Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Założyć hak i kupić przyczepkę czy kupić mały dostawczak??

krakus73

Recommended Posts

piszesz że samochód czy przyczepka będzie CI potrzebna przy wykańczaniu domu. nawet jeśli kupisz przyczepkę, to nie będziesz nią jeździć na każde zakupy, nie unikniesz wożenia materiałów swoim samochodem, dlatego naprawdę kup drugie auto, najlepiej z hakiem i w razie co zawsze możesz sobie przyczepkę wypożyczyć. Po budowie sprzedasz albo wyzłomujesz, a po co masz niszczyć swój obecny samochód, ciąganie przyczepki też niszczy samochód.

Nie do końca tak jak piszesz, przeciez jak będę jechał na zakupy np. po cement to z góry wiem po co jadę i co mi potrzeba, wtedy podpinam przyczepke i po problemie. Trochę to mało ekonomiczne rozwiązanie o którym piszesz, np kupując wspomniany cement np. za 50 zł i pożyczać przyczepę za np. 30 zł, którą trzeba jeszcze potem oddać co równa się ze stratą czasu i pieniędzy na paliwo...

A idąc dalej tym tokiem rozumowania, samochód czy ciągnie przyczepkę czy nie, też się niszczy...

W tym wypadku każde rozwiązanie powoduje "dodatkowe zużycie" czy to auta ciągnącego przyczepkę czy też auta kupionego stricte do transportu różnych materiałów. Tutaj chyba każdy sobie z tego zdaje sprawę, dla mnie bardziej istotna jest wygoda i zdecydowanie niższe koszty "utrzymania" w skali dłuższego czasu.

Głosuję za przyczepką, a właściwie hakiem w samochodzie, bo samej przyczepki nie zamierzam kupować.

Przyczepkę można wypożyczyć za niedużą kasę w wielu punktach, między innymi na stacjach benzynowych. Dodatkowo, np. w Obi, jeśli robisz zakupy powyżej jakiejść kwoty wypożyczenie przyczepki jest gratis.

kupując wspomniany cement np. za 50 zł i pożyczać przyczepę za np. 30 zł, którą trzeba jeszcze potem oddać co równa się ze stratą czasu i pieniędzy na paliwo...

Nawet jakbym miał własną przyczepkę to po 4-5 worków cementu nie zaczepiłbym jej do samochodu. Kupiłem dobrą matę do bagażnika, wrzucam czy to klej czy cement i jadę. Nadal nie widzę ekonomicznego sensu kupowania przyczepki czy dostawczaka. Mój kolega wykańcza właśnie dom, i nie potrzebował ani razu własnego transportu. Materiały zamawiane przez internet przyjeżdżały pod dom kurierem, a kupowane w hurtowaniach glazury, terakoty czy panele przywożone były zawsze w cenie zakupu. Wydaje mi się, ze kolega krakus73 ma już wyrobiony pogląd i tak kupi jakiś własny transport, tylko oczekuje potwierdzenia że ma rację. Pzdr.

Edytowane przez Crazy

No właśnie nie do końca, jakbym był pewny wyboru to bym nie pytał, bardziej szukam argumentów za jedną bądź drugą opcją. Tak czy siak coś wybiorę/kupię. Dlatego co poniektóre argumenty mnie i tak nie przekonają :-)

Porządną matę w bagażniku też mam i co mi z niej ?? Wczoraj jak juz pisałem wcześniej wiozłem deski i belki, w sumie niewiele, pól bagażnika octavi i co ?? Syf jakich mało - mata tak samo nie pomogła w tym wypadku jak i nie pomoże w wielu podobnych.

Mój dylemat to co wybrać (przyczepa czy mały dostawczak) a nie czy kupić coś czy nie :-)

Witam ale wy macie problemy...:o:sleep::sleep::sleep: ja zanim zacząłem Budowe kupiłem przyczepkę i nie jakąś Wiole typu Castorama bo one to powinny służyć tylko i wyłącznie do przewożenia styropianu lub lekkich rzeczy nie będę się rozpisywał jednym słowem SZAJS nie wart tej ceny w CASTO. Wiem bo miałem pożyczona taką przyczepkę przeładowałem ja trochę i nity od dołu popuszczały potem miałem tylko problem.

