Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom Latarnika

Recommended Posts

Potrzebuję wsparcia. Dlatego proszę o odpowiedź, czy jesteś zadowolony z drewninego stropu. Bo znajomi krytykują, że za drogi, drewno pracuje i dlatego niepewny, dużo welny na ocieplenie i w ogóle...

Latarnik nie może teraz pisać to ja może odpowiem, ba mam drewniany strop. Z tym że u mnie jest poddasze nieużytkowe, więc to co piszę do takiego się odnosi. Strop drewniany w takim przypadku wychodzi dużo taniej od lanego. Kiedyś w muratorze było zestawienie porównawcze kosztów i taki strop wyszedł o około 10000 zł taniej. Drewno faktycznie pracuje, dlatego płyty karonowo-gipsowe wiesza się do specjalnej podwieszanej konstrukcji. Może to kłopot, ale przy okazji można sobie fajnie zaaranżować sufit. Ważne jest aby jakiś dobry fachowiec go zrobił bo źle wykonany ma tendencje do pękania. Nie rozumiem tylko dlaczego ma iść więcej wełny na ocieplenie.

Latarniku, fajniutki ten twój domek. Te błękitne drzwi są słodkie.

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Verunia, kochana(y) jesteś. Dziękuję za odpowiedź, choć nie wiem, czy będziesz zadowolona, bo mogę zasypywać cię pytaniami. O kosztach staram sie zwykle nie rozmawiać, bo zależą od wielu czynników, ale wiem, co znajomi mieli na myśli. Jeśli pozwolisz napiszę: chcemy strop drewniany głównie ze wzglądu na jego urok oraz wystrój domu w przyszłości. Też mamy nia zamieszkane poddasze, ale też przyszłościowo chcemy zostawić możliwość "zasiedlenia". Ponieważ mamy ciężką dachówkę (cementowa), musieliśmy wzmocnć strop 3 stalowymi hebami. Wiadomo, że stal poszła w górę i trochę nas to kosztowało, więc znajomy na to, że w cenie tych hebów mielibyśmy w całści strop lany. Z tą wełną z kolei chodzi o to, że skoro będzie ocieplony tylko strop, to warstwa potrzebnej wełny będzie grubsza...Co do pracy drewna:w związku z tym potrzebujemy drewno dokładnie wysuszone i odpowiednio zakotwiczone w wieńcu, aby nie "rozpychało" ścian na boki, aby się nie wyginało, nie pękało i w ogóle "czarnowidztwo" totalne.

Abstrahując od znajomego, jestem ciekawa w jaki sposob mocowaliście belki w wieńcu, belki z jakiego drzewa zastosowaliście, czy zamawia się je od razu heblowane i czy trzeba je impregnować? No i kto ci to robił i koniecznie: za ile (tak dla orientacji). Ja jestem z Lublina, może jesteś z "niedaleka" i polecisz wykonawcę.

Mimo wszystko czekam na opinię Latranika.

Tak się składa że jestem z Puław, więc całkiem blisko. Całą więżbę dachową (wiązary kratowe) robiła nam firma z Kurowa łącznie ze stanem surowym, ale na szczegóły o które pytasz nie potrafię odpowiedzieć. Zrobili, a my im zufaliśmy że dobrze. Ściany nie pękają, sufit nam na głowę nie leci ani nie trzeszczy. Ale pokrycie mam z gontu bitumicznego, więc całkiem inna sytuacja. Jeśli chcesz namiary , to znajdę.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 10 months później...

Dzięki za słowa otuchy. Jeśli chodzi o psa, to jak na razie nasza rodzinka powiększyła się o małą kotkę, która zadomowiła się w budzie na budowie. W te największe mrozy nie miałam sumienia jej zostawić tam i tym sposobem jest teraz z nami. nazwaliśmy ją Szczęściara, to chyba odpowienie imię do jej sytuacji :D

Ja również poproszę o nowe fotki, jak tylko będzie to możliwe. Znasz może kogoś kto buduje , albo zbudowal "rozmaryn" ?

Witaj Alunek.

Ja osobiście nie znam osoby z mojej okolicy, która budowałaby dom wegług naszego projektu. Jedynie na forum Archonu, można znaleźć szczęśliwców, którzy zdecydowali się na ten projekt. :lol:

http://www.archon.pl/index.php?act=17&fact=2&fid=m3f019d718a12c&wid=3f70d417a0ea4

Pozdrawiam

• 6 months później...