , jeżeli chodzi o rozmieszczenie pokoi, patrząc na Waszą sypialnię nie mogę się połąpać.

My obecnie czekamy na okna a póxniej już zaczynamy tynki wewnętrzne...Czekam na Twoje kolejne zdjęcia. Pozdrawiam SARA_78

Bardzo mi się podoba wasz domek, nie wiem czy posiadanie mebli z Ikeii to coś passe ale wam udało się je pięknie zaaranżować, twoja Żona to chyba powinna utworzyć wątek jak się robi decupage, bo rozumiem, że wszystkie te cudeńska robi właśnie ona. Czerwono - biała kuchnia jest po prostu bajeczna.

• 1 month później...

witam,

mam ogromną prośbe. Jestem na etapie wykanczania mojego domku i w związku z tym mam pytanka. Jak powinnam postarzeć moje sosnowe łożeczko oraz szafki do sypialni w celu uzyskania tak cudownego efektu jak u Was. Prosze bardzo o pomoc bo chciałabym zrobić to sama. Mebelki mam sosnowe lakierowane a chcialabym aby były kremowe , z poprzecieranymi brzegami i ajkimis tam kwiatkami. Jednym swołem chciałabym stwrzyć sypialnię w stylu wiejskim, cieplutkim. Pozdrawiem i licze na pomoc. :D

• 2 months później...
witam,

mam ogromną prośbe. Jestem na etapie wykanczania mojego domku i w związku z tym mam pytanka. Jak powinnam postarzeć moje sosnowe łożeczko oraz szafki do sypialni w celu uzyskania tak cudownego efektu jak u Was. Prosze bardzo o pomoc bo chciałabym zrobić to sama. Mebelki mam sosnowe lakierowane a chcialabym aby były kremowe , z poprzecieranymi brzegami i ajkimis tam kwiatkami. Jednym swołem chciałabym stwrzyć sypialnię w stylu wiejskim, cieplutkim. Pozdrawiem i licze na pomoc. :D

Przyłączam się do pytania.

Latarniku jeśli możesz nam pomóc i podpowiedzieć kolejne kroki, będziemy ogromnie wdzięczne......podpytaj żonę :)

Witam,

meble sosnowe najlepiej nadają się do postarzania tak aby w końcowym efekcie uzyskać sielsko-wiejski klimat. Lecz najpierw trzeba usunąć z nich warstwę lakieru. Można to zrobić ręcznie za pomocą papieru ściernego (uwaga najlepij to robić w garażu bo bardzo się kurzy). Następnie można pomalować oczyszczone drewno farbami akrylowymi. My kupujemy zazwyczaj duluxa w kolorze orchideii ale można kupić białą i zmieniać jej kolor za pomocą zwykłych barwników. Malujemy pędzlem nie koniecznie idealnie dokładnie. I teraz albo czekamy do wyschnięcia i robimy przetarcia pepierem ściernym lub kiedy jeszcze farba nie wyschnie przecieramy kanty ściereczką.

Możemy też zastosować krak jednoskładnikowy:

- malujemy ciemną farbą przedmiot

- malujemy krakiem (w zaleznosci od sposobu nakładania [malowania] krakiem uzyskamy pionowe/poziome/nieregularne rodzaje linni spekań)

- malujemy jasną farbą

lub zastosować metodę shabby shic czyli nałożyć ciemniejszą farbę na krawędzie mebli, następnie posmarować jej świeczką, Dalej nałożyć jasną farbę a po wyschnięciu delikatnie przetrzeć brzegi.

Na koniec powlekamy meble lakierem akrylowym.

Klika pomocnych linków

http://www.decoupageart.pl/index.php?option=com_content&task=section&id=7&Itemid=47

http://www.tomhin.webpark.pl/index.html

http://www.ddecor.net/index.php?option=com_zoom&Itemid=48&catid=25

http://www.wnetrza.st77.com/meble.html

Powodzenia

• 1 month później...
  • 2 weeks później...