Więc kupiłem od kumpla Samorube przyczepkę i po problemie zapinam i jadę po co chce i kiedy chce niby powinna wozić tylko 500kg ale ładuje 1000T spokojnie i ile już rzeczy nią przywiozłem łohoho samoruba najlepsza dodam że jest na wahaczach :) rzucę foto:) pochwale się :)

małe zakupy przed budową ło kiedy to było heh

http://images39.fotosik.pl/1443/941a71399eda3e6dmed.jpg

http://images38.fotosik.pl/1667/c49c2c1bf1eb939bmed.jpg

Także jestem jak najbardziej za przyczepką !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hak udało się znaleźć nie stały tylko odpinany ale prawie wogóle go nie odpinam:) też dokupowałem na allegro używka 200zł montaż zrobiłem sam tylko rejestracja wbicie w dowód już nie pamiętam ile:)

Edytowane przez Lusia191

Ogolnie bus jest wygodniejszy latwiej zaparkowac ,zawrocic itp.Poza tym nieraz trafialem rozne rzezy za darmo lub poldarmo tylko dlatego ,ze mialem swoj transoprt .Pamiatam jak kupilem brame wjazdowa warta kilka tys zl za kulkaset tylko dlatego ze od razu pojechalem ,i zaldoowalem a kupujacy mial problem z glowy i sprzedal ja mi pomimo,iz mial kupca ktory dawal mu wiecej ,ale mial po nia przyjechac za kilka dni.Poza tym jezdzac na marketach ibudowlanaych nigdy nei wiemy co nam wpadnie i kiedy ,pamiatm jak wykupilem kiedys wszystkie futryny z wyprzedazy po 9,99zl a normalnei kosztowaly od 70-180zl ,kupilem wpakowalem do auta i pojechalem do domu ,jakbym mial szukac transportu ,kombinowac z pprzyczepa to by mie sie nei chcialo glowy tym zawracac ,no a w kazdym razie stracilbym kupe czasu i zrobil sporo kilometrow zupelnie bezproduktywnie,Warto tez pamietac ,ze im nowsze modele tym bardziej awaryjne ,gdyz producenci stosuja tzw :celowe postarzanie produktow i czesto duzo starsze auta sa o niebo mniej awaryjne niz nowsze modele ,a starsze busy czesto z przegladem i OC mozna trafic nieraz w cenach zlomu lub nizszych ii wiem co mowie ,gdyz w zyciu mialem kilakset aut i dlugie lata z nich zylem.Poza tym niektore dostwczaki sa wielkosci Tico ,a mozna w nich przewiesc nawet quada ,wiec nie ma jakis wielkich problemow w poruszaniu sie nimi po centrum.Warto tez pamaitac ,iz w przyczepach czesto nawala elektryka ,szczegolnie jak sa przez chwile nieuzywane Edytowane przez gumis107

W moim przypadku hak + wypożyczalnia przyczep niedaleko domu.Wypożyczam taką jaka jest mi potrzebna(większa,mniejsza,dłuższa,krótsza)W wypożyczalni mam rabat, więc średni koszt wypożyczenia przyczepki wynosi 35 zł na 24h.Odpadają koszty związane z codzienną eksploatacją.Jak dla mnie to optymalne rozwiązanie.

• 1 year później...
Według mnie nie warto inwestować w samochód. Pomyśl trzeba samochód ubezpieczyć, przegląd to tamto. Ja na Twoim miejscu bym wybrał hak i przyczepkę do niej. a haki nie są takie drogie oto efekty moich poszukiwać w tym temacie:Tanie haki Zajrzyj i sam stwierdź co bardziej się opłaca według lepiej wybrać hak i przyczepkę